I går passade jag på att baka en paj till fikat, eftersom jag är tokig i nötter så blev det en nötpaj, en knäckig variant med kola. Kan rekommendera den!!
Tar ca 40 min att göra.
Ugn: 200 °
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram flytande smör
Fyllning:
100 garm Smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
200 g hasselnötter ( en påse)
200 g mandel
100 g pumpakärnor
Servering: Grädde eller glass
Mät upp mjöl och socker i en skål. Häll i det flytande smöret i mjölblandningen och fördela allt med händerna till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund form. Ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen.
Blanda socker, smör, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka i ca 5 min. Hacka nötterna och vänd ner dem och fr öna i kolasåsen. Grädda därefter pajskalet i ugnen i 10 min. Häll kolafyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 10 min.
Låt kakan svalna minst 15 min och servera med en klick grädde el glass.