Pensionsspara med Nowo

sponsorskylt_nowo

Som egenföretagare är väl egentligen inte pensionssparande det roligaste att tänka på men däremot väldigt viktigt.
Det gäller att rå om sig själv och sin framtid – vi blir ju alla äldre och gäller att vara lite om och kring sig, desto tidigare vi börjar spara desto mer effekt får det.

Nu har det kommit en ny tjänst som heter Nowo (står för No Worries) som jag har fått titta på och gillar upplägget, känns lite lättare o mer flexibelt än traditionellt sparande. Kanske inte helt ersätter ditt vanliga sparande men gör det lättare att sätta undan allt eftersom och på sikt så ger det en stor betydelse för din pension.

Det är ett MasterCard kort som hjälper dig att pensionsspara enkelt i din vardag. Du ställer in hur många procent av allt du handlar för, som ska dras till ditt pensionssparande. Du kan tex. välja att spara 4% på alla dina köp – om du handlar med kortet för 10 000 under en månad så får du en räkning på 10 400 – varav 400 går direkt till ditt pensionssparande (detta går även att reglera när du får fakturan o hur mkt du avser att du vill/kan sätta av).

Nowo har en gratis app där du som Novo kund kan följa dina köp och ditt sparande.

Här ser ni ett räkneexempel baserad på att man dricksar sig själv 6 kr varje lunch. 

Novo-räkne

Om du är 30 år och köper en lunch om dagen och betalar med ditt NOWO-MasterCard och avsätter 6% till ditt pensionssparande (=5 kr per lunch) så kommer du att få ut närmare 210 000 kr extra att leva för när du är 65 år.
Uträkning:
• Du sparar 6% på alla dina köp
• Kostnad för en lunch = 85 kronor • Du sparar 5,10 kronor per lunch
• På en månad sparar du 153 kronor • På ett år sparar du 1 836 kronor
• På 35 år har du sparat 64 260 kronor
Med ränta-på-ränta-effekt får du ut 208 663 kr när du är 65 år.

Tycker ni ska ladda hem appen och se efter för er själva i lugn o ro om det är ngt som passar dig!
Sök i AppStore eller Google Play på Nowo så hittar ni den! Eller gå in på www.nowo.se och läs mer! 

 1. Hej.
  Finns det någon slags insättningsgaranti på pengarna? Viktigt att tänka på tycker jag eftersom man inte vet hur länge vissa fonder finns kvar. Ska jag spara ca 45 år vill jag veta att företaget finns kvar då och om det inte finns kvar att jag kan få ut de pengar jag satt in under årens lopp. Mycket viktigt att tänka på tycker jag.

 2. Det där med insättningsgaranti är viktigt tyvärr tror jag inte att alla är medvetna om det. Bättre sparande är nog att direkt när lönen kommer in en viss summa till ett annat konto i en vanlig bank sen kan man omplacera de pengarna till fonder osv om det är läge.

 3. Vad tar de i avgift för denna tjänst? Är det ett slags fondsparande så bör en ev fondavgift framgå eftersom att den kan äta mycket av sparandet. Fondavgiften bör inte uppgå till mer än 0,40 % för att det ska vara lönande.

 4. Läste just i det finstilta att de har en maximal fondavgift på 1,65% vilket är otroligt högt! Det mesta av det sk pensionssparandet kommer att ätas upp av fondavgiften om denna fond inte kommer att gå ruskigt bra över lång tid. Rekommendationen är att en fondavgift helst inte ska överstiga 0,40 % för att det ska bli lönsamt i längden. Så tyvärr köper jag inte denna sparandeform…

 5. Hej Britt och Birgitta!

  Jag heter Emma och arbetar på NOWO, tack för era frågor och synpunkter.

  Pengarna som du sparar hos oss läggs i en fond som tillhandahålls av fondbolaget ISEC och sparandet förvaras hos SEB. Oavsett om NOWO skulle gå i konkurs kommer alltså fonden att finnas kvar hos ISEC och SEB samt fortsätta förvaltas aktivt av vår fondförvaltare Alfred Berg.

  Dina insättningar står med andra ord under Lagen om Insättningsskydd och du kommer få tillbaka det belopp du satt in i enlighet med den lagen.

  Lycka till! /Emma Strandlund (emma-at-nowo.se)

 6. Hej Britt och Birgitta! Jag heter Emma och arbetar på NOWO, tack för era frågor och synpunkter.

  Pengarna som du sparar hos oss läggs i en fond som tillhandahålls av fondbolaget ISEC och sparandet förvaras hos SEB. Oavsett om NOWO skulle gå i konkurs kommer alltså fonden att finnas kvar hos ISEC och SEB samt fortsätta förvaltas aktivt av vår fondförvaltare Alfred Berg.

  Dina insättningar står med andra ord under Lagen om Insättningsskydd och du kommer få tillbaka det belopp du satt in i enlighet med den lagen.

  Lycka till! /Emma Strandlund

 7. Hej Britt! Jag heter Emma och arbetar på NOWO, tack för din fråga.

  Pengarna som du sparar hos oss läggs i en fond som tillhandahålls av fondbolaget ISEC och sparandet förvaras hos SEB. Oavsett om NOWO skulle gå i konkurs kommer alltså fonden att finnas kvar hos ISEC och SEB samt fortsätta förvaltas aktivt av vår fondförvaltare Alfred Berg.

  Ditt sparande täcks av det statliga investerarskyddet och du kan när som helst välja att ta ut pengarna ur fonden men tanken är ju så klart att man ska spara långsiktigt.

  Lycka till! /Emma

 8. Hej Katarina,

  För att svara på din kommentar så är det där med fondavgifter tyvärr väldigt vilseledande. Det som bankerna och andra institutioner gör är att dom tar avgifter på andra sätt som påverkar din avkastning utan att du äns märker det (transaktionsavgifter, dubbla avgifter, fond i fond avgifter, kickbacks till distributörer, mm.). Därför får du en avkastning på 5% istället för 7% t.ex men det du i själva verket har betalat är 2% innan du äns fått betala förvaltningsavgiften på säg 0,45%. Vi har valt att vara helt transparenta och visa den slutliga avgiften.

  Ett bra sätt att jämföra fonder är att titta på Normann-belopp, ett mått som effektivt visar hur mycket du betalar för en fond, ink dolda avgifter. Där märker du att vi inte ligger så dåligt till :).

  Man måste också jämföra avgiften med det man faktiskt får och vi har valt att gå med en samarbetspartner som är helt transparent samt har en aktiv strategi för att alltid sträva efter en bättre avkastning. 1% är alltså det du betalar för en professionnel tjänst, inga hemligheter där.

 9. Bra inlägg från småsparguiden: http://www.smaspararguiden.se/blogg/nowo-ny-fintech-tjanst-loser-ett-problem-men-skapar-fyra-nya/

  Tjänster som hjälper folk att spara pengar till rätt risknivå i vettiga sparformer till låga avgifter är något Småspararguiden uppmuntrar. I det här fallet lyckas tjänsten tyvärr inte med något av detta.

  * Dålig sparform ger högre skatt
  * Hög avgift urholkar sparandet
  * Aktiv förvaltning med för låg risknivå
  * Uppmuntrar svag målgrupp att använda kreditkort

  Vad ska man då göra istället? Läs artikeln :)

 10. Hej! Jag har ett tips på NOWO. Om du använder koden: giraff2 när du registrerar dig sätts det in 50:- på ditt konto. Det blir sedan över 400:- när du blir pensionär (om du är 30 år nu).

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..