nyttiga(re) chokladbollar

Här kommer mitt recept på lite nyttiga(re) chokladbollar som vi brukar göra. De brukar gå hem både hos vuxna och barn!

2 dl havregryn
4 matskedar kokossocker
2.5 matskedar kakao
1/2 matsked vaniljpuder (vaniljsocker funkar också)
2 matskedar virgin kokosolja
2 matskedar mandelsmör
1/2 kryddmått salt
1 matsked kallt kaffe (om man vill)
1-2 matskedar vatten (addera det som behövs för att få bra konsistens)

Mixa. Jag brukar börja med att blanda alla torra ingredienser och sen ha i resten. Ibland kör jag mixer men går också bra att mixa med händerna. Med mixer blir det en jämnare smet och havregrynen blir krossade, så är beroende på vad man gillar… Ibland brukar jag också ha i 3-4 torkade fikon som jag hackar och mixar, för att få lite mer sötma och en fruktig smak. Avsluta med att rulla i kokos. Förvara i kylen.

*** Here is my recipe for ‘more healthy’ swedish chocolate balls, ‘chokladbollar’.

2 dl rolled oats
4 tablespoons coconut sugar
2.5 tablespoons cacao
1/2 tablespoon vanilla powder (vanilla sugar also works)
2 tablespoons virgin coconut oil
2 tablespoons almond butter
1/2 pinch of salt
1 tablespoon cold coffee (optional)
1-2 tablespoons water (add what is needed for the right texture)

Mix everything, I start with mixing the dry ingrediens and then I add the rest. Sometimes I mix in a blender and sometimes I mix by hand. With a blender the texture gets smooth, so that depends on what you like better… Sometimes I also add 3-4 dry figs (chopped and mixed in the blender) to get a sweeter and more fruity taste. Finish off by rolling balls in shredded coconut. Store in fridge.