Popcorn med salted caramel!

19 januari, 2017 Skriv en kommentar
Snacks

Annonsen laddas.

popcorn salted caramel recept

Det är faktiskt popcornens dag idag, men det är inte därför jag tycker att ni skall poppa upp en skål popcorn utan för att det är så himla enkelt men sååå gott! Jag glömmer lätt av popcorn som snacks, köper det bara på bio. Men det är ju fantastiskt gott att snacksa på hemma också. Här har jag lyxat till dem lite med salted caramel… vem älskar inte salted caramel! =D

Recept på popcorn med smak av salted caramel

Karamell Popcorn
1 dl popcorn (kärnor)
2-3 msk cocosolja (eller matolja)

Så här gör du popcorn med salted caramel

Ta en tjockbottnad kastrull och hetta upp kokosoljan. Den skall vara riktigt varm. Lägg i ett provpopcorn om du är osäker. När det poppas upp är kastrullen tillräckligt varm och du kan lägga i resten. Fyll med kärnor så att det täcker botten. När alla poppats saltar du och häller på karamellen nedan.

Salted caramel till popcornen
1 dl socker
40 g smör

Lägg sockret i en kastrull och smält det tills det blir ljusbrunt. Rör inte runt utan skaka bara kastrullen försiktigt med jämna mellanrum. När det är gyllenbrunt drar du kastrullen av plattan och smälter i smöret. Häll över popcornen, rör runt, och häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper och låt de svalna. Kommer bli fantastiskt gott och de blir härligt crunchiga med karamellen!

Variera din frukost!

19 januari, 2017 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

Annonsen laddas.

overnight-oats-recept

frukost overnight oats

Jag kan inte var utan frukost och det är nog mitt favoritmål på dagen! Men man vill ju variera lite. Min havregrynsgröt byts ibland ut mot en krämig avokadomacka på ett gott surdegsbröd, gärna med valnötter! Eller så blir det en overnight oats variant med musli, havre och kanel. Eller som här om dagen…båda två =)

Over night oats

0,5 dl havregryn
0,5 dl granola
2 dl yoghurt
kanel
kardemumma

Topping
bärkompott som jag kokat ihop med frysta bär och lite råsocker
jordnötssmör blandat med lite lönnsirap
äppleskivor
banan

frystorkade bär

Blanda alla ingredienser till over night oats och låt stå under natten. Krydda som du gillar det bäst med kanel och kardemumma. Ca 1-2 krm av varje brukar bli bra. Toppa dagen efter med valfria toppings. Jag brukar ha på det mesta. =)

Vegansk chokladkaka

17 januari, 2017 Skriv en kommentar
Raw food

Annonsen laddas.

vegansk chokladkaka recept

vegansk chokladkaka recept

Här är en vegansk chokladkaka med havrevisp! Den blir väldigt chewy i konsistensen och med havregrädden verkligen mumsig! Vill man smaksätta havregrädden går det bra med lönnsirap eller liknande, eller kardemumma såklart 😉

Recept på vegansk brownie (chokladkaka)

2 dl valnötter
10 dadlar, urkärnade
3 msk kakao
0,5 avokado
1 krm vaniljpulver
1 msk agavesirap
1-2 krm salt

Jordnötstopping:
1 dl jordnötssmör
0,5 dl agavesirap eller lönnsirap
0,25 tsk salt

Topping:
Hackade valnötter
Frystorkade bär
Färsk mynta
Visp baserad på havre

Så här gör du vegansk chokladkaka:

  1. Mixa valnötterna fint i en matberedare. Mixa sen i dadlar, kakao, avokado, vaniljpulver, agavesirap. Smaka av med salt. Mixa tills du får önskad konsistens, ju mer du mixar desto mer olja släpper nötterna. Tryck ut i en mindre form, min var ca 12 cm.
  2. Jordnötstopping: Värm på låg värme upp all ingredienser i en kastrull och blanda ihop. Det blir en lite seg konsistens på den. Tryck ut toppingen på raw brownien, förvara i kyl tills servering. Strö då över valnötter, frystorkade bär och mynta.
  3. Vispa havregrädden och toppa chokladkakan med den.

SEMLOR!!!

16 januari, 2017 Skriv en kommentar
Bakelser / Bullar

Annonsen laddas.

semlor recept

semlor recept

Pâte à choux semla! Här är ett smart recept på semla om man vill ha dem luftiga goda och snabbt! Pâte à choux deg behöver inte jäsa, den gräddas i 20 minuter och sen har du en luftig fin bas till din semla att fylla med härlig mandelmassfyllning.

Recept på semlor med pâte à choux deg

ca 12 st
75 g smör
1,5 dl vatten
0,5 tsk mortlade kardemumma kärnor
100 g vetemjöl
2 ägg

Fyllning:
100 g mandelmassa
2-3 msk vispgrädde
inkråmet från semelbullarna
+ vispad grädde och florsocker att toppa med

 

Gör semlorna så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Koka upp smör, vatten och kardemumma. Dra sedan bort från plattan.
3. Rör ner mjölet och vispa ordentligt tills degen släpper från kanterna och blir en boll, värm igen på medelvärme på plattan och vispa runt degen med en stor slev, ca 1 minut.
4. Vispa ner ett ägg i taget och vispa tills det blir en glansig, jämn smet.
5. Fyll en spritspåse och spritsa ut ca 12 små bollar eller hur stora du vill ha dem på en plåt med bakplåtspapper. Du kan behöva forma till toppen lite så den blir jämt rund. Jag testade även att spritsa runda donuts 😉
6. Grädda i mitten av ugnen i 20 min eller tills de är gyllene. De måste vara färdiggräddade innan du tar ut dem, annars sjunker de ihop. Öppna inte luckan under gräddningen.

semla deg

Mazarinbakelse med blåbär!

14 januari, 2017 Skriv en kommentar
Bakelser

Annonsen laddas.

mazarinkaka

Variera smaken med saffran, vanilj eller varför inte hackad färsk mynta i!

Jag bakade en mazarin tårta i veckan och fick då lite smet över. Jag gräddade då av den smeten i en silikonform och fick fram dessa söta portionsbitarna som jag toppade med färskostmousse, frystorkade hallon, blåbär och nötter. Variera kryddningen med te.x. saffran, vanilj eller varför inte hackad färsk hackad mynta i.

Recept på mazarinkaka

300 g mandelmassa
1 tsk mortlade kardemummakärnor
100 g rumsvarmt smör
skal från 0,5 citron

3 ägg
4 msk vetemjöl
1 krm salt
0,5 dl hackad mandel

Smör och ströbröd till formen

Färskostmousse
100 g färskost
0,5 dl florsocker
2 dl grädde

Topping
Färska bär
rostade nötter
frystorkade hallon
mynta

Gör mazarinkakan så här

  1. Riv mandelmassa i en bunke och riv i skalet från en halv citron. Häll i kardemumma och rumsvarmt smör. Blanda till en jämn massa.
  2. Blanda i ett ägg i taget. Häll i mjöl, salt och hackad mandel. Blanda.
  3. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter eller häll i silikonformar med portionsbitar. Då behöver du inte smöra och bröa.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills kakan är gyllene.
  5. Låt kakan svalna helt.
  6. Vispa i hop färskost, florsocker och grädde i en bunke till en kräm. Spritsa på önskat sätt över kakan. Toppa med färska bär och rostade nötter.

 

Grön smoothie med kiwi, vanilj och cashewnötter

12 januari, 2017 2 kommentarer
Frukost och brunch / Smoothies och juicer

Annonsen laddas.

Grön hälsosmoothie kiwi

grön smoothie recept

Jag kan direkt erkänna att jag inte
låter bli det söta helt!

Hej! Vist vill man vara lite nyttig så här i januari och få känna sig lite fräsch i kroppen. Jag kan direkt erkänna att jag inte låter bli det söta helt. Däremot kanske jag äter lite extra grönt och mixar ihop en smoothie då och då. Denna är en riktig goding med kiwi, cashewnötter, banan och vanilj. Jag älskar den nötiga smaken från cashewnötterna och väljer du en nötbaserad mjölk förstärks den ytterligare.

Recept på en grön smoothie med kiwi

1 glas

2 kiwis
1 banan
2 dl mjölk ( eller mandel/cashewmjök)
1 krm äkta vaniljpulver
6 cashewnötter

Så här gör du en kiwismoothie:

Skala kiwin eller dela den på mitten och gröp ur den med en sked. Skala bananen och dela den i tre bitar. Lägg mer i en mixer eller en bägare. Häll på mjölk, äkta vaniljpulver och cashewnötter. Mixa eller mixa med stavmixer i bägaren. Klart!

Färgglad tofusallad med jordnötsdressing

11 januari, 2017 Skriv en kommentar
Raw food / Vegetariskt

Annonsen laddas.

tofysallad recept

tofysallad recept

Hej ni! Är det någon mer än jag som älskar färgglad mat!? Jag kan bli lycklig av att se en fin tallrik med färgglad nyttig mat. I dagarna var jag sugen på en fräsch sallad och skulle försöka övertyga min sambo Mattias om att Tofu är gott. 😉 Jag stekte tofun ganska hårt på båda sidor för att den skulle få en textur och fin färg. Jag avslutade med lite soja i pannan och svarta sesamfrön! Till salladen gjorde jag en enkel jordnötsdressing med sesamolja och lite vitvinsvinäger. Man kan byta jordnötssmöret mot tahini om man hellre vill ha det. Och vet ni vad? Den här salladen med tofu och dressing gick t.o.m. hem hos Mattias 😉

Jag har också införskaffat mig en grönsakssvarv så jag kan svarva t.ex. morot, zuccini, gurka, kål etc. Blir riktigt läckert! =)

Recept på tofysallad

2 Portioner

1-2 morötter
1 zuccini
0,5 broccoli
1 avokado
Granatäpplekärnor

Rostade valnötter eller soyarostade valnötter (recept hittar du här)
Svarta sesamfrön
Flingsalt
Färska myntablad

270 g Marinerad Tofu (finns färdigmarinerad i affären)
Olja eller smör att steka i
Soja

Dressing
3 msk jordnötssmör
1 msk sesamolja
0.5 dl rapsolja
0,5- 1 msk vitvinsvinäger
1 msk soya
Saften från en lime

Gör Tofysalladen så här:

  1. Jordnötsdressing: Blanda alla ingredienser i en skål och vispa ut till en jämn dressing.
  2. Sallad: Skala morötterna, strimla morötter och zuccini eller skär i små kuber.
  3. Bryt loss små broccolibitar och kärna ur en avokado och lägg avokadon på tallrikarna. Lägg upp på två tallrikar.
  4. Skär upp tofyn i bitar. Stek tofyn på ganska hög värme i olja eller smör. Bryn tills den fått bra med färg på båda sidor. Lägg upp på tallrikarna. Toppa med sesamfrön, mynta, rostade valnötter eller soyarostade nötter och ringla över jordnötsdressingen dressingen.

 

grönsaks svarv recept

Havregrynsgröt med mandelmjölk och nyttig hallonsylt!

9 januari, 2017 2 kommentarer
Frukost och brunch

Annonsen laddas.

havregryns gröt chiafrön recept

Jag äter mycket havregrynsgröt och det är kul att variera den lite. Här har jag  gjort en havregrynsgröt med chiafrön och en ”nyttigare” hallonsylt till. Hallonsylten är egentligen bara hallon som jag kokat ner till en kompott och sötat med agavesirap. Vill du ha en tjockare sylt kan du ha i chiafrön också som sväller och gör en tjockare konsistens. God morgon!

Recept på havregrynsgröt med chiafrön & mandelmjölk

1,5 dl havregryn
0,5 msk chiafrön
2,5 dl mandelmjölk
1,5 krm salt

Hallonsylt:
2 dl frysta hallon
1 tsk agavesirap eller honung

Gör chiagröten såhär:

  1. Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull och låt kokoa ihiop på medelvärme.
  2. Värm hallonen i en kastrull tills det blivit en kompott, rör om då och då och mosa hallonen. Tillsätt agavesirap eller honung för att söta den.
  3. Servera gröten med hallonsylten och toppa med bär.

Enkel chokladkaka med choklad- & kaffeglasyr!

8 januari, 2017 1 kommentar
Mjuka kakor

Annonsen laddas.

chokladkaka med glasyr

Vill du baka till många kan du dubbla receptet och baka i långpanna.

Jag har varit sugen på en vanlig chokladkaka länge nu, ni vet en sån där plain, basic chokladkaka som bara är jäkligt saftig och god! Eftersom jag älskar kaffe, gjorde jag en enkel chokladglasyr med kaffe på toppen också! Mums!

Recept på chokladkaka:

• 50 g smält och svalnat smör
• 1 dl kakao
• 2 dl vetemjöl
• 0,75 tsk bakpulver
• 0,75 tsk bikarbonat
• 2 krm salt
• 2 dl strösocker
• 1 ägg
• 1 dl mjölk
• 1 dl kokande vatten
• 1 dl hackade valnötter

Chokladglasyr med kaffe:
• 35 g smör
• 0,5 dl starkt kaffe
• 0,3 dl kakao
• 0,75 msk vaniljsocker
• 2,5 dl florsocker

Topping:
• Valnötter
• kokosflingor
• Frystorkade hallon

Så här gör du chokladkakan:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 18 cm diameter.
2. Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Häll i salt och socker. Blanda.
3. Vispa ner ägg, mjölk, smör och kokande vatten. Vispa till en jämn smet. Häll i formen.
3. Grädda i 30-40 minuter i mitten av ugnen. Kakan kan vara lite, lite kladdig i mitten när du känner med en sticka om du vill ha den extra saftig. Annars låter du den precis stanna i mitten också. Låt svalna helt.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Häll över kakan och strö över valnötter och kokosflingor samt frystorkade hallon.

 

 

 

 

Amerikanska pannkakor med mandelmjöl

6 januari, 2017 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

Annonsen laddas.

amerikanska pannkakor recept

amerikanska pannkakor

Jag älskar pannkakor, speciellt till frukost! Nu har jag lediga dagar uppe i huset vad passar då bättre än att göra lyxfrukost! Idag blev det amerikanska pannkakor med blåbär och lönnsirap. ;P

Tips! Om du har pekannötter hemma så är det fantastiskt gott till!

Recept på amerikanska pannkakor

2 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl (kan bytas mot vetemjöl)
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2 msk smält smör
2,5 dl mjölk
1 ägg

Övrigt:
Smör till stekning
Blåbär
Lönnsirap

Så här gör du amerikanska pannkakor

  1. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
  2. Häll i det smälta smöret och mjölken. Rör runt till en jämn smet.
  3. Blanda ner ägget, vispa till en smet.
  4. Värm en stekpanna med en klick smör i.
  5. Häll i ca 0,5 dl smet i pannan. Vänd när det bubblar lite på ytan och har stelnat något. Jag stekta två på samma gång men det beror på hur stor stekpanna man har.
  6. Servera med blåbär och lönnsirap.