Den lille helgen som kom och som gick

Landade i fredags kväll i LA igen och sedan har helgen flutit på ganska så behagligt stillsamt. Det är alltid lite av ett mind fuck att resa bort några dagar – så mycket som händer oftast, och sen vips är en tillbaka i det vanliga igen.

Simskola på lördagmorgnar. Rio tränar fjärilssim och Remy, som i vanliga fall instinktivt avskyr allt som inte är invant eller hans eget initiativ, inte bara accepterar simskolan och simlärarens alla instruktioner, han älskar det. Ber om att få doppa huvudet under vattnet och är klassens mönsterelev. Inte riktigt hans typiska beteende precis, men det är ju förstås himla kul att han gillar simskolan.

Annars har det regnat mycket i helgen. Jag kom från ett superregnigt Portugal till ett ännu regnigare LA. Och har bland många andra jetlag-dimmiga tankar bestämt att mycket högt upp på listan över härliga dofter är den av regn som möter doften av vedeldad brasa. Alltså. Det regnar ute. Det är kväll. Folk myser inne och tänder brasa. En går ut med vovven (eller öppnar fönstret på hotellrummet i Porto) och drar in dofterna från båda samtidigt. Otrolig känsla. Nu vill jag ha (eller göra ett eget!) doftljus som doftar exakt så.

Idag har jag och Bonnie gjort en kul grej jag kan berätta mer om längre fram. Så otroligt härligt att hänga med sin största unge ensam ibland. Med de andra också förstås. Men det där som krokar i. Själarna som bygga ihop. Av stunder i en bil när det finns tid att prata och prata och prata och prata.

På kvällen åkte Per till Austin (snart, snart, snart premiär för amerikanska Skam som Per producerar. MYCKET nyfiken på att se!), Remy slocknade tidigt framför teven och jag kutade till affären på hörnet och köpte glass. Och så slevade vi oss alldeles för mycket glass, jag och mina döttrar, och kollade på youtube-klipp på folk som ramlade eller klantade sig. Och det blev en väldigt fin söndagkväll.

Övrigt: annan mycket härlig doft! Var med Goldie i parken en sväng förut, där var det ett stort gäng som hade mig sig grillar och körde något slags party på gräset. Den doften är också svårslagen. Grillstråk som letar sig över en gräsmatta som det nyss regnat över. Kanske inte något som riktigt passar som doftljus dock?

Era bästa dofter? Säg! Hit me!

 1. Nyklippt gräs. Barndomsminnen!

  Och så gillar jag doft av ”utomlands”. Ja men svårt att förklara, men ni fattar. Som det luktar när man landar på vilken varm plats i världen som helst. Det väcks så många känslor. Längt, förväntan, spänning, nyfikenhet och så det där lilla lyckopirret av att ett nytt äventyr börjar. Typ. ☺️

  1. Skulle också skriva ”utomlands”!

   Och även mixen av apelsinblomma och regn.
   Och just det, väldigt specifikt här men, lobbyn på Signature Suites tower 1 i Vegas. BESATT. Är nog en drog i för har bott där 6 gånger nu.

 2. Nytvättade kläder som soltorkar på sommaren! Att krypa ner ren i doften av rena sängkläder. Slutat med sköljmedel pga miljöbov dock.

 3. Ja! Regn och brasa, så himla gott! Andra favoriter jag har:
  * Jord
  * Nyregnad asfalt
  * Murbruk!? Den här har jag upptäckt nyligen, jag står alltid numera och luktar på fogen när jag duschar och jag fullkomligt älskar lukten i fuktiga källare! Det här kanske inte heller skulle göra sig som doftljus dock..

 4. Äppelkällare, fotogenlampa, regn på asfalt, bastu (både elektrisk och vedeldad), nybakade bullar och hav.

 5. Doften av tomatblad, växtkraft gräsigt grön doft, luktärter ljuvligt ingen blomma doftar bättre, salt västerhav och tång…….

 6. Första dagen på våren då det doftar just det vår… Efter den svenska vintern brukar en sån där dag och doft föra med sig känslan av att livet på något sätt är på väg tillbaka :).

 7. 1. Doften av ett utblåst stearinljus (står alltid och sniffar över ljusen efteråt)
  2. Muggiga källaren på landet (konstigt)
  3. Utetorkad tvätt (när jag var barn tuggade jag på den för att den luktade så gott)

  Även alltid varit lite svag för bensinmacksdoft, hamnade bakom en dieselbuss och fick såna otroliga flashbacks till barndomens färjedäck på utlandssemseter, hetta och avgaser.
  Och för att toppa denna lista av konstigheter, nagellack luktar ju så otroligt härligt!
  (ej konstigt jag har svårt att hitta parfym kanske?)

 8. Älskar dofter! Grill, hav, bensin, nyklippt gräs, huden efter en dag på stranden, gamla dynor på typ sommarstugor, kaffe, sommarregn, bullar, rena lakan, svettigt barnhår (!) och så en doft jag minns du tog upp en gång för längesen som jag sedan uppmärksammade och älskar – lukten i munnen på barnen som äter mariekex. Besatt av den!

 9. Två favoritdofter (förrutom mina barns huvud då) USA lukten. När man anlände i ankomsthallen på flertal amerikanska flygplatser. Obeskrivlig doft! Samt utomlandsdoften-doft av solkräm på varmhud lukten! Sen en fråga: korgstolen (den runda med hel dyna i) vart ifrån?

 10. Doften av myrmark! Kan få riktiga cravings av den doften, önskar jag kunde ha den i en burk att öppna när saknaden blir stor.

  Älskar även doften av solvarm barrstig. Och givetvis alla klassiker, som doften av nybakat, nyklippt gräs, kolgrill och den sura vårdoften.

 11. Sommarregn blandat med syrener. Nybakat bröd. Tjära. Nystädat hus. Lakan torkade i solen. Doftjasmin, sån där som luktar smultron. Min katts päls.

 12. Höst! Doften av blöta löv, fuktig jord och svamp. Doftar ju död och förmultning egentligen, men jag älskar den. Minns barndomens skogar och alla vackra färger.

Comments are closed.

LOADING..