Womens march i LA – bland det vackraste jag upplevt

23 januari, 2017 Skriv en kommentar
Jag gillar

Annonsen laddas.

2017-01-21-11-00-02Det låg liksom i luften. Att Womens march den 21 januari skulle bli något alldeles speciellt. Jag pluttade för dagen i kalendern redan strax efter presidentvalet, och har nästan längtat faktiskt.

Vi trodde vi var smarta som tog tunnelbanan till downtown, slippa bilköer och trafik. Det visade sig dock snabbt att vi inte var de enda med denna idé. Perrongerna var fullkomligt proppfulla och det tog säkert en halvtimma innan vi ens kom på ett tåg. Barnen, jag och Per. Men stämningen var fantastisk och jag blev känslomässigt knockad redan här. Jag kan faktiskt inte förklara varför kvinnokamp av alla slag gör mig så otroligt berörd. Kanske är det den fruktansvärda orättvisan i sekler, ja millennier där kvinnor fått mindre och behandlats som sämre – och att den oftast fredliga kampen till slut lett oss hit. Hur systerskapet alltid hållit oss samman och gjort livet vackert när annat varit skit. Jag packade ihop en sväng där på perrongen, när jag såg alla rosa mössor och alla kvinnor och män som samlats för att demonstrera tillsammans. Grinade som en liten unge och kunde inte sluta. Barnen höll på att skämmas ihjäl, och en äldre kvinna kom framrusande och frågade hur det var med mig. ”This, this just makes me a bit emotional” snörvlade jag fram, och hon tittade på mig och jag såg att hon fattade. Sedan knallade hon iväg med en stor kvast torkad salvia i handen, som hon lät brinna och doften och röken spred sig så fint. Kände ett kort tag att jag älskade henne så väldigt, väldigt mycket. Herregud, gårdagen var verkligen en intensiv känsloupplevelse från början till slut för mig.
2017-01-21-11-00-29 2017-01-21-11-23-02

Väldigt många hade väldigt fyndiga eller skyltar med sig.

När vi äntligen var på tunnelbanan, gick den i snigelfart mot downtown, och det tog säkert minst en timma innan vi närmade oss målet. Då hade vi redan missat själva marschens avfärd, men det gjorde å andra sidan inte så mycket, för själva demonstrationen pågick fortfarande och staden kokade. 750 000 personer var med och demonstrerade. 750 000 personer, och inte ett bråk, inte en polis inga hätska ord – det var bara kärlek och en helt otrolig känsla av power som fick luften att vibrera.

2017-01-21-13-00-55 2017-01-21-13-02-45 2017-01-21-13-04-19

Mina mesdemonstranter. Tjejerna fattade kanske inte helt grejen, men de ställde mycket frågor om både feminism och Trump och jag vet att de en dag kommer förstå hur viktigt och stort det är att vi var med om detta.

2017-01-21-13-54-51-22017-01-21-13-54-46Rio och hennes kompisar!

2017-01-21-13-26-06Sedan hölls det tal. Barbra Streisand var fantastisk Jane Fonda kanske lite väl aggressiv, men samtidigt coolt att hon vågade ta i. Rufus Wainwright spelade och sjöng ”Hallelujah”. Vi hade tur som kände lite folk med tillgång till VIP-området bredvid scenen där alla artister och talare höll till. Så vi fick superplatser bredvid Juliette Lewis, Jamie Lee Curtis, Jane Fonda Miley Cyrus och en massa andra otroliga feminister och aktivister. Och runt om oss hördes jublet från hundratusentals människor med olika bakgrunder men med samma agenda: allas lika värde, nu!

Jag hittar inte alls orden för att beskriva hur mäktig den här upplevelsen var. Det var så intensivt och så vackert och så omvälvande, att varenda mening låter patetisk och ovärdig i jämförelse. Jag är så glad att jag tog med mina döttrar dit, att de fick se kraften i människan och i systerskapet på det här viset. Så inspirerande och hoppfullt. Så värdigt och vackert. Tack livet för att jag fick uppleva gårdagen.

Worst break up ever

21 januari, 2017 18 kommentarer
Jag gillar

Annonsen laddas.

Hela dagen här i USA har förstås handlat om det faktum att Trump nu är landets president. Det är ju förstås galenskap och vansinne som det är, ingen rim och reson i detta alls. Men jag kan bara inte lägga mer tid på att deppa – utan måste fokusera på den enorma kraft och ilska som ligger och bubblar som motstånd mot alla högervindar över världen. Imorgon marscherar vi och demonstrerar hela familjen i downtown! Trump har nästlat sig till den där platsen med hjälp med fega metoder – påhittade sanningar som trummats in i en försvagad vit medelklass. Men utveckling går ju sällan framåt utan att emellanåt ta något steg bakåt. Där är vi nu. Men i oss kvinnor, vi som nöjt oss med att alldeles för länge acceptera alldeles för lite makt – i oss finns en bättre framtid. 

Sitter i en taxi och slukade precis dagens instagramskörd. Här är några favoriter apropå Obama, hopp och framtid!


Rihanna postade den här bilden med en mycket spot on caption. Har haft separationsångest från Obamas i ett år nu. Gud vad jag älskar dem.


Fint. Och sant.

Jag kan inte sluta titta på den här bilden. Det här är så vackert. Det är konst! Så många känslor fångade och det känns nästan som att man är där, med dem. Fantastiskt!


Åh! Hans humor. Kommer sakna den. Eller, i bästa fall får vi kanske se mer av den nu?


Detta är förstås väldigt sant. Men mer än att vara den, tror jag att vi måste leva den. Alltså, agera, prata, tycka. Vi är alldeles för många som är alldeles för böjda med vårt fredagsmys och våra fina snittblommor. Och det ska vi såklart vara. Men vi måste göra mer än så. Vi måste visa vilken kraft vårt tyckande är!


Tweet från Obama. Började lipa när jag läste denna. Och nu när jag läser den igen sätter gråteriet igång på nytt. Herregud. Vet inte när politik blev så känslosamt för mig? Har väl aldrig lipat så mycket som när feministiskt initiativ nästan klarade sig över fyra procentspärren (och då röstade jag inte ens på dem själv). Var på ett hotell i Palm Springs. Höggravid och rusade runt och ropade till barnen och Per att DETTA ÄR HISTORIA. Sen blev det inte så, istället fick SD en massa röster och då lipde jag av den anledningen.


Alltså de är elektriska dessa två. 


Ett plan med den här vepan flög över New York idag. Starkt tycker jag!

Nu jävlar ladies!

Okej. Förlåt. Ni känner mig. Ibland måste jag få lätta på trycket och vara den här personen inte bara privat utan också i bloggen. 

Ett måste i allas garderob

20 januari, 2017 5 kommentarer
Min stil

Annonsen laddas.

2017-01-19-14-00-15 2017-01-19-13-56-40

Mitt livs modemission – om jag nu skulle välja ett – är att minimera mitt antal (och i bästa fall andras!) tråkiga jag har inget att ha på mig känsla-dagar. Jag vet att jag blir gladare och mår bättre av att känna mig fin och som mig själv i det jag har på mig. Och jag vet att också att vi är många, många, många som kanske vill klä oss lite mer kul, men av olika anledningar inte vågar. Själv är jag inte precis varken Di Leva eller Lady Gaga. Alltså. Jag klär mig ganska så mycket inom ramarna, men försöker ändå varje dag lägga till någonting som gör att jag även finns i kläderna jag har på mig. Ofta är det något pyttelitet som kanske ingen annan än jag ens märker; som ett orange läppstift. Andra dagar brassar jag på lite mer.

Och här kommer dagens tips! Köp inte fler svarta kavajer. Satsa i stället på en kul kavaj eller jacka som du kan ha till dina jeans och T-shirts inomhus även så här års. Så busenkelt att para ihop med basplaggen och vips är hela du upplyft till ett lite lite glowigare du!

Blankens ”The Diana” – som släpps på onsdag nästa vecka – är snyggt till allt, inte minst alla flared och cropped jeans. Älskar dem! Kavajen på bilden är en gammal historia, men plaggen nedan är mer aktuella exempel.

lindex_mih_blankens

Kavaj från Lindex, cropped flares från Mih.

Kvällens vegetariska supermiddag

19 januari, 2017 6 kommentarer
Jag gillar

Annonsen laddas.

2017-01-18-17-46-23 2017-01-18-17-29-00

Vill som vanligt understryka att jag inte precis är någon matfotograf och att maten vi äter undantagslöst smakar godare än jag lyckas få den att se ut.

Kvällens middag blev en perfekt sådan där rätt som gick att slänga ihop av saker som nästan alltid finns hemma och som dessutom är både nyttig och extremt bussig mot matkontot.

Majssoppa med potatis, lök och vitlök som kokades ihop och sedan silades av. Vi drack den i stora temuggar och åt pizza som vi gjort på tortillabröd till.

På bröden hade vi en grönsaksröra (choppad zucchini och lök som stekts mjuk i olja och sedan kokats ihop med creme fraîche. Mixa och smaka av med salt och peppar, Superkrämig och god pizzabas! Och sedan tomater och riven mozzarellaost (eller vad för ost som nu finns hemma) på.

Recept på soppan finns i Nyfiken grön, tortillapizza i olika varianter finns också där! Det här är liksom en kombination som ingen unge inte gillar. Snabb-pizza och len soppa i kopp!

Tips på läger till barn!

18 januari, 2017 17 kommentarer
Jag gillar

Annonsen laddas.

2016-06-04-16-04-10

Bonnie vill gärna åka på läger i sommar. Jag antar att det är för att amerikanska barn alltid är på camp och det verkar ju förstås väldigt spännande. Men nu är vi alltid i Sverige över somrarna, så vi missar den grejen.

Men jag tänkte att ni härliga läsare som alltid har så förbluffande bra koll på det mesta har tips om liknande varianter i Sverige? Antingen vill hon åka på ridläger, alternativt någon form av scoutläger eller liknande. I Stockholmstrakten eller i Västra götaland nära vår sommarstuga på Kinnekulle. Alla tips – testat eller inte – mottages tacksamt!

Hej så länge!

Tjuvlyssnat i Hollywood

17 januari, 2017 7 kommentarer
Jag gillar

Annonsen laddas.

Hollywood – så fascinerande! Har suttit på en uteservering och jobbat hela efterdagen, med lilla Goldie under bordet och fish tacos och kaffe till lunch.

Vid bordet bredvid satt en ung aspirerande skådespelerska och pratade med jag gissar var en agent eller någon form av castare. Hollywood är kanske enda platsen på jorden där det verkar helt normalt att hämningslöst och knappt utan andningspaus gå på om sin egen förträfflighet i säkert 45 minuter. För att sedan toppa med vad som säkert var tjugo minuters mangling – jag menar, den andra personen fick alltså inte en syl i vädret – om hur det här med att hon färgat håret från blont till rött på olika sätt påverkat hennes liv. Omöjligt att inte tjuvlyssna förstås. Och så super-Hollywood-klyschigt. Älskar ändå hur allt är så totalt motsatt jantelagen här. Uppfriskande och totalt helkonstigt som svensk med folk som liksom aldrig tvekar eller tvivlar på sig själva. Utåt i allafall.

Vad gör man en ledig dag i LA?

17 januari, 2017 5 kommentarer
Mitt liv

Annonsen laddas.

Martin Luther King day är den där trevliga dagen som alltid dyker upp när en minst anar det, och betyder en dags ledighet och massor med viktigt prat i skolan bland barnen inför. Vi firade med att umgås med folk vi gillar!

Men först: mer tapetserande! Hela helgen har jag tapetserat. Det går inte precis superfort, men jag är så stolt över att klara det själv, och över ett superfina nya rum till barnen.

2017-01-16-16-48-05

Efter tapetseramorgonen i allmänt barnkaos med sleepovers och hund som yr omkring parallellt med helgens FaceTime-samtal hem till familjen i Sverige, stack jag, Remy och Bonnie iväg till Elysian park, mitt i downtown LA och träffade kompisen Cirpa, hennes barn och lilla hund. Men först firade vi Rios tappade framtand med pannkakor med Nutella och grädde till frukost!

2017-01-16-09-20-05-copy 2017-01-16-09-20-59Glassbilen dök upp i parken. Så passande!

2017-01-16-13-07-19

Goldie och lilla Fuji bekantar sig med varandra. Goldie var så duktig i parken, och jag vågade till och med släppa henne lös ett tag. Hon sprang omkring och såg så lycklig ut, och kom tillbaka till mig för gos och kramar mellan varven. Är helt tokig i vår fina lilla hund!2017-01-16-14-18-23-1 2017-01-16-14-18-33 2017-01-16-14-45-06-1

Och det är även Bonnie som var hundrädd för bara en vecka sedan. Hon har fortfarande respekt för stora hundar, och snabba, hoppiga hundar är också läskiga. Men Goldie har helt vunnit hennes hjärta.

2017-01-16-19-59-00

På eftermiddagen kom Daniel och Freja förbi. Solen sken svagt och vi donade ute en sväng, drack en öl medan barnen lekte och Goldie tog igen sig efter allt springande i parken. Och sedan hämtade vi hem indiskt och Freja och Rio satte ihop en film som de framförde och vi fick jubla förstås.

2017-01-16-19-59-18 2017-01-16-20-02-53

Teaterrecensent Remy Blankens var förstås på plats i publiken.

2017-01-16-20-03-57

Gluggåldern. En så kort men fasansfullt charmig del av ett barns liv.

En alldeles perfekt, ledig och rolig dag blev det. Tack för den livet!

 

Idag – gjort och läst

15 januari, 2017 10 kommentarer
Mitt liv

Annonsen laddas.

Idag har jag satt upp nya tapeter i Bonnies rum (återkommer snart med bilder på resultatet!).

Men också: googlat frenetiskt med ursprung i den här artikeln efter parfymer som doftar hav. Har använt samma doft i sju år, har inga planer på att byta ut den, men vill lägga till en ny doft (eller en doftkombination av flera parfymer!) som jag kan variera med. Känner att den borde kännas som en myskig variant av hav.

Har även läst denna artikel och kommer nu under resten av mitt liv fantisera om hur det är att få festa ihop med Obamas. Jag saknar dem redan!

Jackan som viskar mitt namn

13 januari, 2017 17 kommentarer
Min stil

Annonsen laddas.

2017-01-13-09-40-38
Ni vet hur vissa detaljer triggar något i ens hjärna och säger ”vi hör ihop, jag är du, fast pryl”. Med kläder finns det flera sådana saker för mig: mocka, fransar, rätt typ av läder, denim av alla slag, patchwork, turkosblå stenar på halsband, skärp och ringar. Orange accentfärger. Metallic accentfärger. Listan kan visst göras ganska lång märker jag.

Kommer ni ihåg ”Den nakna pistolen” när hon som spelar drottningen blir hypnotiserad eller något och går med pistol mot huvudrollskaraktären och säger ”must. kill. Frank. Drebin” Ungefär så tänker jag mig att det blir i min hjärna när vissa av dessa triggers ovan dyker upp. Jag blir liksom helt målstyrd och livet kan inte fortsätta på sitt vanliga vis utan den där grejen i min ägo. Patchwork-jackan i denim på bilden är jag ett hundra procent säker på att mina närmsta kompisar skulle veta direkt var min grej om de såg den. De som vet hur viktigt många ringar på fingrarna, jeansjackor, jeans och rätt typ av sneakers varit för att få rätt känna mig som mig själv-känsla i kroppen sedan jag första gången såg Dårfinkar och Dönickar och Simone och hennes mamma och deras hus gjorde ett outplånligt intryck på min smak. Det är verkligen intressant det där med smak. Vad den kommer ifrån och hur den präglar och definierar oss. Inte minst inför oss själva.

Väska och skor – jackan kommer från Monki (och det nu råkar vara så att jag inte är den enda i världen som tycker att den är döcool).

Nu vill jag veta vilka som är era triggers? Vilka prylar, detaljer eller färger får er att intuitivt er smak att säga ”JAAAA!”?

Favoritplats hemma

13 januari, 2017 1 kommentar
Jag gillar

Annonsen laddas.

2017-01-11-17-35-51

Den här lilla platsen hemma är en favorit (tänk gärna bort dammsugarslangen längst ned i hörnet. Nej, jag är inte inredningsfotograf heller). Faktiskt inte för att jag sitter här speciellt ofta (vi har ett annat hörn med fluffigare fåtöljer i andra änden av rummet som är mer häng-vänliga) – utan för att det också är viktigt med delat av hemmet som skiter ganska mycket i funktion, utan som bara finns där och bidrar med stämning och harmoni. Gillar den knäppa loppis-lampan och loppistavlan över Parisiska hustak. Den större tavlan är en sidensjal från Acne, en specialutgåva med tryck på Colombia building som ligger här i down town LA. B:et på golvet kommer också från någon loppis och har gjorts om till lampa!