Munkar!

Sedan jag var med i Go kväll och de bakade munkar i programmet så har jag tänkt testa det, eftersom barnen älskar det. Ikväll bestämde jag mig för att ta tag i det…hittade tyvärr inte min termometer vilket gjorde att jag hade svårt att bedöma temperaturen, är det tex för varmt så blir de inte färdiggräddade inuti men blir brända på utsidan. När jag skulle dra av grytan ( för att det blev för varmt) med den kokande oljan så skvätte såklart oljan upp och över min hand och arm. Aaaaahhhh! Typiskt.. Nu börjar blåsorna ta form och jag har ganska ont, faktiskt. Klumpigt av mig!! Så , om ni ger er på det här…ta det varligt!!

Degen klar för jäsning!

Jag använder att dricksglas för att stansa ut formen på munken.

Angelo har hjälpt till att baka.

Friterar munkarna...

Klara för att rinna av på hushållspapper och doppas i strösocker.

Ingredienser

2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special

Receptet ger 28 dounuts eller 14 fyllda munkar om du nu väljer att göra det.

Gör så här

1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

2. Blanda med mjölken.

3. Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.

4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

5. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.

6. Sedan lite vetemjöl i taget.

7. Arbeta samman till en smidig vetedeg.

8. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.

9. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna

vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

10. Lägg dem på hushållspapper så de kan rinna av…doppa dem eventuellt i socker.