Bak!!

I Åre är vi nyttiga…. ibland.. Har kört lite lchf även denna gång här uppe..;) Håll tillgodo!

Egna muslibars! Sååå goda! Även om Anders tyckte jag skulle doppat dem i bägge ändarna….

Ingredienser

• 50 g mandlar

• 50 g valnötter

• 50 g solrosfrön

• 50 g pumpakärnor

• 50 g linfrön

• 50 g sesamfrön

• 50 g kokosflingor

• 50 g mörk choklad minst 70%

• 6 msk kokosolja

• 4 msk tahini (sesampasta)

• 1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt utan sötning

• 2 tsk malen kanel

• 1 nypa flingsalt

• 2 ägg

• 100 g mörk choklad minst 70% till garnering

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Mixa alla ingredienserna i en blender eller matberedare med kniv tills det är lagom grovt hackat. Inte för finfördelat.

3 Bred ut med slickepott i en ugnsform, cirka 18 cm x 28 cm, gärna med bakplåtspapper i botten.

4 Baka 15–20 minuter tills kakan fått lite färg utan att brännas.

5 Låt svalna något och ta ut från formen. Skär i 20 eller 24 bitar med en vass kniv.

6 Smält chokladen till garneringen i vattenbad eller mikro.

7 Doppa varje bar i chokladen, men bara någon centimeter eller endast en sida. Låt kallna och stelna helt.

8 Förvaras i kylen eller frysen.

Stekte aubergine, röd lök och lade i botten. Sedan stekt röd kål, fetaost, soltorkade tomater, creme fraiche, grädde, senap, dill… in i ugnen på 200 grader.

• 3 dl mandelmjöl

• 5 msk fiberhusk

• 2 tsk bakpulver

• 1 tsk flingsalt

• 2 tsk vitvinsvinäger

• 2,5 dl kokande vatten

• 3 äggvitor

1 Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.

2 Koka upp vattnet och häll ner det, vinägern och äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp ca 30 sekunder.

3 Forma 6 runda bullar med fuktade händer eller med en rejäl glasskopa. Kan också formas till mindre korvbröd, platta hamburgerbröd eller upp till 10 småfrallor.

4 Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter, beroende på storlek.

5 Strö gärna fröer på bröden innan gräddningen – vallmo, sesam eller varför inte lite flingsalt och örtkryddor?

Kladdkaka

Ingredienser

4 ägg

1 dl sockerfri sötning (ica stevia strö tex)

200 g mörk choklad, minst 70% gärna 86%

200 g smör

1 dl vispgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 °C.

Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter en stund.

Smält smör och mörk choklad. Rör ner grädden i chokladsmeten.

Blanda de torra ingredienserna.

Rör ner chokladsmeten i äggsmeten och rör sedan ner de torra ingredienserna. Häll smeten i liten springform med bakplåtspapper färst i botten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt kallna i kylskåp några timmar.

• 2 burkar kokosmjölk

• 2 – 3 msk kakaopulver

• 1 tsk äkta vaniljpulver

• 1 msk flytande honung eller annan sötning (valfritt)

Garnering

• 30 g mörk choklad minst 70%

1 Förvara kokosmjölken i kylen fyra timmar eller mer. Då separeras grädden från kokosvattnet.

2 Öppna burken försiktigt och ta upp den tjocka grädden med en sked och lägg i en skål. Kokosvattnet som blir över kan du spara och använda till smoothie eller till pannkakssmet.

3 Vispa kokosgrädden och eventuell sötning ett par minuter med elvisp tills den tjocknar. Tillsätt kakao och vanilj och vispa lite till.

4 Servera i portionsskålar.