Ett svart hål är fångat på bild!

 

svarthal

För första gången i mänsklighetens historia har ett svart hål kunnat fångas på bild och det ser ut precis som Einstein hade förutspått.

Efter oerhört långt, stort, svårt och kostsamt arbete från europeiska vetenskapsmän har de verkligen lyckats. Denna nyhet har en enorm betydelse för mänskligheten och för vetenskapen.

Det svarta hålet befinner sig i galaxen Messier 87 (M 87). Adressen är Vintergatan, i Jungfruns stjärnbild – en sådär 55 miljoner ljusår från jorden. 

Ett svart hål är en anhopning av massa med så stark dragningskraft att ingenting, inte ens ljuset, kan stå emot. Inget som en gång sugits in i det svarta hålets gravitationsfält kommer någonsin därifrån.

Är detta möjligen porten till helvetet?

Hålets diameter är hundra billioner kilometer stort. Man kan inte se ett svart hål – men man kan se dess skugga – och det är vad den här bilden föreställer.

 1. M skriver:

  När min dotter i yngre skolålder fick se och höra om detta hål så utbrast hon.
  Det är dit alla som inte lever längre kommer. Hon har under några år fått uppleva olika förluster av personer hon älskat. Det behöver inte vara nattsvart… Spännande är det

  1. Men – vad coolt att hon gjorde den kopplingen! Man tänker att hon är för ung för att tänka så – men antagligen är hon en gammal själ med massor med liv på jorden bakom sig.

   1. M skriver:

    Ja så har jag känt själv sedan hon föddes. Vi har många intressanta samtal. Hon och hennes mormor hade ovanligt starka band och kunde ”läsa”varandras tankar. Jag är så stolt och tacksam över förmånen att ha henne i mitt liv.

 2. Då har jag tydligen svårt att förstå skämt!

  1. Ingen fara med det Kristina.. Jag är lite kryptisk av mig ibland har jag fått inse. Stor kram ❤️

 3. Astrid skriver:

  Saurons öga 😉😉😉

 4. Ida skriver:

  Jag har sett den här bilden innan, det var en förstoring av ett kattöga…? Vet inte om det stämmer men skulle nog kolla upp källan ordentligt. 😉

  1. Intressant! Macrokosmos och Microkosmos liksom – Kattens öga visar sig vara det svarta hålet.

 5. Förståndiga ”vågen”! Det finns inget annat helvete än livet och lidandet här på jorden. Svarta hål är övergången till andra dimensioner – vi är inte ensamma i Universum! 🌞

  1. Ja, kära Vågen och Kristina. Jag tror inte heller på att det finns ett helvete som är en fysisk plats utan meningen var avsedd som ett skämt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..