ANNONS

Recept

/

Här kommer mitt recept på Vörtbröd som jag brukar använda. Det är underbart!! Testa det:))

Vörtbröd

50 gram smör

1 flaska 33 cl porter

50 gram jäst

2 tsk salt

1 dl mörk sirap

1 påse vörtmix

1 dl russin

6 dl rågsikt

4 dl vetemjöl

1 dl kaffe att pensla bröden

Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.

Värm till fingervarmt, 37 grader.

Smula sönder jästen i en stor degbunke.

Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm – då dör jästen).

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.

Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.

Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.

Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.

Sätt på ugnen på 200 grader.

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.

Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.

Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.

Ta ut och låt bröden kallna under kökshandduk.

0
23

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00