Ger menskoppen ett ansikte!

Här är två kanske obehagligt privata detaljer om mitt liv, men två saker som gjort stor skillnad och mycket lite bättre: 1. Använder inte hormonbaserat preventivmedel. För att jag blir labil, överdrivet känslig och helt ostadig i skallen av det. När jag slutade med p-piller för, få se, typ 15 år sedan – så var det faktiskt nästan skrämmande hur tydligt det blev att de där hormonerna påverkat mig negativt. Och tänker en efter lite till så rent logiskt verkar det ju konstigt att pilla in hormoner som inte hör dit i kroppen? Men! Ni har säkert andra erfarenheter och så kan det ju såklart vara. Men för mig är p-pillerslutandet på topplistan över det bästa som hänt mig och mitt mående.

2. Menskoppen! Har jag tillräckligt hyllat Menskoppen? Det är också på listan över det bästa som hänt mig. Men bara mufflar upp den och så sitter den där och fångar upp det som ska fångas upp och sen bara tömmer man den lite då och då. Och natten med denna! Då är jag kanske som allra mest glad över att ha den. Dessutom är den ju ett otroligt miljövänligt alternativ!

På tal om detta vill jag passa på att hylla www.flowcup.se – ett svenskt företag som startades av Diana Lidforsen. Deras menskoppar är mjukare än andras, tillverkade i 100 % medicinskt silikon. Dessutom! För varje menskopp vi köper donerar Flowcup en menskopp genom organisationen Star for life till kvinnor och barn i delar av världen där flickor inte vågar gå till skolan när de har mens för att de är rädda att blöda igenom, eller där man använder gamla strumpor som mensskydd. Jag säger som Diana; tillgång till bekväma och säkra mensskydd borde vara varje kvinnas rättighet!

 1. Om ni inte vill ha fler barn kan jag varmt rekommendera vasektomi för maken! Jag tål inte några hormonbaserade preventivmedel och när maken gjorde vasektomi för 7 eller 8 år sedan var det ett lyft för sexlivet!

 2. Jag har full förståelse för att p-piller inte funkar för alla men reagerade på att du skrev ”hormoner som inte hör kroppen till”. P-piller innehåller väl just hormoner som vi naturligt har i kroppen.

  1. Absolut inte, dessvärre. Hormonerna i p-piller är syntetiska och efterliknar de kroppsegna hormonerna, men är ungefär lika ”samma sak” som en solmogen jordgubbe och en slurk syntetiskt framställd jordgubbsmakssaft eller ett geléhallon… Kroppens receptorer kan inte känna igen de syntetiska hormonerna och reagerar helt annorlunda på dem. (Så missa inte att det finns naturligt progesteron att använda om du får utskrivet primolut (gestagen, ska efterlikna progesteron) för ex mellanblödningar och oregelbunden mens. Naturligt progesteron finns i form av salva och är hälsosamt.)

 3. För mig är det tvärtom. De p-piller jag äter är det bästa jag gjort för mig välmående. Mindre mensvärk, bättre hy och överlag bättre humör och balans i kroppen. Just mensvärk och hyn var ganska stora problem innan. Vi behöver alla olika och även p-piller har förändrats under årens lopp. Det är verkligen fantastiskt när man hittat rätt prev för det är banne mig inte enkelt 🙂

 4. Jag steriliserade mig vid 30, tålde inte heller hormonerna. Valde att göra så, eftersom min fertilitet inte påverkas av vasektomi …

 5. Håller med helt och hållet fast jag har menskoppen som nr ett eftersom jag aldrig mådde speciellt dåligt av p-piller. Menskoppen måste vara det bästa som uppfunnits inom ”mensvärlden”. Har haft min i snart 10 år och det funkar hur bra som helst, varje gång.

 6. Synd att du inte mår bra på hormonella preventivmedel, det finns ju många olika varianter att prova. Hormonella preventivmedel minskar andelen kvinnor med blodbrist, smärtsamma/oregelbundna menstruationer och är bra för kvinnor med endometrios. Att de sammantaget dessutom minskar risken för flera former av cancer är ju en himla bonus. För de flesta kvinnor fungerar hormonella preventivmedel bra. Jag hoppas att unga kvinnor inte väljer bort dem utan att prova pga allt negativt som skrivs i bloggar etc. En värld där kvinnor inte längre har makt över sin reproduktion känns trist tycker jag. Tack å hej!

  1. Instämmer! Trist när bloggare gör negativ reklam för något som revolutionerat kvinnors reproduktiva hälsa och har mängder av positiva effekter. Kvinnor som mår dåligt är i minoritet, därmed inte sagt att det inte existerar och är viktigt att fånga upp.

 7. Mådde också dåligt av p-piller, kände inte igen mig själv i måendet och varje gång jag slutade med hormonerna hade jag gått upp ca 7kg i vikt. Fick panik förra sommaren när jag plötsligt insåg sambandet och slutade ta dem tvärt. Viktigt att alla risker och fördelar med preventivmedel kommer fram. Och att vården faktiskt informerar om allt och inte som nu när vissa preventivmedel framställs som hormonfria och ofarliga när de faktiskt är många kvinnor som drabbas oerhört hårt av biverkningar men inte blir trodda. Tex med kopparspiral. Läst så många inlägg från kvinnor som fått vidriga påföljder av kopparspiral men som blir ignorerarade av vården eftersom den spiralen framställs hormonfri och helt utan risker. Fram med alla fakta så får kvinnor bestämma själva!!!

 8. Ett annat ämne; Kära Blankens och alla smarta läsare – jag har en garderobsutmaning jag måste lösa! Till sommaren gifter jag mig i en klänning där skorna syns tydligt, men vi kommer vara mkt på gräsmatta och i utomhusmiljö. Hur fasen hittar man ett par snygga festliga skor som inte åker genom jorden för varje steg men heller inte är någon mjäkig ballerina? Man vill ju liksom ha hållningen och lite pondus i steget som man får av en klack, men inte snubbla fram bland gästerna. Hjälp!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..