ANNONS

FixarFrasse!

/

Här kommer lite tips och fix från Anders som älskar att bygga. Vad som helst faktiskt. Hittar alltid något som ska göras…. och jag som faktiskt gillat det oxå har tagit 7 kliv tillbaka. Tänk att det alltid blir så när man när tillsammans med någon som bättre än en själv.

Jag har letat bilder och hittat en del som kan visa hans arbete. Hade velat hitta mer bilder från hur allt såg ut innan allt startade, men hittar inte allt. En del är fortfarande inte klart sådärför blir det inga klara ” efterbilder” men en hel del undertiden arbetet..;)) Här kommer Anders:

Hej.

Ok. Till att börja med, jag är ingen “riktig” snickare. Jag kommer från en byggarsläkt där alla i familjen är hantverkare men jag är mer självlärd av att ha varit med när min pappa byggt under hela min uppväxt. Jag är övertygad om att folk som har detta som yrke skulle ha en ganska många synpunkter…:)) (bl.a. på att bygga en pergola i shorts och flipp flopp)

För mig funkar byggandet som någon form av terapi. Det är väldigt konkret och man ser resultat omedelbart. Till skillnad från mitt vanliga jobb som många gånger kan vara subjektivt och det kan ibland ta månader innan man ser resultatet av sitt arbete. 

Jag har genom åren byggt ganska mycket. Möbler (både snygga och sånna jag idag tycker är gräsliga) lägenheter som jag bott i, villor, pooler och trädgårdar. Älskar som sagt att bygga!

Jag vet inte exakt vad Charlotte menade att jag skulle göra när hon sa att hennes läsare ville att jag skulle ge några byggtips men här kommer ett försök i allafall. 

Vår källare var i riktigt dåligt skick när vi köpte huset. Fukt, dålig lukt och riktigt äcklig. Vi har gjort allt. Började med att gräva upp runt hela huset och dränera om. Numera använder man Isodränskivor, ett frigolit-liknande material som både dränerar bort vattnet och samtidigt isolerar grunden. Det blev otrolig skillnad på klimatet inomhus, så då kunde vi starta det invändiga arbetet. 

Vi tog in en firma som hjälpte oss att flytspackla hela källaren. Efter det, när allt är i nivå, så är det väldigt lätt att få ett bra resultat. 

Som alla andra källare så är det enormt mycket rör. Vi har byggt oerhört många lådor och sedan sänkt taket för spottarna. Jag avskyr rör och ledningar och försöker bygga in dem om det finns möjlighet. 

Alla väggar har vi putsat med gipsputs och på golvet har vi valt ganska stora plattor 60 x 60 cm. Lite svårare att lägga och ställer större krav på att underlaget är jämt, men väldigt snyggt. 

Många frågar om vinkällaren. Jag lägger ut det specifikt när den är färdig eftersom den innehåller ganska många moment. Här är dock en underhandsbild och man kan se facken där det ska smidas hyllor inuti. 

Pergolan är en annan som ni frågat Charlotte om. Den är faktiskt så enkel att bygga som den ser ut. Jag tror att det tog ca 3-4 timmar att bygga den. Jag gjöt ner 4 st stolpskor i marken dagen innan. Sen var det bara att resa. Jag använde en krysslaser när jag gjöt. Det gjorde att allt var i samma nivå och jag kunde förkapa alla stolpar på marken samt göra uttagen för bärlinorna innan jag reste dem. Det är nog det bästa investeringstips jag kan komma med när det gäller verktyg, köp en krysslaser. Det blir så mycket lättare och allt blir spikrakt. 

Charlottes dressingroom har det också kommit många frågor på. Också här så har jag gjort det väldigt enkelt för mig. Jag rev den gamla väggen, reglade upp en ny i 45 x 70, slog på en list på insidan som jag sedan glasade mot. Jag valde lamellglas eftersom det går hela vägen ner till golvet och jag vill att det ska hålla ihop om barnen springer in i det. På med tätlist och sedan på med en list även på andra sidan. Superenkelt. 

Inne i deessingroomet så lade jag in en grå långhårig ryamatta. Sedan fräste jag ur ett spår i 4 brädor som jag gerade ihop med en spegel i. Jag tog MDF och sågade till skohyllor. Sedan så målade jag allt i samma NCS kulör. Jag höll skalan grå. Hyllorna och spegeln i S-7000 N och glaspartiet i S-8000 N. N står för att kulören är neutral, dvs inget rött eller gult etc. i färgen. Där kan man själv anpassa vilket man tycker är snyggast. Kommer man upp till S-9000 N så blir det svart. 

Just nu så bygger jag en tvättstuga med separat mangelrum och en vinkällare. Vi lägger upp några före och efter bilder så fort vi är klara. Borde bli klart om ca 2 veckor. 

Vet inte om ni blev något klokare på det här eller om det var detta ni bad om men jag hoppas det. 

Ta hand om er. 

//

Anders

8AC307AF-D16D-464D-BF3B-CEE052B65CDF

Innan golvet är lagt.. 

AC89B6AE-113A-4BC2-942F-DF295B17A2FC

AC89B6AE-113A-4BC2-942F-DF295B17A2FC

8AC307AF-D16D-464D-BF3B-CEE052B65CDF

Vinkällare

38D4E187-6D6E-4493-A34E-15F72754F53C

Gästtoalett

47446963-1687-4CF1-91F3-BC5C4950D94E

Ett gammalt vedförråd som tidigare varit en Pytte vinkällare. Nu gästtoalett!

IMG_4568

En tavelram från Ikea som Anders satt spegel i och målat i samma kulör som väggarna. Snart ska den hängas upp!


 

Lite dåligt ljus men här är den klar:)


Arbetet är igång med pergolan.

Här börjar arbetet m pergolan… tyjorna har precis blivit planterade.

Pergolan ännu inte påbörjad och inte helmer stensättning runt poolen….


Inte färdig men på god väg!

Här kommer lite små bilder från arbetet m dressingroomet:)

Lägger matta…;)

En före och efter bild. Mamma o pappas kök som Anders byggt.

7
66

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00