Vegetarisk gryta

I den Nya Nyfiken Grön-boken som jag och Kristin jobbar på nu, fokar vi lite bakvänt mot den vanliga receptboken. Den blir nämligen en träning i att inte stirra sig blind på recept, utan i stället öva sig på att göra det bästa av vad som finns hemma. Mitt bästa tips för att slippa matlagningsstress är att se till at alltid ha mycket grönsaker i kylen. Och en bra bas med pasta, ris och quinoa i skafferiet. Sen kör man bara lite på känsla och dagsform.

Idag hade jag mycket tomater och potatis i kylen. Det blev en smarrig vegangryta som alla gillade. Skalade potatis och delade i bitar. Stekte den tillsammans med slantade morötter, några tomater som börjat mjukna och bli trötta, ajvar och tomatpuré i olja. Hällde på vatten och buljong. Och så fick allt puttra mjukt en sväng. Mot slutet hällde jag i en avrunnen burk cannelloni-bönor och ett par stora nävar hackad persilja och slatten av en persiljesalsa med vitlök som stod i kylen. Och så hade jag lite creme fraiche blandat med citron från en tidigare middag kvar som jag toppade med.

Älskar när det som finns hemma blir en pangmiddag. För att jag bara inte står ut med att slänga mat. För att det är kul att gå loss och vara påhittig i köket. Och inte minst för att det inte är klokt vad mycket pengar man sparar!

 1. Ann skriver:

  Jag har kommit på mig själv med att titta in mer och mer sällan på din blogg, och just idag knäckte jag koden varför: Den här HM-reklamen som ”tar över” scenen och som jag måste scrolla mig förbi kvaddar hela läsupplevelsen. Visst, alla behöver vi pengar, men ju mer aggressivt påträngande reklamen blir, desto mer anti blir jag.
  God Middag!

  1. Hallå! Har skickat din kommentar vidare till Bonnier. Det ör ju liksom inre JAG som bestämmer över reklamen, eller tjänar några pengar på den direkt, utan Bonnier som äger plattformen. Hoppas också på ändring!

 2. Åsa skriver:

  Jag gillar verkligen när du bloggar recept! Jag försöker också vara så grön som det bara går, i lördags åt jag kött på en restaurang och mådde illa av smaken faktiskt. MEN jag har så himla svårt för all tomatbaserad vegetarisk mat. Det är grytor med tomat som bas all over the place. Jag har också svårt för indisk kryddning vilket är himla vanligt när man googlar vegetariska grytor osv. Tomat, kummin eller curry. Blä.
  Vad lagar du som inte har den basen? <3

Comments are closed.

LOADING..