Färsbiffar och torskgratäng

Ikväll blev det färsbiffar, sås och stekt vitkålssallad och för oss som inte åt det blev det torskgratäng.Barnen fick även hemgjord potatismos vilket är en favorit för barnen:)

Det blev så gott!  Senap är en av de bästa kryddorna i matlagning enligt mig. I love it!

Kör lite lchf nu och försöker vara lite duktiga med träningen efter jul. Känns skönt och väldigt kul. Har inte lagat så mycket mat på länge. Det kräver planering och tar en hel del tid när all mat ska lagas från scratch men oj så mycket godare och nyttigare det blir.

Ingredienser

  • 700 g nötfärs eller lammfärs
  • 1 ägg
  • 75 g fetaost
  • 1 tesked salt
  • ¼ tesked peppar, svart
  • 1 matsked ajvar relish 
  • 50 ml färsk persilja, finhackad
  • 1 matsked olivolja och 1 msk smör, att steka i

Sås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 matsked ajvar relish
  • 50 ml färsk persilja, finhackad
  • salt och peppar, efter smak

Smörstekt vitkål

  • 700 g vitkål, strimlad
  • 100 gsmör
  • salt och peppar
  1. Blanda alla ingredienserna till färsen och forma åtta avlånga biffar. Stek på medelhög värme med både smör och olivolja i minst 10 minuter eller tills biffarna fått fin färg.
  2. Häll i grädden och en klick ajvar när biffarna är nästan klara. Rör om lite och låt grädden koka ihop. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt persiljan precis innan serveringen.
  3. Stek under tiden som biffarna puttrar den strimlade vitkålen i rikligt med smör i annan stekpanna. Kålen ska bli mjuk och ha fått fin färg.
  • 2 matskedar olivolja
  • 500 g broccoli
  • 1 tesked salt
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 60 gsalladslökar
  • 2 matskedar små kapris
  • 2 matskedarsmör, till formen
  • 700 g torskrygg, eller annan vit fiskfilé
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 matsked dijonsenap, valfritt
  • 1 matsked torkad persilja eller 2 msk färsk persilja, finhackad
  • 100 gsmör
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär broccolin i tunna buketter, inklusive stocken. Skala först med en vass kniv eller potatisskalare om stocken känns grov.
  3. Fräs broccolin 5 minuter på medelhög värme i olja så den får färg och mjuknar något. Salta och peppra.
  4. Tillsätt fint skivad salladslök samt kapris. Fräs ytterligare 1–2 minuter och lägg grönsakerna i en välsmord ugnsform.
  5. Skär fisken i munsbitar och peta ner mellan grönsakerna.
  6. Blanda persilja, grädde och senap och häll över. Avsluta med att klicka eller skiva smöret ovanpå.
  7. Sätt in i ugnen och grädda i minst 20 minuter eller tills fisken är klar. Servera som ensamrätt eller med lite grönsallad.