ANNONS

Kontempel på Skeppsholmen

/

images (24)

I söndags besökte jag Skeppsholmskyrkan, som avsakraliserats och sålts och kallas numera Eric Ericssonshallen. I detta underbara kyrkorum hade massor av nyfikna och förväntansfulla människor samlats. Det var premiär för Kontempel. Första gången utanför svenska kyrkans ramar och första gången på den här pampiga adressen. Det var knökfullt i kyrkan när fd prästen Olle Carlsson kallade till mässa.

Han har samlat en stor skara talangfulla människor runt sig, många av dem är kända namn och tillsammans har de skapat föreningen Kontempel ska fungera som ett andligt ”Friskis och Svettis” – dit alla ska kunna komma för gemenskap och andlig spis alldeles  oavsett vilken religion vi fötts in i eller vilken tro eller avsaknad på tro vi har idag. Det kommer att hända massor denna förening i framtiden vad gäller andlig och personlig utveckling, yoga, meditation, retreats, de tolv stegen och mycket annat.

Jag ser inget som helst hinder med att förena en andlig strävan med astrologi. Tvärt om. Jag ser universum, jorden, planeterna och allt däremellan som en del i skapelsen. Tycker såldes att att det är inte konstigare med astrologin än vad det är med väderleksrapporten.

Jag är och har alltid varit djupt andlig, men detta utan att tillhöra någon religion eller riktning. Jag har sökt en ren andlighet utan religionens dogmer. När  jag först fick höra talas om Bahai för kanske 30 år sedan förstod jag att jag inte är ensam i denna strävan.

Det är nog många med mig som är lite rädda för kyrkan, som har barndomens upplevelser av en sträng och straffande Gud, jättetråkiga högmässor man inte fattade någonting av i minnet.

Jag tyckte att det kändes mycket behagligt att delta i Kontempel.  Där fanns ett husband, vi bjöds på underbar musik, fantastiska skönsångare sjöng och många goda talare steg fram.

Det som mest fastnade hos mig var något som Fotini Carlsson tog upp när hon talade om kyrkan och synden. ”Förlåt oss våra synder som och vi förlåta dem oss skyldiga äro”.

Hon menade att man inte ska ta ordet ”synd” så bokstavligt utan mer översätta det till moderna termer och tänka: Förlåt att jag inte mäktade med, inte orkade, inte var stor nog, effektiv nog att hinna med, klara av allt det där som ingår i mitt vardagsliv.

Ah! Det var andra grejer. Lättare att förstå och ta till sig. Jag har liksom inte riktigt förstått det här med synden, inte känt mig som en stor syndare snarare en aning missuppfattad.  Men sagt på det här sättet blev det enklare att förstå.

Ja, nu har jag berättat något om vad jag var med om. Det kommer att hållas Kontempel här en gång i månaden hela året och är öppet för allmänheten.

7
65

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00