Eget Knäckebröd

Knaprigt hembakat knäckebröd med olivolja och sesamfrö, linfrö och solros- eller pumpakärnor. Superduper enkelt att baka själv och grädda i ugnen. Förgrädda, skär upp i lagom bitar och grädda lite till. Gott på julbordet!

 

Ingredienser

 30 bitar

Ingredienser

  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl solrosfrön eller pumpakärnor
  • 1/2 dl krossade linfrön
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vattnet och oljan och rör om till en lös smet. Låt det stå i kylen över natten eller 8 timmar.
  3. Bred ut smeten på en plåt (ca 30×40 cm, för 30 bitar) med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten och skär eller sporra i så stora bitar du vill ha. Grädda ytterligare 30-40 minuter men då på 150°.
  5. Låt brödet svalna på galler.

För alla

Brödet är fritt från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfritt: byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.

 

20131023-215538.jpg

20131023-215548.jpg

20131023-215616.jpg

20131023-215624.jpg

20131023-215631.jpg

20131023-215638.jpg

  1. Varmt och gott i köket när ugnen stått på över natten i väntan på att grädda brödet ;-)

  2. Lena skriver:

    Gör oxå detta men utan mjöl och olivolja. Med flingsalt på. Men jag sätter inte på ugnen innan. Blandar först och låter stå över natten.
    Dagen efter sätter jag på ugnen när jag ska grädda det.
    ;-)

  3. Ser verkligen jättegott och nyttigt ut. När du skriver “Sätt ugnen på 175˚C”, är det baserat på varmluftsugn eller ska man sänka värmen då?
    Kram

  4. Hej,
    Jag bakar ofta ett liknande knäcke. Är det bara ordentligt bakat och torrt håller det sig väldigt länge i en plåtburk och blir absolut inte segt.
    Äter ofta detta knäcke på kvällen då suget kommer.
    Kram Carina

  5. Lina skriver:

    Undra om man kan göra med mandelmjöl istället, för att få det mera Lchf-style..någon som vet? Lät supergott iaf!

    1. Finns kanonbra recept på bl a 56kilo.se

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..