Födelsedagsfrukost och lunch

Morfar fyllde år i helgen och han och mormor var uppe i Sthlm. Jag passade på att bakade scones i fredagskväll efter föreställnigen när jag kom hem. Det finns väl inget bättre än en riktigt mysig frukost med varma scones, scramble eggs och bacon ( för de som äter det) och american pancakes.

Vi firade med presenter och vi fortsatte firandet med blåbärspaj, tårta och en god lunch med syrran och hennes fina familj. Riktig trevlig helg!!! Här kommer lite recept som jag utlovat på instagram.

 SCONES

ingredienser:

3 dl mjölk
100 gram smör
7  dl vetemjöl
2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
2 tsk salt

solrosfrön

Blanda de torra ingredienserna först och arbeta ihop till en deg. Dela på fyra och platta sedan till bröden. Sätt ett kryss i bröden, på med lite solrosfrön och in med dem i ugnen på 250 grader i 10 min.

Lätt och enkelt OCH såå gott!!!

 

 

Blåbärspaj med mandel

Receptet gäller för 6 port

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 125 g Arla® Svenskt Smör
  • 1 msk vatten
  • 1⁄2 dl flagad mandel

Fyllning:

  • 1⁄2 liter blåbär
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 1⁄2 msk potatismjöl

Till servering:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna. Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.

 

American pancakes!

 

  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 citron
  • 2 msk smör
  • 2 1/2 dl mjölk 3%
  • 1 ekologiskt ägg
  • Smör till gräddning
  • Florsocker och vaniljglass till servering
  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
  2. Smält smöret, vispa ihop med mjölk och ägg och rör ner det i bunken med de torra ingredienserna.
  3. Grädda pannkakorna gyllene i smör i en medelvarm stekpanna.
  4. Vänd dem i socker.

IMG_1931.JPG

IMG_1930.JPG

IMG_1928.JPG

IMG_1955.JPG

 

IMG_1957.JPG

IMG_1954.JPG

IMG_1960.JPG

IMG_1962.JPG

IMG_1961.JPG

IMG_1959.JPG

IMG_1964.JPG

IMG_1963.JPG

  1. MN skriver:

    Hej fina Charlotte , följer din blogg varje dag . I denna inlägg (på bild nr 4 ) har du i din Kitchen Air nån svart hand tag på sidan , jag har köpt Kitchen Air med alla tillbehör ( trodde jag ) men sådant handtag har jag inte , min fråga , vad e den till ?? , tacksam för svaret
    MVH MN

  2. sandy skriver:

    Ja visst är det så, men vi pratar väl svenska i Sverige?
    Amerikanska pannkakor, och äggröra…
    Jag menade inget illa jag bara frågade.
    Tänkte att det kanske låter konstigt God Morgon barnen, vill ni ha scramble eggs eller American pancakes…

  3. Berika vår egen kultur – var har jag hört det förut..? Folk som är osäkra på vad som gäller, lånar av andra och apar efter (som tex floskeln ovanför), anser jag vara sådana människor som är som döda fiskar – följer strömmen. Likaså människor som går på varenda trend som helst, utan minsta betänklighet. Det känns inte så moget. Och så tycker en del att barn/ungdomar är lättpåverkade med grupptryck och allt.

    Lika skojigt är det att maffian rycker ut, för INGEN får ju tycka eller tänka annorlunda än Charlotte och hennes hardcore-fans här inne. Det är sjukligt lågt i tak här inne, ni gillar inte olika va´(åsikter alltså)? Hur var det nu med berikning, hihi.

  4. Hej fina Charlotte!!!
    En lite liten fråga :) ska smöret vara smält eller kallt till sconsen :)

    Kram

  5. Och visst är det väl så, att American pancakes är mycket tjockare än de svenska ??

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..