Här kommer mitt recept på Vörtbröd som jag brukar använda. Det är underbart!! Testa det:))
Vörtbröd
50 gram smör
1 flaska 33 cl porter
50 gram jäst
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
1 påse vörtmix
1 dl russin
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 dl kaffe att pensla bröden
Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
Värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula sönder jästen i en stor degbunke.
Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm – då dör jästen).
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.
Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.
Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.
Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.
Ta ut och låt bröden kallna under kökshandduk.