Nedräkning…v 30!

Det närmar sig BD med stormsteg… v30 nu och det innebär faktiskt att 3/4 av graviditeten är avklarad. I början känns det alltid segt men nu känns det som det går fort helt plötsligt. Herregud, jag har en massa att hinna med innan lillskrutten kommer:)

En del av möblerna har ni kommit från NG Baby och det ser väldigt fint ut även om vi inte satt det än.

Eftersom jag har turnepremiär om en dryg vecka …puh!!! (Blir alldeles nervös när jag tänker på det) så kommer vi försöka färdigställa en del av bebisens grejer innan allt sätter igång. Vi har premiär den 1 juni och sedan slutar barnen skolan den 14:e och då har vi vår lilla sommarsemester i 2 v. Vi kommer som vanligt åka till Spanien och fira midsommar där, det har blivit en liten tradition för oss och jag tycker det är så skönt att slippa springa fram och tillbaka med sillen för att regnet hänger i luften. Det slipper vi garanterat i juni i Spanien.

Sedan är det turne´för hela slanten fram tills det är bebisdax!! Tjoho vad spännande! Här kan man läsa lite om vecka 30…text från bli mamma och från 1177.se

I vecka 30

Ett 31 veckor gammalt foster som är 43 centimeter långt.
Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Man kan ha gått upp ungefär 10 kilo. Hur mycket man går upp i vikt är olika. På MVC kan man få råd om hur mycket det är lagom att gå upp i vikt.

Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

 

Barnet

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Försök att äta allsidig och nyttig mat, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bätt

 

Idag har jag varit p Radio RIX på morgonen, alltid lika trevligt:))

20130521-103509.jpg

När jag kom tillbaka till kontoret så hade det kommit en korg med en massa fräscha juicer från Rynkeby, stort tack! Det var faktiskt precis vad som saknades här…det blir på tok för mycket kaffe på dagarna.

20130521-103517.jpg

20130521-103522.jpg

20130521-103530.jpg

Igår efter barnen slutat skolan så åkte vi till Frisören och snyggade till dem, de ska ha uppvisning på skolan idag och har övat på sin show i flera månader…den går i Eurovision tema, såklart! Barnen är så taggade och jag har lovat att vara med och sjunga på ett par nummer!!! Ska bli superkul.

20130521-103549.jpg

20130521-103557.jpg

20130521-103603.jpg

Vi kom hem till dukat bort, Anders hade grillat och det var riktigt gott! Till dessert körde vi färska bär och grädde. Det känns som om sommaren är här….:)

 1. Maria skriver:

  Hej!

  Läste att ni skall fira midsommar i spanien. Det skall vi oxå göra iår. Vi har en lägenhet i Torres de la Horodada. Har för mig att ni tidigare år har haft färsk potatis.Tar du med dig ner från Sverige eller köper du det någonstans där nere?
  Tack så länge
  Kram

 2. Linda skriver:

  Hej! Undrar bara vad var det med din fot? Är den bättre nu? Kram Linda Karlskrona:)

  1. Det är bättre, tack. Så skönt! Det var en överansträngning och jag blev rekommenderad att gå i klack och inte i platta skor.

 3. Superfin! Lyssnade på dig i rix i morse! jag är så spänd på dina nya produkter!! Kommer dom inte snart? :)

  1. De kommer i mitten av juni, de har blivit försenade från produktionen. Ggggrrr!

 4. Får du flyga för ditt försäkringsbolag? Jag fick inte flyga efter v 28. Jag hade en bra och normal graviditet. Fick inte ens flyga inrikes.

  1. Det låter konstigt. Det beror på flygbolaget och inte på försäkringsbolaget? Jag flyger med Norwegian och så här står det på deras hemsida…

   Gravida

   Du kan resa med Norwegian om du väntar barn, men det finns vissa begränsningar som du måste ta hänsyn till innan du beställer resan.

   Begränsningar
   Upp till 4 veckor före förväntad nedkomst

   (0 – 36 veckor)

   Du kan flyga med Norwegian utan att visa läkarintyg. Om du är osäker, kontakta läkare.

   2-4 veckor före förväntad nedkomst

   (36 – 38 veckor)
   Flygtiden får inte överstiga 4 timmar.

   Du måste visa läkarintyg som bekräftar graviditetens framskridande, samt att läkaren intygar att du är frisk nog att företa flygresan. Vi rekommenderar att du har läkarintyget tillgängligt under hela resan.
   Inom 2 veckor före förväntad nedkomst

   (efter 38 veckor)

   Gravida passagerare accepteras inte.

   1. Flygbolagen har sina regler men mitt försäkringsbolag försäkrade inte mig om det skulle hända något. För min kompis var det likadant. Kan vara värt att kolla upp. Hade IF innan nu har jag Trygg Hansa. Ska kolla upp deras regler vid nästa graviditet. Vi ska också till Spanien i sommar!

 5. Förstår att ni ser fram emot den nya/nye familjemedlemmen! :-) Jag tror att du får en liten flicka, och en underbart söt liten baby!
  Vad härligt att fira midsommar i Spanien! I år tänkte vi faktiskt göra detsamma i vårt lilla hus i Los Dolses. Längtan till sol och härliga bad är alltid stor.
  Jag hoppas att du (och familjen) får en riktig toppensommar Charlotte!
  Kramar

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..