Grötfrallor

24 st

Ingredienser

3 dl havregryn/fibergryn
5 dl vatten
100 g smör
5 dl mjölk
2 pkt jäst
1 dl ljus sirap
3 tsk salt
3 tsk brödkryddor
2 ,3 l vetemjöl

TOPPING:
1 ägg, uppvispat
Solrosfrö, havreflingor
eller pumpakärnor

Gör så här

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°.

2. Smula ner jästen och rör tills den löser sig i gröten. Häll över i en stor bunke, rör ner sirap, salt och brödkryddor och arbeta därefter ner mjölet. Bearbeta degen smidig tills den släpper kanten av bunken.

3. Jäs under bakduk i 30 minuter. Baka ut till små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg och strö över havreflingor, pumpa- eller solroskärnor.

4. Grädda i 250° i 6–8 minuter. Låt svalna på plåt.