Färsbiffar och torskgratäng
/
Ingredienser
- 700 g nötfärs eller lammfärs
- 1 ägg
- 75 g fetaost
- 1 tesked salt
- ¼ tesked peppar, svart
- 1 matsked ajvar relish
- 50 ml färsk persilja, finhackad
- 1 matsked olivolja och 1 msk smör, att steka i
- 2 dl vispgrädde
- 1 matsked ajvar relish
- 50 ml färsk persilja, finhackad
- salt och peppar, efter smak
- 700 g vitkål, strimlad
- 100 gsmör
- salt och peppar
- Blanda alla ingredienserna till färsen och forma åtta avlånga biffar. Stek på medelhög värme med både smör och olivolja i minst 10 minuter eller tills biffarna fått fin färg.
- Häll i grädden och en klick ajvar när biffarna är nästan klara. Rör om lite och låt grädden koka ihop. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt persiljan precis innan serveringen.
- Stek under tiden som biffarna puttrar den strimlade vitkålen i rikligt med smör i annan stekpanna. Kålen ska bli mjuk och ha fått fin färg.
- 2 matskedar olivolja
- 500 g broccoli
- 1 tesked salt
- 1 krm mald svartpeppar
- 60 gsalladslökar
- 2 matskedar små kapris
- 2 matskedarsmör, till formen
- 700 g torskrygg, eller annan vit fiskfilé
- 3 dl vispgrädde
- 1 matsked dijonsenap, valfritt
- 1 matsked torkad persilja eller 2 msk färsk persilja, finhackad
- 100 gsmör
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär broccolin i tunna buketter, inklusive stocken. Skala först med en vass kniv eller potatisskalare om stocken känns grov.
- Fräs broccolin 5 minuter på medelhög värme i olja så den får färg och mjuknar något. Salta och peppra.
- Tillsätt fint skivad salladslök samt kapris. Fräs ytterligare 1–2 minuter och lägg grönsakerna i en välsmord ugnsform.
- Skär fisken i munsbitar och peta ner mellan grönsakerna.
- Blanda persilja, grädde och senap och häll över. Avsluta med att klicka eller skiva smöret ovanpå.
- Sätt in i ugnen och grädda i minst 20 minuter eller tills fisken är klar. Servera som ensamrätt eller med lite grönsallad.