Isis

Det snackas så mycket skit om Isis nuförtiden och det är många som vill dra hennes namn i smutsen så jag vill skriva ett par rader för att vi ska minnas vem hon är och vilken betydelse hon har både historiskt och nu.

Hon är alla gudinnors gudinna – den kvinnliga kraften – urkraften.

Hon är sprungen direkt ur källan och alla gudinnor i alla olika kulturer, som följt efter henne är olika aspekter av henne . Hon är den största och den första.

Hon är dotter till Geb och Nut – Himmeln och Jorden. Hon har två bröder Osiris och Seth. Isis och Osiris är den kvinnliga och den manliga guden och gudinnan och brodern Seth var döden.

Det är genom dem som gudskraften för första gången i historien tar form i kropp på jorden och allt liv uppstod. Hon gifte sig med sin bror Osiris och tillsammans fick de sonen Horus – den falkhövdade guden med sitt allseende öga. Ja, detta det gamla Egyptens skapelseberättelse.

Isis är månen, natten, intuitionen och kvinnan.

Osiris är solen, dagen, muskelkraften och mannen.

Kvinnor kan? Javisst det finns inget tafatt, underlägset eller svagt hos henne. Hon har all kunskap inom sig och kan fixa allt.

Isis var den första att lära människorna att bruka jorden, att baka bröd, laga mat och skapa ett hem. Hon är hemmet och moderskapets gudinna. Hon lärde oss väva och sy och klä oss. Hon visade folket hur man kunde utbilda sig, skriva och läsa och skaffa sig kunskap. Hon gav oss glädjen, sången musiken och dansen och faktiskt livet självt. Hon är också en kärlekens gudinna. Man vet att de gamla egypterna studerade så väl astrologi som alkemi. Isis är gudinna av alla dessa uppräknade konster.

Kvinnlig list? Ja, Isis intelligens är oövervinnerlig och hon överlistade alla – människor och gudar – med deras upptåg och intriger, ibland redan innan de hade hänt.

Hon är magins gudinna. Hon kunde skapa liv. Hon var den första i historien att genomföra insemination. När Seth hade tagit livet av hennes äskade make och broder   befruktade hon sig själv med honom och blev gravid. Med magins hjälp trollade hon Osiris tillbaka till livet.

Shapshifter – Ja, Isis kan konsten att byta skepnad och ta vilken form hon behagar. Inte sällan avbildas hon med fågelvingar därför.

Man kan vända sig till Isis med alla tänkbara spörsmål och få guidning.

Den mörka Isis

Det är inte för intet som hennes bror Seth är döden själv och hon själv kontrollerar nattens krafter.  Isis kan vara grym om hon måste och ha egenskaper som inte alltid tillhör den goda sidan. Minns att hon var först här – före de Abrahamitiska religionerna och det svart-vita tankesättet uppstod. Man värderade inte magin på det sätt som nu görs i ont eller gott, svart eller vitt.

Det finns en koppling mellan Isis och den svarta magin, hämnden mm. Som sagt – hon är inte en vek gudinna – hon förkroppsligar hela magin, kraften och makten.

Och med dessa ord så lämnar jag Egypten för denna gången och vänder åter till Sverige.