Garderobsutmaning: Hur rensar jag i garderoben? (Hint – gör det inte!)

Okej, här kommer en garderobsutmaning från LN som väcker känslor! I mig i allafall.

Kanske trist och off topic, men skulle gladeligen ta emot tips på hur du tänker när du garderobrensar? Jag blir kär i plagg och har så svårt att göra mig av med dem, men garderoben (garderoberna!) sprängs snart..Gillar ju grejerna även om vissa inte används mkt el alls. Har tex sparat gamla vintageplagg, som jag förvisso tänkt att, det där kommer jag nog aldrig använda igen, men som sen åkt fram igen efter ngra år och blivit favoriter. Så hur tänker du när du rensar, (tänker här att du väl bör ha en hyfsat välfylld garderob själv)kör du en in en ut el hur gör du? Mvh Hamstern;)

Så här: Vi människor är inte sällan väldigt duktiga på att bestämma oss för att saker ska vara på vissa sätt, utan att aldrig riktigt fråga oss själva varför. Det här må vara en bagatell i det stora värdsliga sammanhanget, men ändå ett exempel på just detta. För vem har  egentligen bestämt att det här med att ha en slimmad, rensad, tight och megaprydlig garderob är bättre än att ha lite för mycket prylar? Om man nu är typen som inte ser kläder som prylar, utan ganska så (eller väldigt, emellanåt!) kära ägodelar, är det väl inget annat än supersmart att spara dem? Klänningen på bilden har jag säkert haft i 20 år, och den var vintage redan när jag köpte den, och nej, jag använder den inte varje dag. Inte varje vecka eller månad heller. Men jag tycker om att den finns där. Tycker om att öppna garderoben och se de fina färgerna. Det gör mig glad. Jag har en rolig garderob, om jag får säga det själva. Inte så mycket tack vare shopping – som nu för tiden mest är ganska så väl genomtänkta köp blandat med vintage, som för att jag faktiskt spar så mycket. Där finns skjortor med broderade cowboys, jeansjackor med paljetter på, en otrolig poncho från Hugo Boss, ett mindre bibliotek av Rodebjer-prylar där somligt är från alldeles i början av hennes karriär. Jag är glad att jag sparat allt – och de gånger jag gått på den där släng-hetsen och börjat rensa ur lite för kraftigt – har det varenda gång slutat med att jag ångrat något jag skänkt vidare.

Med detta sagt: Klart att vi ändå behöver rensa ut ibland. Trasiga och fläckiga plagg, sådant som inte går att använda, skänker jag till H&Ms textilåtervinning. Annat som är fint ger jag till familj och kompisar eller skänker till välgörenhet. Men det mesta – och särskilt plagg med mycket personlighet och karaktär, eller sådant som jag använt mycket – det får ligga och vänta på sin tur, och vips en dag är det dags att plocka fram och använda igen.

Så LN. Du verkar vara som jag. Hetsa inte upp dig över att garderoben inte är ett under av ordning. Om du är okej med att ha det lite rörigt och mycket, så får den väl vara precis som den är? I övrigt – släng bara tråkiga, trasiga saker. Eller sådant du liksom inte har några vidare känslor för.

Så där ja kids! Här kommer alltså finalen och min blessing – hamstra away!

 1. Sofia skriver:

  Så klok du är! Själv återupptäcker jag plagg i min garderob med jämna mellanrum och gärna i oväntade kombinationer med ett nytt plagg. Svenskar generellt är dock väldigt ängsliga på modefronten och vill gärna se ut som alla andra. Därför tror jag att en hel del plagg åker ut för att de inte är ”inne” längre. Din filosofi funkar bäst på personer som har en mer individuell stil och hellre sätter ihop en outfit som skapar en modern känsla utan att behöva ha exakt de plagg som är i ropet för säsongen.

 2. Maria skriver:

  Tjo, bra inlägg! Kom direkt att tänka på en blogg som uppmanar till att börja shoppa i sin egen garderob. Smart sätt att se på sina gamla grejer med nya ögon.

  Här finns den – obs bara tips – jag har inget med den att göra : )

  https://in-our-wardrobe.com

 3. Johanna skriver:

  Håller med dig till 99%!! Jag har också svårt för att slänga/skänka/sälja de av mina kläder som har karaktär, så dem behåller jag. T ex har mitt fotbollslag vunnit vår serie så på festen på lördag åker den guldiga paljettkavajen på igen för första gången på kanske 5 år :).

  Den där sista procenten som säger emot år den delen av garderoben som består av typ 10 identiska stickade grå tröjor, eller att jag sparar fyra jackor som är ”bra att ha när man gör en skogsutflykt” (vilket händer tillräckligt sällan för att en sån jacka ska räcka). Där försöker jag sälja eller rensa bort för att köpa något nytt istället.

  1. Ja men lite måste man förstås rensa då och då. Varenda plagg och pryl är ju inte en sentimental eller älskad ägodel. Men den här HETSEN på att plagg som inte används varje månad ska VÄCK – nej, den tycker jag faktiskt kan vara värd att tänka över lite.

 4. LN skriver:

  Ha,ha, underbart-öppnar själv garderoben ibland bara för att ”titta till”ngt kärt gammalt fint plagg som bara hänger där och ser snyggt ut. TACK! Tror jag behövde höra detta, efter att mycket riktigt tagit del av alltför många ”rensa ut tips” och känt mig som ngt av en dålig människa som inte kan släppa ifrån mig kära plagg. Diggar man sin egna, under lång tid (med mkt kärlek & omsorg) uppbyggda garderob, så tro sjutton att den blir stor och kanske ngt brokig:) men på köpet klimatsmart,ju.

 5. Du uppmanar till att strunta i garderobsrensning? My God! Det har jag aldrig läst någon göra förut. Befriande. Men – just jag måste ändå rensa snart eftersom mängden kläder i vårt hem skapar obalans (läs: en jävla röra). Man vill ju inte kvävas eller drunkna ens i de finaste av plagg.

Comments are closed.

LOADING..