Cityspökets liv och leverne..

Tänkte att jag skulle berätta för er vad som hände med mig, Lovisa och Cityspöket förra söndagen.

Jag hade tidigare blivit uppringd av föreståndaren på ett känt Spa & Beauty ställe i Stockholm eftersom de har haft så mycket störningar i lokalen att det påverkat arbetet och naturligtvis ville de hitta en lösning.

(Ägarna vill inte att det kommer ut att de har ett påträngande andeväsen på plats så jag kan inte närmare gå in på vilket ställe det är).

Jag pratade med Lovisa Hall som är medium och jobbar på Isis Kammare. En 

kväll begav vi två oss ut i vinternatten för att se om vi skulle träffa på något spöke och om så vore fallet, hoppades Lovisa kunna tala spöket till rätta. Jag ville mest få en chans att kunna dokumentera det hela. Kan inte släppa drömmen om att fånga ett spöke på bild.

Vi möttes i dörren av den bekymrade föreståndaren som välkomnade oss och berättade att det hade varit ett ständigt ståhej i lokalen. Personalen upplevde att någon stod bakom ryggen och iakttog vad som hände och skedde, både i behandlingsrummen och runt om i de allmänna ytorna.

Exempelvis hade de vid flera tillfällen sett hur kassalådan öppnats och stängts, in och ut, om och om igen, som om att någon stod och drog i den.

Att saker oförklarligt farit i golvet utan att någon varit närvarande i rummet, att gardiner och draperier dragits ner på golvet och så förstås det klassiska fipplande med det elektriska.

Om nätterna när allt var släckt skrev kvittoskrivaren också helt obegripliga långa kassarapporter bestående av långa rader av skrivtecken och så plötsligen ordet: HELP mitt i. Visst det kan förklaras med att kvittoskrivaren hade någon bugg. Men det verkligt märkliga i det hela var att kvittona var såväl avrivna som hopvikta.

Föreståndaren visade oss runt i den eleganta lokalen som består av många olika salar och behandlingsrum.

Lovisa fick i princip omedelbart vittring efter en man. Hon kunde precis peka ut i vilka rum han trivdes bäst, hur han stått och lurat, spanat in kunderna. Han lämnade tydligen spår efter sig som hon lätt kunde följa.

När vi sedan satte oss i de bekväma fåtöljerna så började Lovisas arbete med att kanalisera mannen och fick fram bilden av en ca 40 årig businessman som hade levt och verkat i Stockholms City och det var här han kände sig hemma.

Det var välklädd man men som hade en ryckig gångstil som avslöjade ett visst missbruk.  Medan han levde hade han rört sig i affärslivet men hade också starka kopplingar till Stockholms undre värld. Skumraskaffärerna som från början varit en sidoverksamhet hade tagit över en allt större del av hans liv.  Affärerna, pengar, droger och kvinnor tillhörde hans intressen.

Han berättade att han i samband med att en affärsuppgörelse som gått snett blivit illa skadad i halsen och avlidit. Han gav oss året 1985.

Lovisa kunde inte tydligt avgöra om han blivit skjuten eller knivskuren (det är inte ens säkert att Spöket själv förstått det) men hon kände tydligt av hans smärta, hur han förlorade sin kraft och dog.

Sedan dess har han tydligen spökat runt i stan och det tycks ha varit slumpen som gjorde att han hängt efter en levande person in i Spa & Beautylokalen. Spöket berättade att han fallit för stället direkt och dröjt sig kvar därför. Han älskade miljön, kunderna och hela stämningen och det framkom att han var en fluktare som fann nöje i att glo på människorna som duschade och bytte om.

Den känslan var som sagt inte ömsesidig. Föreståndaren ville inget hellre än att spöket skulle gå vidare till ett annat sammanhang och låta kunderna få vara ifred och affärsrörelsen blomstra igen.

Nå.. efter en god stunds lirkande, list och övertalning lyckades Lovisa få det motspänstiga CitySpöket att ge upp och gå över till andra sidan. Phu! Det var en riktig spökhistoria det där..