Sockerfritt och vanligt bak♥️👌🏻

Min man älskar att ha något smått att äta framför tv på kvällarna. Det behöver inte vara så mycket el tungt men något. Kan va en god smoothie el en knäckemacka men något extra är alltid roligt! Försöker i den mån det går att göra nyttiga saker. Att utesluta socker i det mesta, framför allt till oss vuxna. Men igår gjorde jag undantag m bullar o kladdkaka! 2 favoriter hos barnen.

Gårdagens knäckis såg ut så här!

Clean eating kommer knäckebrödet ifrån. En favorit!

Bullbak igår!!!

Ingredienser 

ca 40 bullar eller 4 längder

Älskar att göra egna längder men barnen ville ha bullar idag.

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) Vetemjöl

Kanelfyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin1 dl strösocker2 msk kanel

eller Choklad- och hasselnötsfyllning:

  • Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degenStrö på 2 msk socker50 g hackad mörk blockchoklad 50 g hackade hasselnötter

eller Mandelmassa- och apelsinfyllning 

Finns månader av olika fyllningar. Låt fantasin flöda.


Vår favorit är vanilj och mandelmassa !!!

  • Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
  • Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin
  • Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över

eller Nutellafyllning 

  • Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

Till pensling:

  • 1 äggPärlsocker eller hackad mandel

Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Kladdkaka..;)) Adrian ville bestämt ha en “egen”

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • smör till formen
  • ströbröd till formen

Till servering

  • florsocker till garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • frukt eller bär

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C

Smält smöret i kastrull, låt svalna något.

Vispa ihop ägg och socker lätt (använd inte en elvisp).

Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och rör ner i äggblandningnen.

Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt ihop till en jämn smet och häll sedan över smeten i en smörad och bröad springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 8 bitar).

Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig/seg du vill ha den).

Ta ut kladdkakan och låt svalna.

Sikta florsocker över om så önskas. Servera med vispad grädde, färska jordgubbar eller annan valfri frukt till.

3 min sockerfria godisar!! Smakar snickers men utan socker! Egenkomponerat.

Kopierade mig själv från insta..;)

Superenkelt!!

Ekologisk osötat jordnötssmör.

Värm på spisen ock blanda ner jordnötter. El div nötter.

Sedan lägg du allt på ett bakplåtspapper.

Smält choklad över 70 % och häll o bred över… in i frysen!!

Skär upp i små bitar.

Idag skivade jag banan på( gränsfall till sött och innehåller fruktsocker)

Chokladen över.

Mumma!!!