Bågminuter

Jag fick två snarlika bloggfrågor från två vaksamma läsare som lagt märke till att jag använt uttrycket bågminuter. Det slank med av bara farten så nu ska jag försöka förklara vad jag menade när jag skrev att månen blir ny 0°44 bågminuter i Lejonet…  Det är som ett tidsmått kan vi säga. 1/60 del av ett dygn är en bågminut.

Det astrologiska hjulet/zodiaken delas in i 360 grader. Solen förflyttar sig 1° på 24 timmar. Så det astrologiska hjulet visar tiden och solens rörelse.

Zodiaken är ett årshjul, en almanacka som också kan ses som en klocka. Precis som på en klocka så finns här inte bara grader utan vi har också  s k bågminuter (det går 60 bågminuter på ett dygn).  Se detta endast som ett astronomiskt mått. Jag höftar till och tänker att 44 bågminuter som 3/4 dels dygn ungefär.

Wikipedia säger såhär om bågminuten: ”En bågminut är ett vinkelmått, som motsvarar 1/60 av en grad. Den delas i sin tur upp i 60 bågsekunder. Eftersom en grad är 1/360 av en cirkel, är en bågminut 1/21600 av densamma eller π/10800 radianer ≈ 0,29 milliradian. Bågminuten används i tillämpningar där små vinklar förekommer, exempelvis inom astronomin och astrologin”.