Gör egen välling

 

 För 90 % av er som läser det här kommer informationen nedan vara fullkomligt ointressant. Av resterande 10 % kommer 100 % förmodligen tänka ”men ORKA!” – men eftersom jag tycker detta är megamaxat (aja, typ) så tänker jag nu ändå berätta att efter några veckors laborerande har jag kommit på hur man gör den perfekta hemgjorda vällingen. Och varför skulle man vilja göra det, tänker ni? Tja… Kanske för att man bor utomlands, eller för att man gillar att ha koll på maten man ger sina barn (och sig själv), för att spara pengar eller kanske för att man är lika otroligt husmoderligt lagd som Cecilia Blankens.

Hur som helst gör man så här:

Mixa en mängd havregryn, kanske ungefär två deciliter. Sila det smulade havregrynet över en kastrull så att du får ett fint havregrynsmjöl som singlar ner i kastrullen. (De grövre havregrynskornen som blir över spar du och gör gröt till bebisen av!)

Blanda havregrynsmjölet (kanske ungefär 1-2 msk per flaska) med vätska och värm upp under omrörning. 

Eftersom bebisar inte ska dricka komjölk i allt för stora mängder och det fortfarande är en bebis jag har (även om han snart blir 1 – hjälp!) – har jag provat att blanda den fina havren med kokosmjölk, kokosmjölk och kokosvatten blandat, kokosvatten och vanlig mjölk – ja man får ta vad man har och vad man tror passar den lilla magen helt enkelt.

Jag har (nästan) alltid en burk med mixad torkad aprikos i kylen. Aprikospuré helt enkelt. Den är perfekt som sötning på gröt, för att den är god och näringsrik – innehåller till exempel mycket järn. Jag tar också en liten klutt i vällingen, det gör den extra smaskig och dessutom, just det – järnrik.

Slutligen; en liten plutt med kokosfett som får smälta ner – också näringsrikt och mättande.

Remy gillar sin välling massor – men bäst av allt; han äter mindre på nätterna. Innan var nätterna en enda lång matfest när han hivade i sig flaska på flaska med mjölkersättning. Nu är han PROPPMÄTT när han somnar. 

Jag gör två flaskor minst åt gången så behöver man inte göra nytt varje kväll. Okej. Testa nu, okej?

 1. Kan tipsa om en annan välling som funkade fint här hemma som är gjord på skrädmjöl (havre som är rostad och sedan mald). Istället för komjölk kokade jag med soyamjölk eller havremjölk, hade i en skvätt rapsolja och som du lite aprikospuré för järnet. Så jäklar gott. Skrädmjöl är både supergott och mättande 🙂

  1. Låter så gott
   Blir inspirerad och välling så gott
   E inte själv denna som har lagat egen god välling.. Men en dag kanske

 2. Kul! Tack! Har inte riktigt orkar experimenterat längre än till att mixa havregryn för att göra egen gröt som vår bebis accepterar. Vi har hittills köpt Otto som är en svensk ekologisk färskvälling. Superbra men superdyr, så när väl lillen kommer acceptera att äta annat än bröstmjölk så kommer väl matkostnaderna skjuta i höjden om vi inte hittar ett annat alternativ.
  För övrigt så fick jag tips om paltbröd i gröten om man inte orkar göra aprikospuré, för järnets skull!

 3. Vad duktig du är! Riktigt imponerande! Låter jättegott och nyttigt. Skönt att kunna hålla koll på vad dom små får i sej. Själv gav jag faktiskt aldrig välling utan körde på gröt och sen en flaska mjölk på kvällen. För min minsta brukar jag blanda ut komjölken med havremjölk eller mandelmjölk för att göra det lite mildare mot magen.

 4. Wow, tack så mkt för tipset Cecilia!! Har en liten 3 månaders bebis (vår första), amningen har inte alls funkat (för lite mjölk) så ersättning har vart maten hittills, men ser så mkt fram mot att lillan blir 4 månader så hon får börja äta lite annat! Det här tipset är superhärligt! Ska absolut prova detta! TACK igen 🙂

  1. Så olika de kan va, här i Finland får man ge majs och risvälling från 4 mån! Men havre och andra sädesslag först från 6 mån. Så det är alltså olika ålder beroende på vällingsort!

   Men i övrigt dricks det väldigt lite välling i Finland, här rekommenderas gröt från 5 mån och våra barn har sovit 8-10 h nätter efter denna ålder, mycket tack vare kvällsgröten tror jag som håller dem mätta längre än välling 🙂

 5. Tack för tipset!
  Finns det stort ekologiskt utbud där du bor? Hur resonerar ”folk” i LA ang utländska eller inhemska produkter? Har USA högt användande av antibiotika (främst tänkte jag inom köttproduktionen)?
  Jag antar att det som här i Sverige mycket handlar om upplysning, ekonomi och intresse. Och prioritering för om jag låter bli att t.ex. köpa färdiga fruktpureer så kan jag lägga pengarna på mer ekologisk mat. Det blir ju en del färdigförpackade bananer, äpplen och päron på våra utflykter. Apropå …fruktsallad så tack för omväxlande blogg!

 6. Vill man göra detta lite enklare kan man köpa Gyllenmust (havremjöl) och göra vällingen av. Funkar perfekt! (Har ett mjölkallergiskt barn) så detta var den välling vi gjorde!

  Anna

 7. Ja men ja! Då är jag väl en avvikande promille men perfekt ju. Och menar du att jag kan koka egen gröt till bebis? Snart 8 mån? Istället för det där eländiga pulvret som kostar skjortan?! Hur gör jag då, som min egen gröt? Med fett i kanske… och aprikospure då. Men vällingen låter ju också super! Fast jag skulle behöva exakta mängder av allt pga totalt tappad bakom ett köksskåp.

  1. Alltså du behöver INTE köpa babygröt. Har också alltid gjort det, tills jag fattade att det är ju helt vansinnigt att man tror att det liksom är magisk specialgröt eller nåt. Jag brukar göra helt vanlig havregrynsgröt, men mixa den så att den blir slätare. Ibland har jag i en skvätt sötad cocoscreamer (alltså sån där man kan ha i kaffet, vet inte om det finns i Sverige) för att det ska bli megasmaskigt. Men oftast bara vanlig mixad gröt (fast nu när jag använder mixresterna från vällingen är det ju redan finfördelat och klart!) och så har jag aprikospuré eller lite rivna äpplen eller nåt på. Lätt som en plätt! Remy har ätit sån här gröt sedan han var ett halvår kanske? Så det ska nog funka med din plutt också – testa dig fram försiktigt om du känner dig osäker. Tänker annars att mannagrynsgröt väl vore toppen för bebisar? Man kan ju blanda med mandelmjölk eller kokoksmjölk om man tror att bebisen är känslig för vanlig mjölk. Eller?

 8. Vill inte vara negativ men köpe gröt och välling innehåller ju en himla massa mer vitaminer och mineraler tillsatt än bara järn. Ger ni tillskott oxå eller bara mat. Lagar egen mat men är ändå orolig för att bebis inte ska få i sig allt hen behöver. Spec då hen inte får äta mjölk ägg eller soja.

  1. Väldigt sent svar på inlägget men – köpegröt och -välling innehåller en massa andra tillsatser också, som är mindre bra. Vi har alltid gett vårt barn ”riktig” mat – alltså samma som vi äter. I början var jag orolig för att han inte skulle få i sig allt och läste på som sjutton. Sen insåg jag att eftersom jag är intresserad av mat så får han nog alla gånger i sig bättre mat, än de som slänger på Mamma Scans eller falukorv i stekjärnet i all hast. Och då har han ätit nästan uteslutande vegankost. Det enda tillskott han får som jag inte tillreder själv är en tesked järnsaft i gröten varje dag. Han är 16 månader och vi har precis kommit hem från BVC med kvitto på att han är ett mycket friskt barn! 🙂

 9. Inser att detta är ett gammalt inlägg.. men tackar så mycket för tipset!! Ville bara nämna att när vi var på ”mjölkskola” (min son är mjölkallergiker” så var det enån föräldwr som frågade om dom kunde blanda ut deras ersättning med kokosmjölk så den blev godare men då sa dietisten att vi helst inte skulle använda kokosmjölk för det innehållwr ofta rismjölk.

  Men återigen tack för tipset 🙂

 10. Hej! Jag har gjort som du skrev dock tog 2,5msk per flaska för att få den tjockare men det finns små korn ändå som fin sil inte tog bort och de fastnar i flaskan…så han lyckas inte få ner den…den e inte så len att dricka som den köpta så att säga… har du några tips för det? Vill verkligen inte ha industriell…tacksam för svar

 11. Tänkte göra egen välling då sonen (drygt ett år) får eksem av mjölk. Den mjölkfria vällingen har en del tillsatser som jag helst vill undvika. Därför funderade jag lite och kom fram till följande vilket är väldigt lik din välling. Jag tar havremjölk och blandar med havremjöl. Lite linfröolja för omega 3 ( vi tål inte fisk) samt lite rapsolja eller kokosolja ( finns med och utan kokossmak) den är bara flytande när den är varm så det kan vara lite trixigt men på spisen går det bra. Att tänka på när man blandar och kokar så det inte klumpar är att blanda lite havremjölk med mjölet och sedan hälla på resten av mjölken under omrörning.
  Visst saknas det en del näring hänfört med industritillverkad men i den här åldern får han i sig bra ändå. Fettet är ialla fall med.
  Lycka till alla föräldrar.

 12. Hej! Kanonbra recept. Jag kokade 1 msk per 2.5 dl. Klippte hålet på flaskan lite större så att av småkorn inte ska fastna. Min 9 månaders blev mkt förtjust. Nu till min fråga – hur gör du aprikospuré? Mixar du bara torkade aprikoser eller kokar du dem först i lite vatten? Tack på förhand.

 13. Hej! Kul med hemmagjord barnmat! Vet inte om du läser och svarar på kommentarer så här långt i efterhand, men jag gör ett försök….

  När du förbereder 2 flaskor åt gången… värmer du då all välling på kvällen och sparar ena flaskan i kylen för att mikra den varm på natten eller hur gör du?

  Hoppas att ditt recept ska få min lilla att sluta amma och ta flaskan istället!

 14. I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you
  can earn extra cash every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra $$$, search for: Ercannou’s essential adsense alternative

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..