Sol, sommar och könssjukdomar

Tur att det finns självtester som man får direkt hem i brevlådan. Och e-recept på rätt antibiotika om det behövs. Smart eller hur!

Varför ska man testa sig?
Det är inte alltid man har symptom när man har en könssjukdom vilket gör att man kan sprida infektionerna vidare utan att veta om det. Eller så har man vaga symptom som sveda när man kissar, flytningar och detta gäller för flera könssjukdomar såsom klamydia, mykoplasma men också gonorré och trikomonasinfektion. En obehandlad infektion kan hos kvinnor ge äggledarinfektion, som i sin tur kan leda till utomkvedshavandeskap eller nedsatt fertilitet (svårt att få barn). Män kan få bitestikelinflammation, prostatainflammation, urinledarinflammation och nedsatt fertilitet. Dessutom smittar man andra om man bär på dessa infektioner och inte behandlar.

Hur använder man ett hemtest?

1. Man beställer ett hemtest från dynamichealthcare.se eller från något apotek.

2. Man får hem ett provtagnings-kit och instruktioner hur man tar sitt prov samt en returförpackning för att skicka tillbaka provet till vårt laboratorium. Allt kommer hem i ett diskret vitt kuvert.

3. Det är ett provtagnings-kit för kvinnor och ett för män.

Kvinnor använder bomullspinnen som finns i paketet till att ta ett vaginalprov genom att snurra lätt med pinnen mot slidväggen en bit in i slidan. Det gör inte ont att ta provet. Män testar sig med ett urinprov.

4. Man skickar tillbaka sitt prov i returförpackningen till vårt kvalitetssäkrat laboratorium i Linköping. Man behåller sin unika analyskod som finns i paketet, som man använder för att hämta sitt svar.

5. Inom ett par dagar hämtar man sitt provsvar på dynamichealthcare.se med sin analyskod.

6. Om du testar positivt för mykoplasma och/eller klamydia så hjälper vi kunden vidare med e-recept online. Kunden klickar sig vidare till vår partner, KRY.se, och där får kunden logga in med bank-id och via videomöte och/eller digitala hälsoformulär få hjälp med e-recept av läkare.

7. Inom 24 timmar efter möte med läkare kan kunden påbörja sin behandling.

I samarbete med Dynamic HealthCare