I Åre är vi nyttiga…. ibland.. Har kört lite lchf även denna gång här uppe..;) Håll tillgodo!
Egna muslibars! Sååå goda! Även om Anders tyckte jag skulle doppat dem i bägge ändarna….
Ingredienser
• 50 g mandlar
• 50 g valnötter
• 50 g solrosfrön
• 50 g pumpakärnor
• 50 g linfrön
• 50 g sesamfrön
• 50 g kokosflingor
• 50 g mörk choklad minst 70%
• 6 msk kokosolja
• 4 msk tahini (sesampasta)
• 1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt utan sötning
• 2 tsk malen kanel
• 1 nypa flingsalt
• 2 ägg
• 100 g mörk choklad minst 70% till garnering
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Mixa alla ingredienserna i en blender eller matberedare med kniv tills det är lagom grovt hackat. Inte för finfördelat.
3 Bred ut med slickepott i en ugnsform, cirka 18 cm x 28 cm, gärna med bakplåtspapper i botten.
4 Baka 15–20 minuter tills kakan fått lite färg utan att brännas.
5 Låt svalna något och ta ut från formen. Skär i 20 eller 24 bitar med en vass kniv.
6 Smält chokladen till garneringen i vattenbad eller mikro.
7 Doppa varje bar i chokladen, men bara någon centimeter eller endast en sida. Låt kallna och stelna helt.
8 Förvaras i kylen eller frysen.
Stekte aubergine, röd lök och lade i botten. Sedan stekt röd kål, fetaost, soltorkade tomater, creme fraiche, grädde, senap, dill… in i ugnen på 200 grader.
1 Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
2 Koka upp vattnet och häll ner det, vinägern och äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp ca 30 sekunder.
3 Forma 6 runda bullar med fuktade händer eller med en rejäl glasskopa. Kan också formas till mindre korvbröd, platta hamburgerbröd eller upp till 10 småfrallor.
4 Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter, beroende på storlek.
5 Strö gärna fröer på bröden innan gräddningen – vallmo, sesam eller varför inte lite flingsalt och örtkryddor?
Kladdkaka
Ingredienser
4 ägg
1 dl sockerfri sötning (ica stevia strö tex)
200 g mörk choklad, minst 70% gärna 86%
200 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Sätt ugnen på 180 °C.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter en stund.
Smält smör och mörk choklad. Rör ner grädden i chokladsmeten.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner chokladsmeten i äggsmeten och rör sedan ner de torra ingredienserna. Häll smeten i liten springform med bakplåtspapper färst i botten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt kallna i kylskåp några timmar.
• 2 burkar kokosmjölk
• 2 – 3 msk kakaopulver
• 1 tsk äkta vaniljpulver
• 1 msk flytande honung eller annan sötning (valfritt)
Garnering
• 30 g mörk choklad minst 70%
1 Förvara kokosmjölken i kylen fyra timmar eller mer. Då separeras grädden från kokosvattnet.
2 Öppna burken försiktigt och ta upp den tjocka grädden med en sked och lägg i en skål. Kokosvattnet som blir över kan du spara och använda till smoothie eller till pannkakssmet.
3 Vispa kokosgrädden och eventuell sötning ett par minuter med elvisp tills den tjocknar. Tillsätt kakao och vanilj och vispa lite till.