Gör egen välling

 

 För 90 % av er som läser det här kommer informationen nedan vara fullkomligt ointressant. Av resterande 10 % kommer 100 % förmodligen tänka ”men ORKA!” – men eftersom jag tycker detta är megamaxat (aja, typ) så tänker jag nu ändå berätta att efter några veckors laborerande har jag kommit på hur man gör den perfekta hemgjorda vällingen. Och varför skulle man vilja göra det, tänker ni? Tja… Kanske för att man bor utomlands, eller för att man gillar att ha koll på maten man ger sina barn (och sig själv), för att spara pengar eller kanske för att man är lika otroligt husmoderligt lagd som Cecilia Blankens.

Hur som helst gör man så här:

Mixa en mängd havregryn, kanske ungefär två deciliter. Sila det smulade havregrynet över en kastrull så att du får ett fint havregrynsmjöl som singlar ner i kastrullen. (De grövre havregrynskornen som blir över spar du och gör gröt till bebisen av!)

Blanda havregrynsmjölet (kanske ungefär 1-2 msk per flaska) med vätska och värm upp under omrörning. 

Eftersom bebisar inte ska dricka komjölk i allt för stora mängder och det fortfarande är en bebis jag har (även om han snart blir 1 – hjälp!) – har jag provat att blanda den fina havren med kokosmjölk, kokosmjölk och kokosvatten blandat, kokosvatten och vanlig mjölk – ja man får ta vad man har och vad man tror passar den lilla magen helt enkelt.

Jag har (nästan) alltid en burk med mixad torkad aprikos i kylen. Aprikospuré helt enkelt. Den är perfekt som sötning på gröt, för att den är god och näringsrik – innehåller till exempel mycket järn. Jag tar också en liten klutt i vällingen, det gör den extra smaskig och dessutom, just det – järnrik.

Slutligen; en liten plutt med kokosfett som får smälta ner – också näringsrikt och mättande.

Remy gillar sin välling massor – men bäst av allt; han äter mindre på nätterna. Innan var nätterna en enda lång matfest när han hivade i sig flaska på flaska med mjölkersättning. Nu är han PROPPMÄTT när han somnar. 

Jag gör två flaskor minst åt gången så behöver man inte göra nytt varje kväll. Okej. Testa nu, okej?

  1. I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you
    can earn extra cash every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra $$$, search for: Ercannou’s essential adsense alternative

  2. Maria skriver:

    Hej! Kul med hemmagjord barnmat! Vet inte om du läser och svarar på kommentarer så här långt i efterhand, men jag gör ett försök….

    När du förbereder 2 flaskor åt gången… värmer du då all välling på kvällen och sparar ena flaskan i kylen för att mikra den varm på natten eller hur gör du?

    Hoppas att ditt recept ska få min lilla att sluta amma och ta flaskan istället!

  3. Kan man inte bara koka med vatten som vanlig havregrynsgröt – om än tunnare än gröt?

  4. Eva skriver:

    Hej! Kanonbra recept. Jag kokade 1 msk per 2.5 dl. Klippte hålet på flaskan lite större så att av småkorn inte ska fastna. Min 9 månaders blev mkt förtjust. Nu till min fråga – hur gör du aprikospuré? Mixar du bara torkade aprikoser eller kokar du dem först i lite vatten? Tack på förhand.

  5. Tänkte göra egen välling då sonen (drygt ett år) får eksem av mjölk. Den mjölkfria vällingen har en del tillsatser som jag helst vill undvika. Därför funderade jag lite och kom fram till följande vilket är väldigt lik din välling. Jag tar havremjölk och blandar med havremjöl. Lite linfröolja för omega 3 ( vi tål inte fisk) samt lite rapsolja eller kokosolja ( finns med och utan kokossmak) den är bara flytande när den är varm så det kan vara lite trixigt men på spisen går det bra. Att tänka på när man blandar och kokar så det inte klumpar är att blanda lite havremjölk med mjölet och sedan hälla på resten av mjölken under omrörning.
    Visst saknas det en del näring hänfört med industritillverkad men i den här åldern får han i sig bra ändå. Fettet är ialla fall med.
    Lycka till alla föräldrar.

Comments are closed.

LOADING..