Tandtråd räddar LIV? Typ?

IMG_1640.JPG
För några år sedan läste jag en artikel som handlade om att vi människor blir äldre och äldre och så var det någon form av expert på området; läkare typ? – som delade med sig av sina bästa leva länge-tips. Det handlade förstås om att inte röka eller dricka, om att röra på sig, om att tänka positivt och så vidare. Men bland alla dessa självklarheter (alltså, inte att det är självklart att man lever länge för det, utan mer att man vet att det är bra för hälsan i stort) så stod det också: ANVÄND TANDTRÅD – samt en kort vidareutveckling som kort och gott förklarade att tandhälsa är grejen. Detta fastnade som en tatuering i pannan på mig och jag kände ångesten över alla år jag skrattat bort tandtrådsidén som onödig och alldeles för tråkig som en sugande ångest (men tröstade mig med att jag ändå alltid varit en hyfsat nitisk tandborsterska).

Men nu undrar jag: Stämmer detta? Munhälsoentusiaster av olika slag där ute – klart det är bra att hålla rent bland gaddarna – men är det alltså viktigt? Att det kan förlänga livet och hålla sjukdomar och elände stångna om man bara flossar duktigt? Va? Någon annan som liksom jag (helt i blindo som ni märker) köpt detta koncept men som kanske har mer kunskap på fötterna?

 

 1. Att ha inflammerat tandkött ger större risk för hjärt och kärlsjukdomar. Det finns massor av bakterier i munnen som sprider sig vidare i blodomloppet och hjärta och hjärna drabbas lättast av dem.
  Fick lära mig det av en veterinär, och frågade sen en människo-tandläkare också…
  Så här borstas det noga och jag har dejter med täta mellanrum med tandhygienisten.

 2. Japp, om man blöder från tandköttet så innebär det att ett område lika stort som en handflata kan vara inflammerat. Ingen bra idé att konstant gå runt med inflammation i kroppen, du skulle väl aldrig acceptera det om den satt t.ex. i pannan?

 3. Jag vill börja med att tacka för en bra blogg, jag läser ofta men har aldrig kommenterat förrän nu. Jag är tandläkare och går just nu specialistutbildning för att bli ”tandlossningstandläkare”. Jag skulle kunna skriva en väldigt lång kommentar om ditt inlägg, men jag ska försöka hålla mig kort. Plack (bakteriebeläggningar) på tänderna kan ge upphov till karies. Dessutom kan placket, om det ligger i direkt anslutning till tandköttet (gingivan) orsaka tandköttsinflammation (sk gingivit). Vissa individer med gingivit får så småningom tandlossning (parodontit). Många olika studier visar på tydliga samband mellan parodontit och hjärt-, kärlsjukdom, diabetes och andra allmänsjukdomar.
  Så ja, rena tänder ger nog (för de flesta) bättre hälsa på lång sikt!

  1. Visst har man även funnit samband mellan nedsatt tuggförmåga (tandlossnibg)och ökad demens/minnessjukdomar?

 4. Tips på superbra tandtråd är jordan miracle. Man slipper stoppa in hela näven i mun och få blodstopp i fingrarna av den lindade tråden. Har inte missat en dag sen jag hittade den för flera år sedan, har liksom blivit lika självklar som tandborstningen.

 5. Detta stämmer såtillvida att de som har god tandhälsa lever längre. Men det beror knappast på tandtråden, utan som vanligt på att de som har god ekonomi och hög utbildning har bättre förutsättningar att ha hand om sin hälsa, och där ingår tandhälsa. Tandtråden gör varken från eller till för annat än tänderna (vilket ju inte är så bara).

 6. Ta heroin som exempel. Ger usla tänder och kort livslängd.
  Men det är snarare heroinet som tar kål på missbrukare än att de missar att flossa!

  I statistiken däremot syns det att den med bra tandhälsa lever längre…

  1. Sådana sidofaktorer ska det ju tas hänsyn till i seriös forskning. Man bortser från ekonomiska förhållanden, hälsa i övrigt mm mm och ”ringar” in det man vill undersöka. Det är ju inte bara så att man frågar lite random om folk använder tandtråd och drar en snabb slutsats av det.

  2. (Ska man vara petig ger inte heroin i sig dålig tandhälsa, utan det är det destruktiva levernet som gör det. Själva heroin sliter inte så mycket på kroppen faktiskt, däremot finns det risk för överdos som då är livsfarligt. Amfetamin däremot tär mer på inre organ etc. Din poäng går förstås ändå inte förlorad, tänkte bara att det är lite intressant vetande ;-).)

 7. Tandtråd är toppen! Infektioner som kan uppstå som en följd av dålig munhygien kan sprida sig långt utanför gaddarnas domäner. Infektioner i spatium sublinguale, den slemhinnebeklädda delen av munhålan som ligger mellan tungmuskulaturen och tänderna, kan sprida sig ner till mediastinum och i i värsta fall ge upphov till mediastinit, inflammation i mediastinum. Detta kan i förlängningen påverka de mediastinala organen – hjärta, stora kärl, viktiga nerver etc.

  Jag tandtrådar framför 5 min instagramuppdatering – tidsoptimering helt enkelt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..