Så somrigt svenskt

Så somrigt svenskt

Så somrigt svenskt

8O0A6408-860x1290
8O0A6394-860x573

.

Tjingeling måndag,

Hoppas ni mår bra allihopa?! Alltså hör ni, en riktig jordgubbstårta till fikat en helt vanlig måndag i mitten av juli när det är semester, det blir väl nästan inte mer svensk sommar än så?!

Jag vill ha min tårtfyllning med mosade jordgubbar, lite florsocker och vispad grädde. Sjukt gott och i lager två ska det vara lemoncurd. Det ger en friskheten som gör jordgubbstårtan extra god tycker jag, och tar bort det som lätt annars kan bli lite för sött och mäktigt med grädde!

.

jordgubbstarta

.

citt

Ingredienser – 10 pers

50 g smör
4 st ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vatten

.

Fyllning 1
2 dl lemoncurd

.

Fyllning 2
250 g jordgubbar
0,5 dl florsocker
1 dl vispad grädde

Dekoration
5 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
0,5 liter jordgubbar

.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med lite smör och pudra med mjöl. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Rör ner smöret, de torra ingredienserna och vattnet i äggsmeten och vispa snabbt ihop till en slät smet. Fyll formen med smeten och baka i 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka att den kommer ur torr innan du tar ut tårtbotten. Låt tårtbotten vila i formen i 10 minuter, ta sedan ur den och låt svalna helt. Skär bort kanterna på tårtbotten så att du får en jämn rund kaka. Dela den i tre lika stora delar.

Vispa 5 dl grädde med vaniljsockret. Vispa grädden sakta med maskin så att du får in mycket luft. Annars kan grädden bli väldigt fast. Mosa jordgubbarna med florsocker och blanda med 1 dl av den vispade grädden.

Ta en botten och lägg på tårtfat, bred på hela jordgubbsmoussen. Lägg nästa botten och bred på lemoncurd. Lägg på sista delen av tårtbotten. Dekorera tårtan med resten av den vispade grädden, jordgubbar och eventuellt citronmeliss.

.

Receptet från Tidningen Hembakat

.

027

.

När vi ändå är inne på tårtor, denna bok ”Tårtor med Linus” fick jag i en liten sommargåva av författaren själv för ett tag sedan med en liten personlig hälsning inuti :) Tusen tack Linus, massa inspiration i boken, och jag ska provbaka både det ena och andra till hösten!

Ha en fin måndag, på återseende!

Kramar Anna

.

LOADING..