Saffransglass med rostad vit choklad

9 december, 2016 Skriv en kommentar
Glass / Julbak

Annonsen laddas.

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED DANSUKKER

saffranglass recept

saffranglass recept

Använd glykossirap i glassen då den förhindrar isbildning och gör att glassen inte smälter lika fort.

Till jul brukar jag alltid göra glass! Det började med att min farmor alltid gjorde minst tre olika sorters glass till jul och nu vill jag inte vara utan det! Choklad och vanilj fanns alltid på bordet men idag har jag gjort saffransglass med tranbär och vit choklad. Helt fantastiskt gott då saffranen smakar så mycket! Jag använder glykossirap i glassen då den förhindrar isbildning och gör att glassen inte smälter lika fort.

Vill ni julbaka mer och få bra tips och idéer kan ni gå in på dansukker.se Massa bra tips och recept finns att hämta där. God jul!

Saffransglass med tranbär

0,5 g saffran
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
2 msk Dansukker glykossirap
1 Dansukker vaniljsocker

6 st äggulor
1,25 dl Dansukker strösocker
1 krm salt

0,5 dl hackade torkade tranbär
100 g vit choklad

Gör saffransglassen så här:

  1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Häll i saffran, mjölk, grädde, glukos, vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp och sila ev. av den.
  2. Vispa äggulor och socker i en bunke, det skall bli ljusgult och fluffigt. Rör ner i den varma saffransvätskan.
  3. Sjud på medelvärme tills det blir lite trögflytande. Men det får absolut inte koka, då koagulerar äggen.
  4. Låt smeten svalna helt. Den kan med fördel stå i kylen till dagen efter för att få ut så mycket smak som möjligt. Men glassen kan även göras så fort den är kall.
  5. Häll glassmeten i en glassmaskin och låt den gå tills det blir glass. På slutet häller du i de hackade tranbären och låter det blandas. Häll i en glassbox och låt stå i frysen tills den skall serveras eller ät direkt. Kommer den direkt från frysen behöver den stå framme ca 20 min för att tina lite.
  6. Servera med rostad vit choklad. Du hackar chokladen och lägger den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175 grader tills den är ljusbrun. Ta ut den och hacka sen till små bitar som du strör över glassen.

 

Tips på Afternoon tea

8 december, 2016 Skriv en kommentar
Frukost och brunch / Raw food

Annonsen laddas.

afternoon tea recept

Glutenfria nötrutor

glutenfritt bakverk

15 bitar
260 g rostade och skalade hasselnötter
100 g urkärnade dadlar
60 g torkade fikon
30 g gojibär

Chokladmousse
4 mogna avokador
3-4 msk kakao
1 tsk vaniljextrakt
1 dl lönnsirap
2 nypor salt

Garnering
Torkade rosenblad
Rostade kokosflakes

Så gör du nötrutor

1. Mixa hasselnötter och torkad frukt fint i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform klädd med bakplåtspapper.

2. Dela och kärna ur avokadon och mixa med kakao, vaniljextrakt, lönnsirap och salt i matberedaren till en slät mousse.

3. Bred moussen över nötmassan och låt stå i kylen.

4. Strö över rosenblad och kokosflakes före servering.

Supertipset!
När du är klar med nötrutorna, låt dem stå i kylen minst en dag. Då kommer chokladsmaken till sin rätt.

Recept på minirulltårta

rulltårta mini recept

4 äggulor
1,5 dl strösocker
4 äggvitor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
1 krm salt

Fyllning:
Drottningsylt
3 dl grädde
1-2 msk punsch

Så gör du minirulltårta

1. Vispa äggulor och hälften av sockret.

2. Vispa äggvitor och resten av sockret till en marängsmet.

Blanda försiktigt ihop de två smeterna och vänd i mjöl, vaniljsocker och kryddor.

3. Bred ut ett tunt lager smet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 4-5 minuter i ugnen på 250 grader.

4. Strö socker på ett bakplåtspapper, vänd upp den gräddade rulltårtan och dra bort papperet försiktigt. Låt svalna. Skär bort hårda kanter vid behov.

5. Bred på sylt och rulla ihop till en tajt rulle. Skär rullen i bitar. Sätt en pinne i varje bit så de lätt kan doppas i punschgrädden.

6. Lättvispa grädden och blanda ner punschen.

Recept på yoghurtskål med granola

recept granola

Granola
En hel plåt
5 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
1 dl quinoapuffar
1,5 dl pekannötter, grovt hackade
2 tsk mortlade kardemummakärnor
2 tsk kanel
1,5 dl uppkokat vatten
2-3 msk honung
0,5 dl kokosolja eller rapsolja
1 dl torkade tranbär

Rårörda hjortron
200 g frysta hjortron
80 g socker

Tillbehör
Grekisk yoghurt
Färska fikon
Torkat äpple

1. Mät upp havregryn, dinkelflingor, quinoapuffar, pekannötter, kardemumma och kanel i en bunke.

2. Koka upp vatten och häll i honung och olja. Häll över grynblandningen och vänd runt.

3. Häll upp allt på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter eller tills granolan fått färg. Rör runt med jämna mellanrum. När du tar ut granolan lägger du på torkade tranbär.

4. Blanda hjortron med socker och låt stå över natten.

5. Servera grekisk yoghurt med granola, rårörda hjortron, skivade fikon och torkat äpple.

Bjud dina vänner på Afternoon tea!

7 december, 2016 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

Annonsen laddas.

afternoon tea recept

Skall du bjuda på afternoon tea i helgen?! Här kommer några tips på både goda, nyttiga och nya varianter på afternoon tea! Finns det något bättre än att samla sina vänner och äta en lång måltid med massa plock ? Och glöm inte köpa fina goda teer till! Det är stor skillnad på billiga påsteer och en bättre kvalité. Imorgon kommer 3 recept till för afternoon tea så välkomna tillbaka imorgon!

Foto: Andy Prhat

Recept på Mazarinka med len hallonmousse

mazarinkaka recept

10-12 st
300 g mandelmassa
1 citron, skalet
150 g rumsvarmt smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
Ströbröd
1 tsk kardemummakärnor

Hallonmousse
3,5 gelatinblad

175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
30 g äggvita
70 g socker
1 tsk pressad citron
175 g vispgrädde
Ev blomma av sockerpasta

Så gör du mazarinkaka

1. Riv ner mandelmassa i en bunke. Finriv ner det yttersta skalet av citronen.

2. Tärna och lägg i smöret. Blanda samman väl och tillsätt äggen ett efter ett under ständig omrörning.

3. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Krossa kardemummakärnorna och häll i dem. Smöra och bröa en ugnsfast form och häll i mandelsmeten.

4. Grädda på 175 grader i 20 minuter tills kakan har stannat och har fint bakad yta. Låt svalna och skär sedan i fyrkanter eller stansa ut rundlar.

Så gör du hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa grädden medelfast och ställ i kylen.

2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallon genom en sil och mäta upp rätt mängd.

3. Värm upp hälften av purén och smält sedan i gelatinbladen. Blanda med resten av purén.

4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ i ett vattenbad och vispa tills marängsmeten blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är sval och du har ett blankt fast skum.

5. Blanda samman marängsmet och puré. Vänd ner den vispade grädden. Fyll en spritspåse med hallonmoussen och låt den ligga i kylen några timmar tills moussen har satt sig.

6. Spritsa fint på mandelkakorna. Moussen kan eventuellt behöva bli lite varmare än kylskåpskall för att bli smidig och mer följsam att jobba med.

Recept på fröknäckebröd

fröknäckebröd recept

20 st

2 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
1,5 dl uppkokat vatten
0,5 dl kokosolja
0,5 msk honung

Pålägg
200 g cream cheese
100 g getost
Strimlad picklad gurka, eller strimlad naturell gurka
Strimlad polkabeta
Sesamfrön

Så gör du gurkmacka

1. Blanda majsmjöl, salt och fröer i en bunke. Koka upp vatten och smält kokosolja och honung däri.

2. Blanda alltihop och låt blandningen stå i några minuter så den får svälla.

3. Kavla eller tryck ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt. Det är gott om knäckebrödet blir tunt. Skär i bitar så stora du vill ha dem, eller bryt bitar när brödet är gräddat.

4. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i cirka 30 minuter, beroende på hur tjockt du gör brödet och vilken ugn du har.

5. Låt brödet svalna. Tänk på att det stelnar mer när det svalnat, så ingen panik om brödet fått färg men inte är helt ”knäckigt” när du tar ut det ur ugnen.

6. Blanda cream cheese med getost.

7. Bred osten på fröknäckebrödet. Lägg på strimlad gurka, strimlad polkabeta och sesamfrön.

Recept på nutella brioché

brioche nutella recept

35 st

20 g färsk jäst
250 g ägg
400 g vetemjöl
10 g salt
50 g socker
275 g rumsvarmt smör
1 ägg till pensling

Nutellafyllning
200 g nutella
50 g mandelmassa

Så gör du nutellabrioche

1. Blanda alla ingredienserna till briochen i en degblandare. Låt den knådas till en något lös deg. Ställ plastad i kylen över natten.

2. Mjöla dina händer och forma degen till bollar som du lägger i smorda briocheformar.

3. Blanda nutella och riven mandelmassa. Lägg i spritspåse.

4. Tryck ett stort hål i varje brioche med fingret och fyll det med nutella. Tryck ihop degen så gott det går. Forma en kula av deg som du lägger ovanpå – eller lägg på en hasselnöt. Låt jäsa i en timme.

5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter på 200 grader.

Juleclairer med olika toppings!

5 december, 2016 Skriv en kommentar
Bakelser / Julbak

Annonsen laddas.

eclair recept

Julpyssel och bakning i ett! Dessa är så goda och fina. Det är mysigt att montera ihop dem och dekorera dem som man vill. Det finns inga begränsningar men jag har gett tre förslag nedan på hur du kan dekorera dem. Lycka till med julbaket!

Foto: Andy Prhat

Pâte à choux (grunddeg till eclairer)

12 st
75 g smör
1,5 dl vatten
0,5 g saffran
100 g vetemjöl
2 ägg

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Koka upp smör, vatten och saffran. Dra sedan bort från plattan.
3. Sikta ner mjölet och vispa ordentligt tills degen släpper från kanterna och blir en boll.
4. Vispa ner ett ägg i taget och vispa tills det blir en glansig, jämn smet.
5. Fyll en spritspåse och spritsa ut till 10 centimeter långa längder på en plåt med bakplåtspapper. Enklast är att klippa eller skära av smeten när du spritsat ut varje remsa.
6. Grädda i mitten av ugnen i 20 min eller tills de är gyllene. De måste vara färdiggräddade innan du tar ut dem, annars sjunker de ihop.

Vit chokladmousse

1  gelatinblad
75 g vit choklad
2 dl grädde
2 äggulor
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Bryt chokladen och smält över ett vattenbad.
3. Vispa grädden till medelfast konsistens. Separera äggen och lägg äggulorna i en bunke.
4. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll sakta i den varma sockerlagen i bunken med äggulor samtidigt som du vispar på låg hastighet. Plocka upp gelatinet ur vattnet och smält det i mikron, blanda ner det i äggblandingen. Vispa tills den är kall.
5. Ringla sedan ner chokladen under omrörning i äggskummet och vänd försiktigt ner grädden. Låt stå i kyl ett par timmar tills det har blivit en fast mousse. Fyll en spritspåse med moussen.

Dekorationsförslag 1:

Nutella
Mortlat pulverkaffe
Hackade kanderade nötter
Guldkulor

Dekorationsförslag 2:

Nutella
Hackade pistagenötter
Lingon

Dekorationsförslag 3:

Vit chokladmousse
Krossade polkagrisar
Silverkulor

Montering:

Skär éclairerna på mitten så att du får en underdel och en överdel. Spritsa vit chokladmousse på bottnen och dekorera överdelen på valfritt sätt. Lägg ihop de två delarna och servera.

Saffransmunkar fyllda med vaniljkräm!

4 december, 2016 Skriv en kommentar
Dessert / Julbak

Annonsen laddas.

munkar recept julbak

Här är något så genialiskt som saffransmunkar med vaniljkräm! Du kan variera genom att göra kardemummakräm. Helt galet gott och ett kul sätt att baka med saffran! jag vet att det är mycket saffransrecept här på bloggen nu men det är ju ändå det man är så sugen på till jul! Vad bakar du helst med saffran? =)

Foto: Andy Prhat

Recept på munkar

(20 minimunkar)
25 g jäst
75 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
30 g strösocker
285 g vetemjöl
1 ägg
Frityrolja
1 dl strösocker
1 msk kardemumma

Så här gör du munkar med saffran och vanilj

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret, dra av kastrullen, tillsätt mjölk och saffran. Häll ner över jästen och rör runt.
3. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg.
4. Arbeta till sist in ägget i degen. I början verkar det kletigt, men knåda tills det blir en fast deg.
5. Fördela degen i cirka 20 bitar och rulla dem till bollar, tre centimeter i diameter. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
6. Värm oljan i en kastrull till
160 grader. Fritera munkarna,
cirka två minuter på varje sida, tills de får fin färg.
7. Ta upp munkarna och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av lite.
8. Rulla dem i socker och kardemumma.

Vaniljkräm

1 vaniljstång eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor
5 dl mjölk
100 g äggula
100 g strösocker
35 g maizenamjöl
20 g smör

Så här gör du vaniljkräm som du fyller munkarna med

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
3. Vispa äggula, socker och
maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
4. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.
5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och häll den i en spritspåse.
6. Skär ett litet snitt i munken och spritsa i vaniljkrämen.

Saftiga lussebullar att baka till advent!!

2 december, 2016 9 kommentarer
Bullar / Julbak

Annonsen laddas.

lussebullar recept lussebullar recept

Jag kan verkligen längta efter att få sätta tänderna i en lussebulle! De är så rena i smaken av saffran och alldeles mjuka och saftiga! Det är fint med russinen men jag fördrar dem utan. Jag vill bara ha saffranssmaken. Så jag är en sån där som pillar bort russinen 😉

Dessa har jag bakat redan flera ggr i år och det blir bra resultat varje gång. Degvätskan skall inte värmas innan då degen blir smidigare och finare utan varm vätska. Dessutom behöver du mindre mjöl=saftigare bullar, det har jag lärt mig från riktiga bagare. Degen jäser långsammare men du får då i gengäld mer smak.

Du kan använda samma deg och baka ut med mandelmassa-och vanilj fyllning som bullar eller knyten. De är en riktig höjdare. Recept på saffransbullarna med fyllning hittar du här!

Tips! Mortla saffranet med 1 tsk socker så smakar det mer saffran. Eller så kan du låta saffranet dra i 1 msk rom i 1 dag upp till ett år(!) Både socker och rom höjer smaken av saffran!

Recept på saftiga saffransbullar

Ca 25-30 st

50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl grädde
100 g rumsvarmt smör

2 påsar saffran (1 g)
1,5 dl strösocker
0,75 tsk salt
13–15 dl vetemjöl

russin att trycka i

Så här gör du saftiga saffransbullar

1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
2. Tillsätt rumsvarmt smör, socker, salt, saffran och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
4. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Ta en bit deg, rulla ut till en längd på ca 15 cm  och 1,5 cm i diameter. Rulla in kanterna åt varsitt håll. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ned russin om du vill ha det.
5. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Men grädda inte för länge då blir de torra =)

Knäck på tre vis!

1 december, 2016 Skriv en kommentar
Godis / Julbak

Annonsen laddas.

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED DANSUKKER

julgodis recept knäckjulgodis recept knäck

Lakritsknäcken med muscovadorörsocker
blev en stor favorit!

Knäck är så mycket jul det kan bli! Alla vet ju att man kan ha mandel i knäcken och jag har testat tre andra varianter på smaker. Lakrits, hallon och havssalt. Dessutom har jag kokat knäcken på muscovadorörsocker för att få mer karaktär på knäcken. Mörkt muscovadorörsocker kommer extra bra till pass då man smaksätter med lakrits eftersom mörkt muscovadorörsocker gifter sig extra bra med lakrits.
På glöggminglet jag hade här om veckan var just lakritsknäcken en favorit!
Jag har bakat denna goda knäck i samarbete med Dansukker. För mer juliga baktips och inspiration besök dansukker.se
Jag hittade massa kul inspiration där!

Recept på muscovadoknäck
med smak av hallon, lakrits och havssalt

2 dl dansukker mörkt muscovadorörsocker
2 dl dansukker ljus sirap
2 dl vispgrädde

1 msk smör
1 krm salt


Smaksätting

0,5 dl krossat frystorkat hallon

1 msk lakritsgranulat
1 msk havssalt

Så här gör du knäck på muscovadorörsocker

  1. Blanda socker, sirap, grädde i en kastrull.
  2. Koka tills knäcken är 126 C (om du inte har en termometer, koka c:a 15-20 minuter, häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
  3. Ta grytan åt sidan och blanda i smör och salt.
  4. Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Strö över de olika smaksättningarna och låt knäcken stelna.

muscovadosocker
Det finns både mörkt och ljust muscovadorörsocker

Saffransbutterkaka!

30 november, 2016 Skriv en kommentar
Bullar / Julbak

Annonsen laddas.

butterkaka-vanilj

En supergod saffransbutterkaka med god pistagefyllning och vaniljkräm. Du kan välja att baka med eller utan vaniljkräm. Båda varianterna är goda!

Receptet på  butterkakan hittar du här!

Lyxiga & enkla chokladpraliner med fudgefyllning!

29 november, 2016 Skriv en kommentar
Godis / Julbak

Annonsen laddas.

frostade rosblad

sockrade sosenblad

Dessa praliner är dekorativa, goda och är jätteenkla att göra. Lyxiga känns de också. Det enda som behövs är lite tid för att frosta rosenbladen. Jag gjorde dessa till ett jobb i Damernas Värld för länge sedan för att fylla faten med i ett inredning – & modecrossoverjobb. Men mysiga att pyssla ihop till jul tänkte jag, och är väldigt förenklade eftersom det är köpta kolor. Du kan självklart göra egen kola och doppa i chokladen också. Mums!

Frostade rosenblad:

Några små rosor, ekologiska och ätbara
1 äggvita
Strösocker

Så här gör du rostade rosenblad

Mortla strösockret så att det blir finare. Plocka ut de finaste rosenbladen som är små och vackra på rosen. Pensla dem med äggvita (jag använde en liten målarpensel) och strö över eller doppa dem i socker. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna över natten.

Enkla fudge- & chokladpraliner:

15 Fudgekolor (lonkakolor som finns i lösvikt)
200 g mörk choklad (70%)

Topping
10 små sockrade rosenblad

Havssalt

Nutella
Sockerpärlor
Havssalt

Så här gör du fudgekolor:

  1. Hacka chokladen. Smält 2/3 delar av chokladen i ett vattenbad. Ta bort från värmen och låt resten av chokladen smälta i.
  2. Doppa fudgen i chokladen så den täcks helt med choklad. Låt stelna på bakplåtspapper eller ett pralingaller. Jag flyttade på dem lite då och då så att det inte stelnar med som en chokladplatta under själva pralinen då chokladen flyter ut lite.
  3. När chokladen bara är lite kletig på pralinen lägger du på lite flingsalt och ett frostat rosenblad. Låt stelna. För den andra sorten tar du en chokladfudge som du förberett och spritsa på lite nutella, toppa med en sockerpärla och strö över lite havssalt. Klart!

Grönkålssoppa med parmesan

28 november, 2016 Skriv en kommentar
Vegetariskt

Annonsen laddas.

grönkålssoppa

Soppans bästa tid är nu! Vinter och ruggigt! Men vad kan vara godare än att komma in och få en varm skål soppa?! Den här grönkålssoppan är krämig och du kan välja hur välmixad du vill ha grönkålssoppan. Glöm inte att riva över massa parmesan! Mums!

Grönkålssoppa med parmesan

4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g grönkål

1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 dl grädde
1 msk mjöl

1,5 grönsaksbuljong
0,5 citronskal
salt
1 krm riven muskotnöt
riven parmesan

Gör grönkålssoppan så här:

  1. Finhacka och fräs löken och vitlöken i en kastrull med smör eller olja.
  2. Hacka grönkålen och lägg i den i kastrullen. Häll på vatten och grädde. Lägg i buljongen och mjölet. Riv över citronskal och låt koka ca 15 minuter. Mixa i en mixer om du vill ha en slätare soppa eller behåll grönkålsbitar. Smaka av med salt, muskotnöt. Riv över massa parmesan och servera direkt.