Kolatarte med kola, choklad och hallonmousse

18 mars, 2017 Skriv en kommentar
Dessert / Pajer

Goda små tarts, fyllda med brynt smörkola och mörk chokaldganache och hallonmousse! Jag använde små pajformsringar och en silikonform som formar små runda moussebollar, ca 4 cm i diameter. Du kan också göra tarten i en vanlig pajform. Antingen lägger du på flera moussebollar eller så gör du ett högt pajskal, fyller med kola och choklad och sen häller du i moussesmeten direkt i pajskalet och fryser det. Lycka till!

Pajskal

kolapaj choklad

125 g mjukt smör
3,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt

Gör pajskalet så här:

Blanda ihop smör, vetemjöl, mandelmjöl. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt. Blanda ihop till en deg. Platta ut och plasta, låt vila i kyl i 30 minuter. Kavla ut och klä pajformen eller de små pajformarna. Klä ev med metallfolie och fyll med bakbönor för att hålla kanterna på plats. Grädda i ca 10 minuter. Pajskalet skall vara färdiggräddat när det tas ut. Låt pajskalet svalna innan du fyller det med ett lager bryntsmörkola, chokladganache och sen lägger på hallonmoussen.

Bryntsmörkola

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 g smör att bryna

Gör kolafyllningen så här:
Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart. Blanda ner det i kolan till en jämn kolasås. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell 😉 Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.

Hallonmousse

175 g vispgrädde (1,75 dl)
2 gelatinblad
175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
30 g äggvita (1 st)
1 tsk pressad citron
70 g socker

Så här gör du hallonmoussen

  1. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.
  2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd.
  3. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén. Låt svalna.
  4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid.
  5. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden.
  6. Fyll små silikonformar med moussen och låt stelna i frysen. När de är frysta kan du lätt ”pluppa” ur dem ur silikomformen och placera på tarten.