Småkakor fyllda med kola & blåbär!

25 februari, 2017 Skriv en kommentar
Kakor

hallongrottor kolor

Småkakor är så tacksamt att baka! Det går fort, blir många och är jättegott.😋 Om du inte hinner göra egen kola kan du köpa karamelliserad mjölk. Jag använder matberedare för att snabbt få ihop mördegen. Överjobba inte degen då blir kakorna inte lika spröda. Så fort den snurrar ihop till en boll är den klar.

Recept på småkakor med fyllning:

150 g  kallt smör
4 dl  vetemjöl
1 dl  strösocker
0,5 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 st ägg
0,5 msk  kallt vatten

Fyllning
Blåbärssylt
Bryntsmörkola

Gör småkakorna så här:

1. Blanda snabbt ihop smör, vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt.

2. Blanda sen i ägget och vattnet. Knåda precis ihop degen. Låt vila i kylen i 30 min.

3. Forma runda bollar och lägg den på en plåt, tyck ett litet hål i den och fyll med blåbär eller kola.

4. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 8 min eller tills kakan fått lite färg. Låt svalna.

Bryntsmörkola

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 g smör att bryna

Gör kolafyllningen så här:
Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart. Blanda ner det i kolan till en jämn kolasås. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell 😉 Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.

Lättbakad cheesecake med mjölkchoklad

22 februari, 2017 Skriv en kommentar
Dessert

cheeseckae mjölkchoklad

En super god fryst cheesecake gjord på mjölkchoklad. Den är jätteenkel att göra och kan förberedas dagar innan den skall serveras. Garanterad succé som dessert, testa att ringla lite kolasås över också, mums!
Lycka till!

Recept på mjölkchokladcheesecake

Botten:
150 g digestive kex

75 g brynt smör

Cheesecake:
300 g mjölkchoklad

3 dl vispgrädde
200 g philadelphia
0,75 dl strösocker

Tillbehör:
Hallon
Krossade maränger
Ev. kolasås

Gör mjölkchoklad cheesecake så här:

  1. Lägg smöret i en kastrull och koka upp. Låt smöret koka vidare tills det är lätt brynt och doftar nötigt, dra då av det från plattan.
  2. Lägg ner kexen i en matberedare tillsammans med smöret och mixa till en smulig massa. Tryck ut massan i en springform om ca 20 cm.
  3. Blanda vispgrädde med philadelphiaost och strösocker. Vispa tills konsistensen är som lättvispad grädde.
  4. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad tills temperaturen är ca 50 C. Vänd ner chokladen i Philadelphiasmeten med en slickepott tills allt är väl blandat.
  5. Häll ner cheesecakesmeten i formen och frys i ca 1 timme. Ta sedan ut den och ta bort formen. Om den inte lossnar direkt så låt den stå en stund alternativ värm kanterna med en brännare eller hårtork lite lätt. Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.

Praliner med bryntsmörkola och hallon

20 februari, 2017 Skriv en kommentar
Dessert / Godis

praliner hallon kola temperera choklad

praliner hallon kola

Förra veckan var jag på en pralinkurs och jag kunde knappt vänta på att få försöka göra mina egna praliner! På lördagsmorgon gick jag upp tidigt och började temperera choklad och koka fyllning till mina praliner med bryntsmörkola och hallon. Jag var så nervös när jag skulle vända på formen och slå ut pralinerna, tänk om de inte skulle lossa! Men de gjorde dem och det känns som ett litet steg fram då jag tyckt det känts väldigt svårt att temperera choklad. Nu vet jag att jag kan lyckas och kan bara bli bättre! Testa du med, köp en pralinform i hård plast och en skrapa, en spakelskrapa går fint!

Recept på en mörk chokladpralin fylld med kola och hallon

ca 24 praliner
Börja med att koka fyllningarna

Bryntsmörkola

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 g smör att bryna

Gör kolafyllningen så här:
Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart. Blanda ner det i kolan till en jämn kolasås. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell 😉 Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.

Hallonfyllning:

2 dl hallon (upptinade frysta går bra)
2 msk grädde
80 g vit choklad

Gör hallonfyllningen så här:
Koka upp hallon och grädde i en kastrull, när det småkokar mixar du det med en stavmixer och låter den vita chokladen smälta i kastrullen 30 sek, skaka lite på kastrullen och blanda sen till en jämn fyllning. Häll i en spritspåse och låt den svalna innan  du fyller pralinerna med den.

Temperera mörk choklad till pralinskal

1 skrapa ( spackelskrapa)
1 pralinform av hård plast
255 g mörk choklad

70 g mörk choklad i en separat bunke

Temperera mörk choklad så här:

  1. Smält 255 g mörk choklad över ett vattenbad. Låt den komma upp i en temperatur över 47 grader.
  2. Kyl ner den varma chokladen med 70 g mörk choklad och rör tills den kommer ner till en temperatur av 31-32 grader.
  3. Häll chokladen över pralinformen, se till att alla fack är fyllda med choklad. Ha ett bakplåtspapper under.
  4. Lyft upp pralinformen och skaka formen och slå på den så att alla luftbubblor som kan finnas längst ned i facken.
  5. Vänd pralinformen upp och ned och håll den snett över bunken så att överflödig choklad rinner ut, skrapa bort överflödig choklad från formen och låt chokladen stelna (du kan skynda på den genom att ställa den i frysen 5 minuter)
  6. Fyll pralinskalen med kolafyllningen och hallonfyllningen.
  7. Smält den överflödiga chokladen som finns kvar i bunken till 32 grader. Häll över pralinformen och skrapa bort överflöd av choklad.
  8. Låt stelna, eller låt stelna snabbt i frysen 5 minuter.
  9. Vänt pralinformen upp och ned och knacka på formen med en sked om de inte släpper från formen direkt.
  10. Tadaaa dina praliner är klara! =D

Hallonsufflé

16 februari, 2017 Skriv en kommentar
Dessert

hallonsuffler

hallonsuffler

Dessa gjorde jag till en middag här om helgen, det var mycket enklare att göra sufflé än vad jag trott. Och så himla gott med glass till eller vispad grädde och bär. Du behöver 6 suffleformar och det är viktigt att du är noga med smörjningen av dem för att de skall resa sig bra. Du kan byta smaken purén till vilken annan som helst egentligen.

Hallonsufflér

6 st
150 g hallonpuré
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
1 msk potatismjöl
1 msk hallonlikör/eller annan söt likör

100 g äggvita
50 g strösocker
1 tsk citronsaft

Gör hallonsufflén så här:

  1. Värm ugnen till 165 grader, varmluft.
  2. Pensla suffléformarna noggrant med smör. Häll i strösocker som du häller runt tills alla kanter och botten är sockrad.
  3. Koka  försiktigt hallonpuré, vaniljsocker, pressad citron, potatismjöl och likör till en kräm under omrörning.
  4. Vispa äggvitan med strösockrer och citronsaft till en fast glansig maräng, använd elvisp.
  5. Blanda försiktigt ner den lite varma allonpurén i marängen. Du kan värma purén försiktigt på spisen om den kallnat. Häll upp i spritspåse och fyll suffleformarna nästan upp till kanten.
    (jag förberedde krämen och värmde sen upp den när det närmade sig dessert eftersom sufflen skall ätas direkt efter gräddning.)
  6. Grädda i ugnen i ca 9 minuter, de skall ha rest sig en del. Pudra med florsocker och servera med t.ex. kolaglass eller vispad grädde och bär.

 

Mangobowl!

15 februari, 2017 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

 

mango smoothie bowl

Jag har kommit in en period då jag bara vill äta frukost… Det kan låta tråkigt men jag älskar frukost och du får äta olika små saker med goda smaker. Tex den här mango bowlen med mango, vanilj, banan. Så gott, testa att mixa i casewnötter också. Blir en god nötig smak då. Jag använde en stavmixer men vilken mixer dom helst går bra. Mums!

Mango bowl

2 dl naturell yoghurt
1 mango

0,5-1 banan
1 tsk lönnsirap
1 krm vaniljsocker eller vaniljpulver
Lite citronsaft

Mixa allt i en mixer, smaka av med citron för att få rätt syrlighet mot det söta.

Garnering
0,5 kiwi
 Jordgubbar
Musli/granola
Quinoapuffar

Salt karamell, hallon och maräng till Alla hjärtans dag <3

12 februari, 2017 Skriv en kommentar
Dessert

dessert karamell

allahjärtansdag

Skäm bort någon speciell med en underbar karamelldessert med maränger! Det här receptet på karamellpudding har jag fått av Daniel Roos är superenkelt och kräver knappt någon arbetstid alls, lite tid i frysen bara. Jag har hallonkompott, hackade salta jordnötter, maräng och bär till. Men jag tror att smulat digestive och grädde vispat med hallon skulle vara helt underbart till också! Eller en färskostmousse, eller vaniljglass!

Med andra ord den här puddingen är väldigt varierbar så tänk igenom vad den du skall bjuda desserten på gillar. Tänk på att olika texturer är väldigt gott tillsammans som krispigt, mjukt och varmt och kallt t.ex.

Karamellpudding till
alla hjärtans dag <3

4 st
1 dl Strösocker

3 dl Vispgrädde
2 krm Havssalt
1 tsk Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
2 st Gelatinblad

Alternativa tillbehör
Maränger
Hackade nötter
Hallonkompott
Vispad grädde
Vaniljglass
Hallonsorbet
Hjärtströssel <3

Så här gör du Karamellpudding:

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm vispgrädden i en kastrull med vaniljen och havssaltet.
  3. Smält strösockret i en kastrull lite i taget till en gyllenbrun karamell.
  4. Häll sedan försiktigt i lite i taget av gräddblandningen och sjud smeten tills allt är smält. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Fyll upp i glas och ställ i frys så att puddingen sätter sig. Ta fram 30 min innan servering. Toppa med valfritt tillbehör.

Lycka till!

Helgens brunchtips kommer här!

10 februari, 2017 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

 

 

plättar recept

plattar recept low

Helgens bästa brunch är pannkakor! Punkt slut, man blir aldrig besviken av pannkisar till frukost eller brunch! 😀 Dessa amerikanska pannkakorna är söta och goda och extra goda med olika tillbehör och grädde, testa havregrädde om du vill ha ett nyttigare alternativ, faktisk väldigt gott!

Recept på amerikanska pannkakor

2 dl vetemjöl
0,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2 msk smält smör
2,5 dl mjölk
1 ägg
Smör till stekning

Förslag på tillbehör:
Blåbär
Hallon
Banan
Granatäpple
Hjortronsylt
Pistagenötter
Pekannötter

Lönnsirap
Grädde
Havre grädde

Så här gör du amerikanska pannkakor

  1. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
  2. Häll i det smälta smöret och mjölken. Rör runt till en jämn smet.
  3. Blanda ner ägget, vispa till en smet.
  4. Värm en stekpanna med en klick smör i.
  5. Häll i ca 0,5 dl smet i pannan. Vänd när det bubblar lite på ytan och har stelnat något. Jag stekta två på samma gång men det beror på hur stor stekpanna man har.
  6. Servera med tex blåbär, pekannötter och lönnsirap.

Småkakor med hallonfyllning

7 februari, 2017 Skriv en kommentar
Kakor

 

småkakor recept choklad

Dessa älskade småkakor! De går att göra i massa olika utföranden och smaker. Här är två klassiska småkakor med vanilj och choklad. Recepten kan du experimentera med och tillsätta olika kryddor som t.ex mina favoriter ingefära, och kardemumma eller smaksätt med nötter. Du kan också variera smaken på frostingen genom att byta ut till samma mängd bärpuré av ett annat bär. Lycka till och kom i håg att ”är de små får man ta två” 😉

Mördegsrecept

1 ägg
200 g rumsvarmt smör
2,25 dl florsocker
2,25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1-2 krm salt
Om du gör chokladkakorna:
-1 msk vetemjöl + 1 msk kakao

Gör kakorna så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare, fyll ev en spritspåse om du vill spritsa ut dem, kan vara svårt om du inte har en hård sprits tub av plast. Du kan Rulla till bollar och platta ut lite annars för att få vanliga kakor.
  3. Vill ha chokladkakor byter du ut 1 msk mjöl mot 1 msk kakao.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.

Hallonfrosting

50 g rumsvarmt smör
2 dl philadelphia
1,5 dl florsocker
0,5 dl hallonpure (pressa hallon i en sil för att få bort kärnorna)

Gör hallonfrosting så här:

  1. Vispa smör och florsocker ca 2 min, blanda sen i philadelphia och hallonpure. Blanda till en jämn frosting. Sprista eller bred på mellan två kakor.

Mördegskaka vanilj

 

Lättbakad Cheesecake med mjölkchoklad & daim

3 februari, 2017 2 kommentarer
Bakelser / Tårtor

cheesecake choklad recept

Perfekt att förbereda dagen innan
du skall ha gäster!

Jag beställde massa silikonformar här om dagen och var ivrig att testa dem! Jag älskar den här formen som heter Cloud. Jag gjorde en enkel cheesecake med mjölkchoklad och daim. Som botten hade jag en mandelbotten med maräng. Blev supergott. Det är inga svåra moment och går riktigt fort att göra. Det är bara tid i frysen som behövs så den är perfekt att förbereda dagen innan du skall ha gäster t.ex. Jag tycker konsistensen på cheesecaken påminner mer om mousse men är supergod.
Du kan göra antingen mandelbottnen eller smulbotten om du gör i springform.

Mjölkchoklad cheesecake

Botten
80 g mandelmjöl eller fint mixad mandel
3 äggvitor
1 dl strösocker

Alternativ Smulbotten:
150 g digestive kex
75 g brynt smör

Choklad cheesecaken
300 g mjölkchoklad

3 dl grädde
200 g philadelphia
0,75 dl strösocker
3 daim, hackad
0,5 krm salt

Garnering
Myntablad
Hallon
Riven choklad

Gör mandelbottnen så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa upp äggvita i en rostfri bunke tills det går att göra toppar. Häll i sockret lite i taget medans du vispar och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd i mandelmjöl och strösocker.
  4. Bred ut på en plåt ungefär så stor som din form är. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Skär till bottnen om du behöver för att passa din form och låt den svalna. Du kan använda en vanlig sprngform (26 cm) om du inte har en silikonform.
  5. Smulbottnen. Väljer du att göra smulbottnen istället gör du så här: Bryn smöret ( smält smöret och låt det bryna tills det är ljusbrunt och doftar nötigt) , ställ åt sidan. Krossa eller mixa kakorna till smulor.  Blanda med smöret och tryck ut i en springform. Häll sen i cheesecake smeten och frys.

Gör choklad cheesecaken så här:

  1. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna lite.
  2. Vispa grädden, philadelphia och strösocker tills det blir som lättvispad grädde. Blanda till en jämn smet med den smälta chokladen. Vänd i hackad daim, smaka av med lite salt.
  3. Lägg din botten i en springform om du inte har en silikonform som jag använde. Täck kanterna med overhead papper och fyll formen med smeten. Låt stå i frysen ca 2 timmar. Ta fram ca 30 minuter innan servering och garnera med hallon, mynta och riven choklad.
  4. Har du en silikonform som jag använde häller di i smeten först och trycker i bottnen sist. Sen fryser du den.

Lättbakade kalljästa frallor

2 februari, 2017 Skriv en kommentar
Okategoriserade

frallor recept dinkel

frallor recept dinkel

Snart helg och vad passar då bättre än nybakat bröd? Speciellt ett mycket lättbakat bröd med förberedelser på 10 min kvällen innan och sen 20 min i ugnen dagen efter. Du behöver forma dem på morgonen men det är snabbt gjort, och medans de gräddas kan du förbereda resten till frukosten som att koka kaffe och ställa fram gott pålägg. Dessa dinkelfrallorna har blivit en stående favorit hemma hos mig!

Recept på dinkelfrallor