Vasa Previa

Så heter det. Vasa Previa. Det betyder i mitt fall att navelsträngen och en massa blodkärl ligger för mynningen och jag kan/får inte föda naturligt. Trist men absolut inget att diskutera eller göra något åt.

Det blir planerat kejsarsnitt och något helt nytt för mig!

Erfarenheter någon?!

Av kejsarsnitt och Vasa Previa?

Hur lång tid är rehabiliteringen efter kejsarsnitt? Jag har alltid mått toppen o studsat upp o duschat… inser att det inte kommer vara så denna gången.

1 på 5000 får det här och det är ca 20 st i hela Sverige per år….

Känns såklart väldigt olustigt. Om blodkärlen/ navelsträngen spricker så går det illa för barnet. Syret stryps och med den lilla blodmängd barnet har så klarar den inte en blödning.

Men det ser ändå ” lugnt” ut so far. Vill helst slippa blödningar och akut kejsarsnitt och än så länge är det lugnt. Vi räknar ner… inte så många v kvar vilket är väldigt skönt.

Så tacksam för tekniken idag! Förr dog både kvinnor och barn som hamnade i denna situation.

Har varit på tillväxtkontroll UL idag…. går varannan v och den lille har tjockat på sig fint! Och på 3D ultraljudet ser man att det ligger ytterligare en kopia av Anders o Adrian! 😂👌🏻❤️

 1. Karin skriver:

  För oss blev det dramatiskt värre. Trots flertalet UL såg ingen att sonen hade Vasa Praevia, placenta praevia, samt två små moderkakor istället för en stor. Därmed endast 2400 gram i vecka 38. När vattnet gick åkte vi in och navelsträngen brast på BB. Fyra minuter senare var sonen ute med katastrofstart. Livlös, utblödd, men de lyckades få liv i honom. Han flögs med helikopter till Uppsala och vi föräldrar fick inte följa med då man befarade att han inte skulle klara flygturen. Han fick 72 timmars hypotermibehandling (kylbehandling) på neointensiven. De talade om stora risker för CP-skador efter den syrebristen och en APGAR på 0-1-3. Mirakulöst nog överlevde min son, till synes utan skador och förklarades efteråt ha haft endast 5 % chans att överleva. 🙏🏾

  1. Käre tid!!! Blir alldeles skakis!

   Är så tacksam att allt gick vägen. Att jag stod på mig och förstod allvaret.

   Tack för du berättade. Grattis till lyckan att få en son trots riskerna♥️

 2. Tone skriver:

  Hej Charlotte!
  Ser att ditt inlägg är några veckor gammalt men skriver ändå. Jag fick göra ett planerat snitt pga Vasa Previa 4/12 förra året och först idag fick jag namnet på det så har ej kunnat söka om det förens nu. Det jag undrar är om du har mer info om detta eftersom du vetat om det rätt länge. Jag känner mig rätt omskakad av tanken att vi endast är 20 per år som detta sjuka inträffar för. Om du har mer info eller vill dela med dig av tankar som kanske kan hjälpa mig eller att vi kan bolla tankar får du gärna skriva till min mail som du borde kunna se.

  Vänliga Hälsningar Tone ❤️

  1. Det finns rätt mycket på nätet om du googlar. Så har jag hittat det mesta efter att ha fått reda på det…;)) Vilken tur vi hade att det gick vägen för oss bägge!

 3. Maria skriver:

  Hej Charlotte. Får jag fråga hur du fick reda på att du hade Vasa Previa? Jag hade det med min dotter utan att vi fick reda på det och hon dog av detta när vattnet gick.

  1. Åh herregud!! Din stackare💔 En mycket duktig gynekolog såg detta på ultraljud i ca v 20. Jag gjorde extremt många ultraljud pga av min missfallshistorik. De var väldigt observanta. Tack o lov!!

   1. Maria skriver:

    Tack för svar ❤️ Vilken tur att de var så observanta. Vi gjorde bara vanligt rutinultraljud och där kollades inte detta.

    1. Fy böveln!!!!! Blir helt knäckt när jag läser det och inser att vi hade sådan tur!

 4. Vi upptäckte Vasa Previa med vår dotter förra hösten efter en blödning i v 28. Jag fick efter det bo på BB under en längre tid innan man bestämde datum för snitt. En rent psykiskt mycket påfrestande tid full av oro och rädslor. Speciellt när man fick höra hur ovanligt det var och att man inte riktigt visste hur man skulle planlägga det hela. Men så otroligt tacksam för vården! Glad att höra att allt gått bra för er, det gjorde det även för oss och vår lilla tjej blir 1 år om 2 veckor! Stort grattis till er nya familjemedlem!

 5. Den 3 september i år förlorade vi vår son Harry pga av Vasa Previa som vi inte visste om… vattnet gick hemma i V 38 och på bara några minuter var hans liv
  Över innan det ens hann börja.. där och då kändes det som jag också dog med honom💔💔💔😢😢 vi har så bra vård i Sverige men inget hade kunnat rädda min Harry eftersom när vattnet går så tar det bara några få minuter innan barnet förblöder. Såg dom detta på ett vanligt ultraljud på dig?? Om jag skulle ge dig ett råd så hoppas jag du står på dig och ber om att dom tar ut honom snarast! Jag vill inte skrämma
  Dig men det jag och min sambo varit med om önskar jag ingen i hela världen. Jag önskar dig all lycka ❤️❤️❤️

  1. Åh herregud……vilken trauma!!!!!!
   Det är ju helt bedrövligt?!
   Såg de inget på UL?? Samtidigt låter det som att det inte hade spelar någon roll om ni hade vetat. Hur ska man hinna plocka ut ett barn på några min?? Från det att man sitter hemma…..?

   Sjukt stressigt det här. Avvägningen för när man plockar ut honom är ju bedrövlig… kontra andning och hans lungtillväxt. Sååå svårt o jobbigt!!!!

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..