Polyper

Vad är polyper på stämbanden?! Jag hade aldrig hört talas om det tills för någon månad sedan….

Knutor har jag hört talas om och det är typ samma sak.

Gick till läkaren för att jag är så hes och det ville inte bli bättre. Ledsamt och irriterande.

Läkaren som är en specialist på Sofiahemmet filmade dem och så att det var knutor på bägge stämbanden.

Detta innebär att jag tyvärr måste hoppa av älskade Broadway Musikalen Pippin, där jag skulle spelat änkan Cathrine. Hade sett fram emot att komma tillbaka till Operan och nya härliga människor att jobba med men det gick helt enkelt inte nu. Allt var klart, lägenhet och annat fix inför vintern och våren… trist.

Nu går jag istället flera gånger i veckan hos en röstcoach som hjälper mig att få rätsida på detta. Bl.a. så blåser jag i ett glasrör medan jag ljuder olika toner. Vattenmotståndet ska göra att polyperna lätt gnider mot varandra med ett lätt tryck i rätt glidning och gör förhoppningsvis så att polyperna försvinner. I hope🙏 Det är bara att underkasta sig rehabträningen och göra sin läxa. Ordentligt.

Jag menar,denna pärs psykiskt… vad gör man utan sin fungerande röst när man har levt på den hela sitt liv? Blir liiite rädd. Hela min identitet sitter i rösten.

På torsdag ska jag gå till en röstpsykolog? Spännande. Och sedan ”sjukgymnastik” för rösten… otroligt. Hoppas jag får rätsida på detta.

Har inte helt sångförbud utan måste träna bort ”skadan”… vilket är jobbigt men samtidigt bra att de inte opererar i ett första läget.

Jag är väldigt ledsen för detta men det finns inte så mycket jag kan göra utan hoppas på snabb förbättring. Försöker se det bästa ur situationen…. och det kunde alltid varit värre.

Jag har några enstaka jobb inbokat sedan tidigare och ska försöka göra dessa i alla fall. Drar ner på antalet låtar och gör ” snälla” låtar mot stämbanden.

Mitt glasrör som jag nu blåser/ ljuder i 10 ggr om dagen….;))