ANNONS

6 spartips inför 2021

/

IMG_9352

Jag älskar att planera och strukturera, och i synnerhet när det kommer till ekonomi. Så jag har ju självklart gjort en strukturerad sparplan inför året, och tänkte att jag skulle dela med mig av 6 utav mina grundtips när det kommer till sparande.

1. Tydlig målsättning – Fundera över vad du vill uppnå med ditt sparande och varför. Utgå sedan ifrån syftet för ditt sparande för att sätta upp ett eller flera (utifrån dina förutsättningar rimligt/rimliga) belopp och en tidpunkt för när du ska ha uppnått ditt mål. Bra är även att sätta upp ett eller flera delmål för respektive mål. En tydlig målsättning hjälper en att hålla sig motiverad.

2. Bestäm din buffert – Enligt mig är buffertspar en av de viktigaste delarna i ens sparande. Buffertspar handlar ju om att skapa sig en ekonomisk trygghet i form av ett lättillgängligt kapital som utsätts för låg risk. Pengarna sparas typiskt sätt på ett ”vanligt” sparkonto. Med detta står man trygg inför och kan betala för oförutsedda händelser. Med ett buffertspar kan man även känna sig relativt trygg inför det faktum att man troligtvis inte kommer behöva paniksälja aktier eller annat när det krisar. Jag vill t.ex. gärna se att jag klarar av att betala mina utgifter i 6 månader med min buffert. Därför har jag utgått ifrån mina utgifter när jag bestämt min buffert. En del utgår ifrån inkomster och sätter ett visst antal månadslöner som buffert. Det som kan bli vanskligt/svårt med det är t.ex. om man har oregelbunden inkomst eller väldigt hög/låg lön. Men här beror det ju också på vad som får en att känna sig trygg.. att kunna betala sina utgifter, att kunna bibehålla en viss levnadsstandard etc. Huvudsaken är att man väljer något som får en att känna sig trygg.

3. Strukturera – Budget och strukturering låter kanske inte jättesexigt i allas öron. Men, det är så tillfredsställande när man är klar med det och det behöver inte ta speciellt lång tid. När man väl strukturerat upp sin budget blir det så mycket enklare att följa sin sparplan. Och det behövs inte göras speciellt ofta. Utöver att göra en inkomst- och utgiftsöversikt i ens månatliga budget kan jag även rekommendera att göra en detaljerad översikt över ens månadssparande. I översikten för sparandet är ett tips att utgå ifrån ens kontosaldo efter betalda utgifter och utifrån det bestämma hur stor procentuell andel av ”det som är över” som ska placeras i t.ex. aktier, fonder, buffert, korttidsspar etc. Jag utgår alltid från dessa sparformer och gör ett excel-sheet där jag sätter en procentsats till varje sparform. Ett tips är att (utöver sitt buffertspar) spara en liten andel för oförutsedda utgifter under månaden. Hur fördelningen ”ska” se ut kan bero på flera saker som t.ex. ens målsättning, riskaptit och tidshorisont.

4. Automatisk överföring – Att ha en stående direktöverföring från ens lönekonto till sina sparkonton är inget nytt och heller inget svårt att fixa. Men för mig tog det ett tag innan jag faktiskt tog tag i det. Och nu älskar jag det! Nu när lönen kommer slipper jag en stor del av administrationen kring sparandet. När man dessutom följer en strukturerad plan och vet exakt hur mycket som ska sättas över till respektive konto varje månad känns det skönt att slippa göra om exakt samma övning varje månad. På detta sätt lurar man hjärnan till att se sparandet som en utgift eller åtminstone som en lika stor självklarhet som att betala räkningarna. Och det hindrar en från att vänta till slutet av månaden för att se vad som blev över för att sedan kanske spara det.

5. Kolla till ditt sparande ofta – Att kolla till sitt sparande ofta är bra för motivationen och absolut nödvändigt om man har ett aktivt sparande i t.ex. aktier. Eftersom jag sparar en en stor del av mina pengar i aktier kollar jag till mitt sparande i princip varje dag. Mitt tips är att, oavsett sparform, kolla till sitt sparande regelbundet och minst en gång i veckan.

6. Unna dig inte – Unna dig inte för att du varit så duktig och kommit så långt i ditt sparande, utan unna dig när du uppnått ditt mål. Man ska självklart peppa och vara stolt över sig själv när man kollar till sitt sparande. Det är ju en fantastisk känsla att vara på väg. Men ett bra tips är att hålla sig och unna sig när man kommit ända in i mål. På så sätt undviker man att bli van med att nalla från sina sparpengar samtidigt som man övar disciplin.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@aboutaby
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00