Födelsedagsfrukost och lunch
/
SCONES
Blåbärspaj med mandel
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 1⁄2 dl strösocker
- 125 g Arla® Svenskt Smör
- 1 msk vatten
- 1⁄2 dl flagad mandel
Fyllning:
- 1⁄2 liter blåbär
- 1⁄2 dl strösocker
- 1⁄2 msk potatismjöl
Till servering:
- 2 dl vispgrädde
- 2 st äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna. Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.
American pancakes!
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- Skal av 1 citron
- 2 msk smör
- 2 1/2 dl mjölk 3%
- 1 ekologiskt ägg
- Smör till gräddning
- Florsocker och vaniljglass till servering
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
- Smält smöret, vispa ihop med mjölk och ägg och rör ner det i bunken med de torra ingredienserna.
- Grädda pannkakorna gyllene i smör i en medelvarm stekpanna.
- Vänd dem i socker.