Höstdagjämning

Idag är den alltså ounvikligen här – punkten vi alla vet ska komma men helst inte vill höra talas om – Höstdagjämningen.  Ögonblicket så Solen lämnar Jungfruns tecken och går in i Vågens stjärntecken – i år sker detta den 23/9 klockan 10:21.

På engelska heter detta tillfälle ”autum equinox. Dagen är nu lika lång som natten och härifrån blir det bara mörkare och mörkare.  (Det engelska ordet för vårdagjämning ”equinox” härstammar ifrån latin och betyder equi = lika och nox = natt).

Nu har halva det astrologiska året passerat.

(Visste ni föresten att det var en påve – Gregorius XIII som den 24/2 1582 ändrade på vår tideräkning och införde det som nu kallas den gregorianska kalendern. Innan dess var de astrologiska tecken och månaderna samma sak. Nu är ju månaderna ändrade till andra namn och datum).

Förr i världen var detta en avslutande skördefest när människorna tackade för alla gåvor som jorden skänkt oss. Nu står fälten tomma, frukterna är plockade för året och här skulle förberedelserna inför vintern ske. Det är den tid på året när det är dags att dra sig inomhus.

Och från astroinfo har jag lånat lite astronomiska fakta för den som är intresserad. Klicka på länken nedan.  http://www.astroinfo.se/articles/255/hoestdagjaemning-2015