ANNONS

Nej, tack

/

Vill bara slå ett slag för detta. Jag försöker verkligen vara noggrann med att inte använda mig av produkter som innehåller parabener eller stoppa i mig eller mina barn det….. det finns så mycket parabenfritt i dag så försök att hålla utkik i innehållsförteckningen.

Vad är Parabener?

Parabener är en grupp ämnen som används som konserveringsmedel i mat, medicin, kosmetika och hudvårdsprodukter. Parabener framställdes första gången 1927 av ett tyskt bolag i USA och började genast användas i kosmetika. Parabener har varit ett av favoritmedlen i årtionden och finns idag i nästan allt, men alarmerande rapporter i början av 2000-talet har gjort att man börjat leta efter ersättningar.

Parabener dödar eller hämmar tillväxten av ett stort antal bakterier, jäst och svamp. Många olika Parabener tillsätts ofta i en produkt för att konservera så effektivt som möjligt.

Vad är oron med Parabener?

Många parabener har visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen kan påverka människor och miljö genom att de efterliknar, ökar och ibland hämmar effekten av hormoner. Ett antal omdebatterade undersökningar pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen och en reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer för män4,5. En engelsk undersökning har också funnit parabener i en stor andel av bröstcancerknölar1.

Det finns också misstankar om att flera av parabenerna kan vara allergiframkallande.

Man bör vara extra vaksam på användande av Parabener hos barn och spädbarn då de generellt sätt är mer känsliga för miljöpåverkan och deras kroppar lättare absorberar ämnen.

4
40

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00