Bakdag och julmarknad
/
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 24 st dumlekolor
- Ställ upp runda formar på en plåt.
- Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.Rör sedan till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.
- Tillsätt bakpulver och salt. Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)
- Tillsätt vetemjöl. Blanda till en jämn kakdeg.(Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då tar man oftast för mycket mjöl. Väg eller häll istället upp mjölet. Tar du för mycket mjöl blir det svårt att forma degen till kulor och dumlekakorna blir torrare.)
- Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Lägg dem i aluminiumformarna.
- Tryck i en dumlekola i varje kaka.
- Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan.
- Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter).Låt svalna tills chokladen stelnat. Klart!Förvara dumlekakorna i kylskåp.
Choklad och kokosrutor
- 175 g mjukt smör
- 3 dl strösocker
- 1 ½ dl kakao av god kvalitet
- ½ dl ljus sirap
- 1 nypa salt
- 3 ekologiska ägg
- 1 ½ dl vetemjöl
Toscasmet
- 75 g smör
- 1 ½ dl ljus sirap
- ¾ dl matlagningsgrädde
- 3 dl strösocker
- 200 g kokosflingor
Toscasmet
- Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt kokosflingor och låt koka upp.
- Häll toscan över kakan och grädda ytterligare 10 minuter.
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 4 påsar (2 g) saffran
- 50 g jäst
- ½ tsk salt
- 2 dl strösocker
- 250 g kesella 10 %
- 100 g rumstempererat smör
- Cirka 16 dl vetemjöl special
- 200 g mjukt smör1 dl strösocker1 msk malen kanel1/2 msk kardemummakärnorÄgg till penslingLjus sirap och vatten till pensling1 msk kardemummakärnor1/2 dl strösocker
- Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
- Tillsätt salt, strösocker och kesella.
- Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
- Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.