Piroger-recept

Pirogdeg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 tsk sirap
  • 2 tsk salt
  • 5 dl grahamsmjöl eller vetemjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Pensling:

  • 1 st ägg

Pirogfyllning:

  • 250 g nötfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpure
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • Riven ost

Dukan lätt bara plocka bort chilin i några piroger om barnen tycker det är för starkt.

Gjorde även några med Tomatpure, ost och skinka:))

Pirogdeg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.

Tillsätt salt och sirap och rör om.

Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg och den släppt från kanterna.

Låt jäsa 30 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Jag gjorde 16 stycket på denna degsatsen.

Lägg på fyllning (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten, fyll på med riven ost, det gör att pirogen blir saftig och god. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Pensa med uppvispat ägg.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Pirogfyllning

Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja.

Fräs köttfärsen och finfördela den med stekspaden. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter.

Tillsätt tomatpuré (och chilisås.)

Strö över salt och peppar och rör om ordentligt. Låt steka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar, tomatpuré. Smaka av.