Hallonsufflé

16 februari, 2017 Skriv en kommentar
Dessert

hallonsuffler

hallonsuffler

Dessa gjorde jag till en middag här om helgen, det var mycket enklare att göra sufflé än vad jag trott. Och så himla gott med glass till eller vispad grädde och bär. Du behöver 6 suffleformar och det är viktigt att du är noga med smörjningen av dem för att de skall resa sig bra. Du kan byta smaken purén till vilken annan som helst egentligen.

Hallonsufflér

6 st
150 g hallonpuré
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
1 msk potatismjöl
1 msk hallonlikör/eller annan söt likör

100 g äggvita
50 g strösocker
1 tsk citronsaft

Gör hallonsufflén så här:

  1. Värm ugnen till 165 grader, varmluft.
  2. Pensla suffléformarna noggrant med smör. Häll i strösocker som du häller runt tills alla kanter och botten är sockrad.
  3. Koka  försiktigt hallonpuré, vaniljsocker, pressad citron, potatismjöl och likör till en kräm under omrörning.
  4. Vispa äggvitan med strösockrer och citronsaft till en fast glansig maräng, använd elvisp.
  5. Blanda försiktigt ner den lite varma allonpurén i marängen. Du kan värma purén försiktigt på spisen om den kallnat. Häll upp i spritspåse och fyll suffleformarna nästan upp till kanten.
    (jag förberedde krämen och värmde sen upp den när det närmade sig dessert eftersom sufflen skall ätas direkt efter gräddning.)
  6. Grädda i ugnen i ca 9 minuter, de skall ha rest sig en del. Pudra med florsocker och servera med t.ex. kolaglass eller vispad grädde och bär.

 

Mangobowl!

15 februari, 2017 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

 

mango smoothie bowl

Jag har kommit in en period då jag bara vill äta frukost… Det kan låta tråkigt men jag älskar frukost och du får äta olika små saker med goda smaker. Tex den här mango bowlen med mango, vanilj, banan. Så gott, testa att mixa i casewnötter också. Blir en god nötig smak då. Jag använde en stavmixer men vilken mixer dom helst går bra. Mums!

Mango bowl

2 dl naturell yoghurt
1 mango

0,5-1 banan
1 tsk lönnsirap
1 krm vaniljsocker eller vaniljpulver
Lite citronsaft

Mixa allt i en mixer, smaka av med citron för att få rätt syrlighet mot det söta.

Garnering
0,5 kiwi
 Jordgubbar
Musli/granola
Quinoapuffar

Salt karamell, hallon och maräng till Alla hjärtans dag <3

12 februari, 2017 Skriv en kommentar
Dessert

dessert karamell

allahjärtansdag

Skäm bort någon speciell med en underbar karamelldessert med maränger! Det här receptet på karamellpudding har jag fått av Daniel Roos är superenkelt och kräver knappt någon arbetstid alls, lite tid i frysen bara. Jag har hallonkompott, hackade salta jordnötter, maräng och bär till. Men jag tror att smulat digestive och grädde vispat med hallon skulle vara helt underbart till också! Eller en färskostmousse, eller vaniljglass!

Med andra ord den här puddingen är väldigt varierbar så tänk igenom vad den du skall bjuda desserten på gillar. Tänk på att olika texturer är väldigt gott tillsammans som krispigt, mjukt och varmt och kallt t.ex.

Karamellpudding till
alla hjärtans dag <3

4 st
1 dl Strösocker

3 dl Vispgrädde
2 krm Havssalt
1 tsk Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
2 st Gelatinblad

Alternativa tillbehör
Maränger
Hackade nötter
Hallonkompott
Vispad grädde
Vaniljglass
Hallonsorbet
Hjärtströssel <3

Så här gör du Karamellpudding:

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm vispgrädden i en kastrull med vaniljen och havssaltet.
  3. Smält strösockret i en kastrull lite i taget till en gyllenbrun karamell.
  4. Häll sedan försiktigt i lite i taget av gräddblandningen och sjud smeten tills allt är smält. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Fyll upp i glas och ställ i frys så att puddingen sätter sig. Ta fram 30 min innan servering. Toppa med valfritt tillbehör.

Lycka till!

Helgens brunchtips kommer här!

10 februari, 2017 Skriv en kommentar
Frukost och brunch

 

 

plättar recept

plattar recept low

Helgens bästa brunch är pannkakor! Punkt slut, man blir aldrig besviken av pannkisar till frukost eller brunch! 😀 Dessa amerikanska pannkakorna är söta och goda och extra goda med olika tillbehör och grädde, testa havregrädde om du vill ha ett nyttigare alternativ, faktisk väldigt gott!

Recept på amerikanska pannkakor

2 dl vetemjöl
0,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2 msk smält smör
2,5 dl mjölk
1 ägg
Smör till stekning

Förslag på tillbehör:
Blåbär
Hallon
Banan
Granatäpple
Hjortronsylt
Pistagenötter
Pekannötter

Lönnsirap
Grädde
Havre grädde

Så här gör du amerikanska pannkakor

  1. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
  2. Häll i det smälta smöret och mjölken. Rör runt till en jämn smet.
  3. Blanda ner ägget, vispa till en smet.
  4. Värm en stekpanna med en klick smör i.
  5. Häll i ca 0,5 dl smet i pannan. Vänd när det bubblar lite på ytan och har stelnat något. Jag stekta två på samma gång men det beror på hur stor stekpanna man har.
  6. Servera med tex blåbär, pekannötter och lönnsirap.

Småkakor med hallonfyllning

7 februari, 2017 Skriv en kommentar
Kakor

 

småkakor recept choklad

Dessa älskade småkakor! De går att göra i massa olika utföranden och smaker. Här är två klassiska småkakor med vanilj och choklad. Recepten kan du experimentera med och tillsätta olika kryddor som t.ex mina favoriter ingefära, och kardemumma eller smaksätt med nötter. Du kan också variera smaken på frostingen genom att byta ut till samma mängd bärpuré av ett annat bär. Lycka till och kom i håg att ”är de små får man ta två” 😉

Mördegsrecept

1 ägg
200 g rumsvarmt smör
2,25 dl florsocker
2,25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1-2 krm salt
Om du gör chokladkakorna:
-1 msk vetemjöl + 1 msk kakao

Gör kakorna så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare, fyll ev en spritspåse om du vill spritsa ut dem, kan vara svårt om du inte har en hård sprits tub av plast. Du kan Rulla till bollar och platta ut lite annars för att få vanliga kakor.
  3. Vill ha chokladkakor byter du ut 1 msk mjöl mot 1 msk kakao.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.

Hallonfrosting

50 g rumsvarmt smör
2 dl philadelphia
1,5 dl florsocker
0,5 dl hallonpure (pressa hallon i en sil för att få bort kärnorna)

Gör hallonfrosting så här:

  1. Vispa smör och florsocker ca 2 min, blanda sen i philadelphia och hallonpure. Blanda till en jämn frosting. Sprista eller bred på mellan två kakor.

Mördegskaka vanilj

 

Lättbakad Cheesecake med mjölkchoklad & daim

3 februari, 2017 2 kommentarer
Bakelser / Tårtor

cheesecake choklad recept

Perfekt att förbereda dagen innan
du skall ha gäster!

Jag beställde massa silikonformar här om dagen och var ivrig att testa dem! Jag älskar den här formen som heter Cloud. Jag gjorde en enkel cheesecake med mjölkchoklad och daim. Som botten hade jag en mandelbotten med maräng. Blev supergott. Det är inga svåra moment och går riktigt fort att göra. Det är bara tid i frysen som behövs så den är perfekt att förbereda dagen innan du skall ha gäster t.ex. Jag tycker konsistensen på cheesecaken påminner mer om mousse men är supergod.
Du kan göra antingen mandelbottnen eller smulbotten om du gör i springform.

Mjölkchoklad cheesecake

Botten
80 g mandelmjöl eller fint mixad mandel
3 äggvitor
1 dl strösocker

Alternativ Smulbotten:
150 g digestive kex
75 g brynt smör

Choklad cheesecaken
300 g mjölkchoklad

3 dl grädde
200 g philadelphia
0,75 dl strösocker
3 daim, hackad
0,5 krm salt

Garnering
Myntablad
Hallon
Riven choklad

Gör mandelbottnen så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa upp äggvita i en rostfri bunke tills det går att göra toppar. Häll i sockret lite i taget medans du vispar och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd i mandelmjöl och strösocker.
  4. Bred ut på en plåt ungefär så stor som din form är. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Skär till bottnen om du behöver för att passa din form och låt den svalna. Du kan använda en vanlig sprngform (26 cm) om du inte har en silikonform.
  5. Smulbottnen. Väljer du att göra smulbottnen istället gör du så här: Bryn smöret ( smält smöret och låt det bryna tills det är ljusbrunt och doftar nötigt) , ställ åt sidan. Krossa eller mixa kakorna till smulor.  Blanda med smöret och tryck ut i en springform. Häll sen i cheesecake smeten och frys.

Gör choklad cheesecaken så här:

  1. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna lite.
  2. Vispa grädden, philadelphia och strösocker tills det blir som lättvispad grädde. Blanda till en jämn smet med den smälta chokladen. Vänd i hackad daim, smaka av med lite salt.
  3. Lägg din botten i en springform om du inte har en silikonform som jag använde. Täck kanterna med overhead papper och fyll formen med smeten. Låt stå i frysen ca 2 timmar. Ta fram ca 30 minuter innan servering och garnera med hallon, mynta och riven choklad.
  4. Har du en silikonform som jag använde häller di i smeten först och trycker i bottnen sist. Sen fryser du den.

Lättbakade kalljästa frallor

2 februari, 2017 Skriv en kommentar
Okategoriserade

frallor recept dinkel

frallor recept dinkel

Snart helg och vad passar då bättre än nybakat bröd? Speciellt ett mycket lättbakat bröd med förberedelser på 10 min kvällen innan och sen 20 min i ugnen dagen efter. Du behöver forma dem på morgonen men det är snabbt gjort, och medans de gräddas kan du förbereda resten till frukosten som att koka kaffe och ställa fram gott pålägg. Dessa dinkelfrallorna har blivit en stående favorit hemma hos mig!

Recept på dinkelfrallor

Brownie-cupcakes med vaniljfrosting

31 januari, 2017 1 kommentar
Muffins och Cupcakes

choklad cupcake

choklad cupcake

choklad cupcake

Grädda inte för länge, cupcaksen skall vara lite kladdiga inuti!

Choklad och vanilj i kombination funkar alltid! Här är det även lite hallon nerstoppade i browniemuffinsen fr att få lite syra mot den kraftiga chokladen. Frostingen är en ytters enkel med smör, cream cheese och vanilj i, godare än bara smörfrosting tycker jag. Cream cheesen gör att den känns lite fräschare. Toppa choklad cupcaken med färgglatt strössel eller sobra sockerpärlor!

Brownie cupcakes

120 g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl muscovadosocker
1 dl socker rågat mått
2 st ägg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 200 g hallon

Så här gör du brownie cupcakes:

  1. Värm ugnen till 175 grader:
  2. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt.
  3. Hack chokladen och smält smör och choklad i en kastrull på medelvärme. Låt svalna lite.
  4. Vispa muscovadosocker, socker och ägg vitt och poröst. Ett par minuter tar det.
  5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
  6. Häll smör-och chokladblandningen i äggblandningen, rör till en  jämn smet.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd runt med slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formarna 3/4 fyllda. Tryck ner några hallon i varje muffin.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Håll koll så de inte blir torra. De skall vara lite kletiga i mitten, då blir det godast, testa med en sticka. Låt svalna helt innan du spritsar på frostingen. Annars smälter frostingen.

Vaniljfrosting

60 g mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
3-4 dl florsocker

Topping:
Strössel eller
Sockerpärlor

  1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker
  2. Vispa i Philadelphiaosten till en jämn frosting.
  3. Spritsa på brownie-muffinsen och strö över strössel eller sockerpärlor.

 

 

 

Gör din egen pasta!

30 januari, 2017 Skriv en kommentar
Mat

spaghetti

Kavlade massa pasta här om dagen! Jag älskar pasta men äter och gör det framförallt för sällan! Det är mycket enklare än man tror och så kul att göra! Här får ni ett recept på  pastadeg och vill ni har recept och inspiration på pastarätter hittar ni det här! Vad sägs om Krämig pasta med majskyckling!

Min pastadeg
270 g durumvetemjöl
180 g kärnvetemjöl
3 medelstora ägg
1 dl vatten
1 msk olivolja
salt

Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare till en fast deg. Lägg degen i en bunke och täck med plast eller ett lock och låt den vila i minst 1 timme. Kavla den sedan till önskad tjocklek och skär pastan i önskad form.

kavla-pasta-1

egen pasta recept

egen pasta recept

Chokladtårta med daim!

28 januari, 2017 Skriv en kommentar
Tårtor

chokladtårta recept

daimtårta recept

chokladtårtbotten

Servera tårtan rumstempererad då är frostingen och smörkrämen som mjukast och godast!

Den här chokladtårtan är en dröm! Fylld med en len marängsmörkräm smaksatt med lönnsirap, krossad daim och chokladfrosting! I botten är det en lite kladdig browniebotten och sen saftiga chokladtårtbottnar.

Den här tårtan är öppen för vilken dekoration som helst, jag skulle säga att färskabär skulle vara got för att få en syra till den söta marängsmörkrämen eller bara riven choklad och några fina blommor på toppen vore fint! Bara att gå loss! Eller så kan du spritsa marängsmörkräm på toppen också! Servera tårtan rumstempererad då är frostingen och smörkrämen som mjukast och godast!

Brownietårtbotten

120 g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl muscovadosocker
1 dl socker rågat mått
2 st ägg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
några hallon

Så här gör du brownie tårtbottnen:

  1. Värm ugnen till 175 grader:
  2. Smörj och bröa en springform 26 cm i diameter.
  3. Hack chokladen och smält smör och choklad i en kastrull på medelvärme. Låt svalna lite.
  4. Vispa muscovadosocker, socker och ägg vitt och poröst. Flera minuter tar det.
  5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
  6. Häll smör-och chokladblandningen i äggblandningen, rör till en  jämn smet.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd runt med slickepott till en jämn smet. Häll ner i formen och tryck ner några hallon.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Håll koll så den inte blir för torr. Den skall vara lite kletig, då blir det godast. Låt svalna helt.

Saftig chokladtårtbotten

50 g smält och svalnat smör
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 dl strösocker
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl kokande vatten

Så här gör du chokladtårtbottnarna

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 15 cm diameter och höga kanter, med smör. Bröa med kakao för att få en fin brun kant på chokladbottnarna.
2. Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Häll i salt och socker. Blanda.
3. Vispa ner ägg, mjölk, smör och kokande vatten. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp. Häll i formen.
3. Grädda i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara kladdig i mitten när du känner med en sticka. Låt svalna helt. och skär sen i två delar.

Marängsmörkräm med lönnsirap

4 äggvitor
1,5 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
260 g rumsvarmt smör
6 msk lönnsirap
2 krm salt

2 daim att krossa

Gör marängsmörkrämen så här

  1. Värm strösocker, farinsocker och äggvitor över ett vattenbad i en rostfri skål. (jag använder min kitchenaid skål). Rör runt hela tiden. När den når en temperatur på 65 grader eller att sockerkristallerna smält är den klar.
  2. Fortsätt vispa i kitchenaiden tills det blivit en fast och glansig maräng, den skall gå att hålla upp och ned, då är den tillräckligt fast. Det är också viktigt att marängen är sval annars kommer smöret smälta i den i nästa steg. Så vispa på låg fart tills den är helt sval.
  3. Klicka i lite i taget av det helt rumsvarma smöret och låt det helt blandas ut innan du lägger ned nästa. Vispa hela tiden på medelfart. Om den skär sig brukar det funka att vispa lite kraftigare ett tag. Eller kyla den lite och vispa igen.
  4. Till sist häller du i lönnsirapen och saltet, vispa hela tiden och häll i lite i taget.

Recept på Chokladfrosting

1 tsk vaniljpulver
125 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
25 g kakao
0,5 dl vispgrädde
1 krm salt

Gör chokladfrostingen så här

  1. Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad eller i mikro, låt svalna lite.
  2. Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljpulver riktigt vitt och fluffigt, i tex en kitchenaid. Vispa ca 5 min.
  3. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Lite i taget och vispa hela tiden.
  4. Blanda i grädde och salt. Om konsistensen blir för lös kan du låta den stå i kylen några minuter och låta den sätta sig lite. Annars kan du direkt spackla på den på tårtan.

Montering:
Bred smörkräm på browniebottnen, hacka daim som du strör över. Lägg på en del av chokladbottnarna. Bred på mer smörkräm och strö över daim. Lägg på den sista chokladbottnen och spackla tårtan med ett tjockt lager chokladfrosting. Servera den som den är. Eller dekorera på valfritt sätt med färska bär eller frukt. Lycka till!

chokladtårta recept