Ikväll har barnen bakat kanelbullar och jag har gjort smoothies till mig och Anders. Det bästa av två världar. Bullarna var magiska, det finns nästan inget som är så gott. Älskar när man gör dem med mandelmassa, det har jag gjort sedan barnen var små och det är verkligen deras favorit oxå.
ca 40 bullar eller 4 längder
150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l )
Mandelmassaoch kanelfyllning
Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degenStrö på 2 msk strösocker blandat och strö över mald kanelGrovriv 100 g mandelmassa och fördela den över
Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner.
8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.
Smoothies
I burk med laktosfri kvarg naturell
i näve färsk spenat
riv en cm ingefära
frysta hallon och blåbär
äppelmust
Proteinpulver, jag körde på vaniljsmaken från min egna serie Fit Smart.
Det blir ca 2 höga glas och det är underbart gott!!